clear

zoeken

search

Zbdigitaal’s ontdekkings top dertien 2006

17 december 2006


De maand december staat op veel weblogs en -sites in het teken van overzichten en jaarlijstjes. Soms vind ik zulke overzichten best handig, zoals het overzicht op Read/Write Web:
2006 Technologie Trends, gevolgd door een vooruitblik met de titel “Search 2.0, what’s next?” maar veel lijsten zijn net iets te vaak gebaseerd op populariteit en lijken daarom veel op elkaar. Dan wordt het snel saai.

Toch ga ook ik overstag. Het is een mooie mijmerdag. Gisteren heb ik alle apparatuur weer aangesloten en kan ik weer heerlijk luisteren naar vinyl en gedownloade muziek. Nu is de beurt aan oom Tom. Een hele fijne schijf om bij terug te blikken.

Dit weblog is natuurlijk vooral bestemd voor anderen maar vormt daarnaast ook de weerslag van de digitale ontdekkingstochten zoals ik die persoonlijk ervaar. Mooie toepassingen komen en verdwijnen, websites verworden tot favoriet of raken uit de gratie. Het web is altijd in beweging. Daarom, bij deze, mijn dertien favoriete ontdekkingen van 2006. Per maand.

  1. Januari. Zonder enige twijfel het piepkleine programma Snippy. Ik heb zelden zoveel gewerkt met een toepassing als met Snippy. In combinatie met Irfanview is dat het programma waarmee ik overal afbeeldingen wegknip en aanpas. Iedereen kan er mee werken en in de loop van het jaar heb ik er al veel collega’s op geattendeerd die daar erg blij mee waren. Voorgoed verlost van irritante printscreens en afbeeldingen die zich maar niet naar je hand willen laten zetten. 547 bytes groot.
  2. Februari. Het is helemaal niet waar dat jongeren niet meer naar de bibliotheek willen komen. Als je maar inspeelt op hun wensen! Dat dit ook goed mogelijk is leidt geen enige twijfel maar zonder slag of stoot gaat het niet. Ad astra per aspera inderdaad.
  3. Maart. Vrijheid is een illusie, gecreëerd door een ziekelijk gebrek aan paranoïa.
  4. April. Netvibes! Hoewel het gebruik van RSS maar langzaam aan terrein wint is het voor mij verworden ‘killer application’. 80 % van mijn informatie komt binnen via RSS en na een vergelijking van de belangrijkste spelers op het gebied van feedreaders ben ik in april definitief overgestapt op Netvibes. In de loop van het jaar is dat programma alleen maar beter geworden. Knappe concurrent die mij daar nog wegkrijgt. Een dikke negen!
  5. Mei. Google. 2006 was het jaar van Google. Ik weet niet eens hoeveel posts ik heb gewijd aan dit bedrijf, laat staan gelezen. Google is overal. Google is een toverwoord. Google is een mantra. Maar wat je ook vindt van deze onvermijdelijke zoekgigant: ze doen heeeel veel dingen goed en ze bieden functionaliteiten die ook echt iets toevoegen. De lijst is erg lang. Het boek van Battelle geeft je meer inzicht in de achtergronden van Google. En verliezen bibliotheken de strijd van Google, als het gaat om de aandacht van hen, die zoeken naar informatie? Niet perse. Maar blijven denken en doen is noodzakelijk, en wel op de korte termijn. De impact van Google is simpelweg te groot om door bibliotheken genegeerd te worden.
  6. Juni. De grote kracht van internet is altijd geweest dat het een onafhankelijk supernetwerk is geweest, met beperkte invloed van autoriteiten of instituten. In 2006 zijn veel internetgemeenschappen en sociale netwerken tot wasdom gekomen en wordt de invloed van de massa steeds groter. Ook dat is een ontwikkeling waar bibliotheken veel meer op in zouden moeten spelen. Ze verdwijnen heus niet, als je het bestaan ervan ontkent. En echt heel moeilijk kan het nooit zijn. Echt niet.
  7. Juli. Firefox! De browser die mijn navigeren op het web voorgoed veranderd heeft. Al zit de concurrentie ook niet stil, voorlopig houd ik het op de bladervos. Ik ben dol op alle extra mogelijkheden en extensies…en promoot deze software wanneer ik maar kan. Tot vervelens toe 🙂
  8. Augustus. Gratis moet het zijn! Geld verdienen doen ze maar in hun vrije tijd!
  9. September. Games en online marketing horen ook bij bibliotheken. Ik begrijp niet goed dat daar zo vaak terughoudend op gereageerd wordt. De bibliotheekwereld zou er goed aan doen om veel meer congressen en evenementen te organiseren in de geest van het geweldige Crossmedia Week: Picnic 06. Daar word de blik naar buiten gericht! Daar worden kansen belicht! Het is 2006, wat willen we nou eigenlijk?
  10. Oktober. Draadloos wordt het helemaal. De grote groei is dit jaar ingezet. Het feit dat de rol van beeld en geluid steeds belangrijker doet daar niets aan af. De tijd dat de bandbreedte van onze netwerken al dat multimediale geweld niet goed aankonden ligt definitief achter ons. Een beetje eng is het soms wel. Maar makkelijk ook!
  11. November. Vindbaarheid is alles. En als je weer gevonden wordt moet je zorgen dat mensen blij zijn met de vondst. Dat geldt niet alleen voor de vindbaarheid online, het gaat ook op voor je gebouw. Maak het mensen naar de zin. Als je iets leuks biedt blijven ze graag. Is het dan zo erg dat het ten koste gaat van meer traditionele zaken? Als we niet willen veranderen in boekenmusea, moeten we toekomst tegemoet zien met een open visier. We kunnen nog genoeg betekenen. Bemiddelen bij het vaststellen van de betrouwbaarheid van informatie bijvoorbeeld. Maar dat kan pas dan als ze op je website of in je gebouw zijn. Misschien moeten we daar dan eerst aan werken? En vanaf nu samen?
  12. December. De maand is nog niet om maar ik weet nu al dat de belangrijkste ontdekking deze maand is dat er hoop is. Dat er meer dan genoeg collega’s openstaan voor veranderingen en nieuwe wegen. Dat is fijn om te weten!

    En daarmee kom ik meteen uit op ontdekking

  13. Boven alle maanden verheven. De ontdekking van het jaar:
    Het is erg makkelijk om altijd maar te zeiken en de vinger op zere plekken te leggen. Om stil te staan bij stagnatie of verval, om te wijzen naar mensen die bang zijn, of timide. Om continu te loeren naar gras dat elders groener is. De kunst is echter ook meer te doen dan registreren, observeren en uitdragen alleen. Als er iets moet gebeuren, moet je daar zelf ook in participeren. 2006 heeft mij ook geleerd dat er heel veel mensen zijn die de bibliotheek een warm hart toedragen en die geloven in de toekomst. En dat gegeven neem ik mee naar 2007. Zaniken zal ik altijd, omdat ik vind dat dat noodzakelijk is, maar ik hoop oprecht dat ik de positieve impulsen van afgelopen jaar op positieve wijze kan benutten in het komende.

En daarmee 2006 achterlatend als leerzaam doch naar jaar. Want een k*tjaar was het. Maar dat was meer privé en kan ik geen ontdekking noemen ^^.

@

5 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    8 uur bloggen in werktijd lijkt me een positieve impuls die je op positieve wijze benut! Marina

  2. robert schreef:

    Erg leuk stuk om te lezen en het overzicht is ook erg prijzenswaardig!

    Snippy en Irfanview zijn ook mijn beste vrienden. Het is vooral enorm handig om gebruikers van computersystemen door een systeem heen te leiden. Met schermafbeeldingen gaat het allemaal een stuk makkelijker.

    Groeten,

    Robert

  3. Sybilla schreef:

    Heerlijk en fraai geformuleerd overzicht, Edwin! Je ’13e maand’ vat ik op als een Nieuwjaarswens én goede voornemens voor 2007 ineen 🙂 Bedankt voor al dit moois!

  4. Graag gedaan Syb 🙂

    bedankt voor je reactie!

Reageer