clear

zoeken

search

De bibliotheekcatalogus van 2006: zo kan het ook

20 mei 2006


Vandaag wordt er op veel weblogs verwezen naar de prachtige catalogus de de Hennepin County Library. Onder andere Moqub, Michael Stephens en Library Techbites maken er melding van.

Is de opwinding terecht? Zonder meer! Gebruikers kunnen commentaren toevoegen aan boektitels, de catalogus bevat rss en bij titelbeschrijvingen worden ook suggesties voor vergelijkbare titels gegeven. Visueel is het ook allemaal dik in orde. Kleurrijk en mooi geïllustreerd. Hier kun je zien hoe de commentaren werken.
Daarnaast wordt er gewerkt aan geïntegreerde pagina’s uit boeken, bevat de beschrijving samenvattingen en boekbesprekingen, kun je doorklikken naar bestsellerlijsten, enz, enz.

Op zo’n webopac kun je alleen maar jaloers zijn inderdaad. Dit is de online catalogus die we na zouden moeten streven. Aan de slag, me dunkt!

@

7 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    En vlug een beetje!!!

    voor je het weet lopen we echt hopeloos achter….

    Moqub

  2. Weet je wat me leuk zou lijken? Een soort landelijk wiki met daaronder een groot systeem waarin alle liefhebbers een fictieve bibliotheeksite kunnen bouwen inclusief de onderliggende informatiesystemen. Open source voor de bibliotheekmedewerker die initiatiefrijk is, de ict’er die handig is met beschikbare tools, enz.
    Ben benieuwd hoe lang het dan zou duren voor je de ideale digitale bibliotheekingang zou hebben.

    Edwin

  3. Anoniem schreef:

    @ Edwin,

    dat is werkelijk een briljant idee alleen heb je een aantal ict-ers nodig die in hun vrije tijd dit op willen zetten. Want iedereen heeft het al zooooo druk dat zelfs op de werkvloer dit soort initiatieven weinig van de grond komen (een enkeling daargelaten natuurlijk). Eigenlijk zou je willen dat in landelijk verband, bijvoorbeeld bij de UKBgroep digitale bibliotheek hierover wordt gesproken, dat zij voorloper worden en de ob’s kunnen aanhaken. Ik weet dat die overleggen er zijn, ik vraag me alleen af of dit soort ideeen er worden besproken.

    M.

  4. Ik vrees van niet. Je moet het hebben van de echte liefhebbers inderdaad…of van een moddervette subsidie. Nu wordt er veel gestoeid met allerhande technieken maar is niemand op de hoogte van elkaars werk. Soms duiken er fraaie inititatieven op maar beperken de mogelijkheden zich tot een enkel softwarepakket. En de werkdruk is hoog. Je ziet vaak dat talenten opgezogen worden in vele projecten en activiteiten waardoor de energie verdeeld moet worden over veel verschillende zaken.
    Het zou goed zijn als er in ieder geval zou worden geïnvesteerd in dat onderdeel, opdat er ook weer ruimte is voor ontwikkeling van nieuwe producten, inclusief de constante nazorg die daar bij hoort. Nu wordt er vaak iets neergezet en stagneert de hele boel omdat alle aandacht weer uitgaat naar iets nieuws.

    Maar wie weet is alles over een aantal jaar weer anders en zijn er minder mensen nodig voor de traditionele bibliotheektaken. Op dat moment kunnen er wellicht meer mensen worden ingezet voor digitale dienstverlening. Nu willen velen daar nog niet van weten maar ik heb stiekem wel eens het gevoel dat het uiteindelijk die kant op zal gaan. Dat dat nog een aantal jaren kost moeten we misschien wel voor lief nemen. En dan maar hopen dat men ons niet nog massaler de rug toekeert.
    ook daarom vind ik marketing-initiatieven om de huidige klanten te behouden en oude klanten terug te laten keren, zo belangrijk. Als we ze nu maar duidelijk kunnen maken wat we allemaal van plan zijn!

    Maar als ik me niet vergis is dit een beetje ‘out of my league’. Het is zondag en ik ga eens lekker in de weer met weekenddingetjes, in plaats van de toekomst van het bibliotheekwerk. ‘k lieke weh hek, zegt men dan in Zeeland 🙂

    Edwin

  5. Op //librarianinblack.typepad.com/librarianinblack/files/im_for_the_library.ppt nog een interessante powerpoint van Sarah Houghton, waarin dit onderwerp ook naar voren komt.

    E

  6. Anoniem schreef:

    @Edwin,

    je mag toch hopen dat door het schrijven op blogs men juist steeds meer gaat weten van elkaar dingen. Tenminste dat lijkt mij wel (geldt ook overigens voor de klant, een blog is toch mooi gratis reclame). En wat je zegt over de generatie die nu nog veel traditioneel bibliotheekwerk doet, die gaan een keer weg en elke keer als er een nieuwe jonge collega bijkomt wordt het weer makkelijker om over innovatie en bibliotheekvernieuwing te praten. Net zo lang tot wij tot de oudjes behoren en wij niet langer willen veranderen 😀

    Moqub

  7. Anoniem schreef:

    Het voorkomen van verzuring zou een van onze belangrijkste doelstellingen moeten zijn :-)))

Reageer