clear

zoeken

search

Een sexy afsluiting van Picnic 06: People Aggregator’s Marc Canter & Etribe’s Simon Grice

29 september 2006

Vandaag staat voornamelijk in het teken van grote Chillen. Het voelt een beetje als een derde dag Lowlands. Zoals je op de foto kunt zien wordt het hier ook steeds tropischer. Ben ik niet op tegen, zo tegen het weekend.

Maar we hebben ook nog wat gedaan vandaag:

Vanochtend zwaar zitten beppen met Jaap van DOK. Dat is iemand waar je veel input van krijgt, die niet alleen plannen maakt maar ook dingen doet en ook niet te beroerd is om nuttige adviezen te geven. Daar kan een mens iets mee.
Toen we strak stonden van de koffie zijn we in een luxe sofa gaan hangen bij de presentatie van Marc Canter, van People Aggregator en Simon Grice van Etribes, over ‘Digital Lifestyle Aggregators‘. Een interessant onderwerp, waar Canter ook een toelichting op geeft in een podcast.

Het is zeker een ontwikkeling waar bibiotheken ook iets mee kunnen; een toepassing als People Aggregator kun je helemaal naar je hand zetten door er allerlei accounts van andere webtoepassingen in te integreren, met als doel het beperken van je surfen. Zoals je een RSS-reader kunt gebruiken voor de aggregatie van de inhoud van websites, kun je een ‘DLA’ gebruiken om mensen binnen een pagina al hun sociale netwerken samen te laten brengen, hun blog, accounts bij Flickr en Youtube, hun IM-accounts, noem maar op.

Een mogelijke toepassing waar ik met Jaap over sprak was het geschikt maken van zo’n DLA voor bibliotheekgebruikers. Je geeft nieuwe (en oude) leden toegang tot zo’n DLA bij een abonnement. Daarmee ondervang je meteen het vraagstuk van de invulling van de ingang ‘mijn bibliotheek’ op een website en bied je meteen zo veel meer. Daarbij is het niet denkbeeldig dat er een community ontstaat binnen jouw bibliotheekdomein. Ik weet dat het in de States gelukt is, met ‘my own cafe‘ vooral omdat ze daar niet te veel bibliotheekje spelen.

Hoe dan ook interessant materiaal waar we met ons allen ons voordeel mee zouden kunnen doen.


Na de ontspannen lunch zijn we nog even aangeschoven bij Erwin van Lun van Mensmerk en Yme Bosma van Eccky. We dachten dat het over chatbots zou gaan maar het ging eigenlijk over robots in het algemeen en de ontwikkelingen binnen de kunstmatige intelligentie. Best aardig maar weinig nieuws onder de zon. Het meest leerzame vond ik nog wel dat deze heren een ander aspect van het veelbesproken Second Life belichtten, namelijk de Sex. Iedereen op het congres heefft de mond vol van SL maar niemand had nog benadrukt dat lust zo’n belangrijke rol speelt in deze virtuele wereld. Het schijnt dat er al vibrators op de markt zijn die reageren op stimuli die in virtuele werelden worden gegeven. Het moet niet gekker worden.

Er werd ook nog gerept over Human Media Interaction. Dat verdient ook nader onderzoek!!
Stel je voor: de technologie stelt de gebruiker in staat om naar het journaal op televisie te kijken terwijl spraakherkenning de items van Sascha de Boer herkent en interpreteert en vervolgens loslaat op bijvoorbeeld Google. Als je dus interesse hebt in een bepaald item gaat de computer meteen op zoek naar achtergrondinformatie. Krijgt John de Mol misschien toch nog gelijk als hij stelt dat televisie voorlopig niet het veld zal ruimen. Met dank aan het web, dat wel.

Het was een mooi evenement hier in de Westergasfabriek, waar ik ongetwijfeld nog op terug zal komen. Ik vind het nu even mooi geweest met alle multimediale input. Hoewel: straks een avondje gamen en morgen geloof ik nog naar een feezie. Ik zal maandag wel weer lekker uitgerust zijn ^^

Crossmedi@

7 Reacties

  1. robert schreef:

    Hey Ed,

    Leuk stukje. Dat stukje over achtergrond klinkt leuk 🙂 Een jaar of twee geleden heb ik eens zo’n idee bij de hoofdredacteur van Nu.nl ingeschoten.

    Een tijdje geleden zag ik vervolgens dat ze er iets mee hadden gedaan. Onderaan een nieuwsbericht, bv. deze, staat een kopje “Zoek nieuws over dit onderwerp” waarbij vervolgens nieuws over dat onderwerp wordt gezocht op Ilse (Nu.nl is onderdeel van de Ilsegroep vandaar).

    Het ideetje wat ik destijds bij Nu.nl aandroeg, voorzag er ook in dat je op basis van belangrijke keywords (welke door de redacteur bepaald moesten worden of door automatische textanalyse werden toegekend) kon zoeken.

    Greetz

  2. Smetty schreef:

    Zag er een erg interessant event uit.
    Jaloers! 🙂

    Bedankt om het te bloggen.

  3. @ Robert: Dank u! Het zijn allemaal interessante ontwikkelingen en ik ben er elke keer weer verbaasd over hoe hard het allemaal gaat…en vraag me oprecht af welke definitieve gestalte alles zal krijgen. De definitieve gestalte bestaat misschien wel helemaal niet. Beetje tao: alles is een rivier, constant in beweging ^^

    @smetty: het is idd een aanrader! Maar het was allemaal prima georganiseerd voor een eerste keer en ik weet bijna zeker dat dit een vervolg zal krijgen. Beetje in de gaten houden dus maar!

    Edwin

  4. We komen ook nog heel kort in een filmpje voorbij, mailde Jaap:

    DOK (filmend) en Edwin (bloggend) samen in het officiele videoverslag van
    PICNIC 06 🙂 2 minuut 37
    //www.sanoma-uitgevers.nl/media/video/film28september.wmv

  5. Anoniem schreef:

    Volgend jaar moeten jullie waarschijnlijk handtekeningen uitdelen 🙂

    D.

  6. Anoniem schreef:

    De video’s van Picnic staan inmiddels ook online. Sommige zijn echt de moeite waard.

    //www.crossmediaweek.nl/?id=97

Reageer