clear

zoeken

search

Een schitterende catalogus: Library Thing

25 juni 2006


In januari schreef ik al eens kort over Library Thing. Toen bekeek ik die website vluchtig en kwam ik er niet echt aan toe om er mee aan de slag te gaan maar twee weken geleden heb ik dat alsnog gedaan. Oplettende bezoekers hebben wellicht gezien dat de sidebar (het menu aan de rechterkant van het weblog) geen koppeling naar mijn account bij Flickr meer bevat maar in plaats daarvan een koppeling naar mijn account bij Library Thing. De wens om een beetje te variëren lag hieraan ten grondslag maar ook het feit dat de integratie van Flickr er vaak voor zorgde dat de pagina langzaam werd geladen.

Hoe dan ook: ik vind Library Thing zo geniaal dat ik er graag nog eens aandacht aan besteed. Wat een gebruikersgemak en wat een uitgebreide mogelijkheden! Als het gaat om het zoeken binnen de catalogus zijn er ongetwijfeld nog beperkingen maar vooralsnog kreeg ik alles wat ik zocht meteen boven water. Je voegt boeken in een muisklik toe aan je collectie, inclusief afbeelding en titelbeschrijving. Jouw beoordeling en de door jou toegekende tags worden meteen gekoppeld aan de vele andere gebruikers. Daar doe je niet alleen ideeën mee op, daardoor kun je ook de gekozen tags vergelijken en wordt je in staat gesteld de collecties van gelijkgestemden door te bladeren.

Iedereen die boeken en boekencollecties een warm hart toedraagt zou eens de tijd moeten nemen voor deze briljante website; hij vertegenwoordigt alles wat het nieuwe web anno 2006 te bieden heeft.

Ik denk dat we er als bibliotheken ook nog veel van kunnen leren. Je kunt de applicatie heel eenvoudig in je website integreren en vervolgens de gebruikers het heft in handen geven. Dat is volgens mij precies wat we zouden moeten doen. Wat meer naar de achtergrond kunnen de betrokken bibliothecarissen dan ook een account nemen en daar hun tips en adviezen kwijt: dan kan de gebruiker zelf beslissen of hij of zij het advies tot zich wil nemen. Eventueel een kleine podcast erbij met een bespreking door een medewerker die je in een handomdraai kunt toevoegen via odeo, en hop, je site is hip.
Gaat allen spelen met deze site!

Een leuk citaat op het weblog van LT:

Bibliophiles are easy to spot at cocktail parties. They are the ones lingering near the host’s bookshelves, their heads cocked at a forty-five-degree angle, scanning the collection of books and comparing it to their own.



@

13 Reacties

  1. Danniëlle schreef:

    Al een tijdje geleden ontdekt maar tot 2 weken geleden weinig mee gedaan. Nu vind ik het wel geinig maar wel zeer gericht op de Amerikaanse markt. Een Nederlandse variant zou leuk zijn. Op mijn site overigens een bescheiden verwijzing naar ‘my library’, het wil nog niet zo lukken met de html 🙁

  2. Hee Daan,

    Het betreft titelbeschrijvingen die uit Amazon worden gegenereerd dus veel Nederlandstaligs is dat inderdaad niet maar je kunt Nederlandse titels wel handmatig invoeren. Een koppeling met Bol zou echter beter zijn…of met Picarta ofzo.

    Die code kun je laten genereren onder extra’s: //www.librarything.com/widget.php
    Daar hoef je geen html voor te kunnen. Je geeft je voorkeuren aan en rechts verschijnt de code. Die ros je vervolgens op het plekje waar je het hebben wilt.

    Hatsikidee 🙂

    Edwin

  3. Anoniem schreef:

    @Edwin: Dat lukt nog wel (denk ik want dat is me bij Flickr ook gelukt) maar wat ik eigenlijk wil is zo’n grappig librarything icoontje op mijn site en het lukt me nu juist niet om de koppeling met dat icoontje en ‘my library’ te maken in html.

    D.

  4. @Edwin,
    Bijzonder: kijk eens als je boeken zoekt onder ‘more libraries’. Als ‘Dutch’ wordt daar genoemd: Catholic University Leuven. Nu is het mij duidelijk waarom je niet zo ver komt als je Nederlandse boeken leest 😉
    Maar ik ben het wel met je eens: het is een interessante tool. Ik zou het zelf interessant vinden als bibliotheken relaties zichtbaar zouden maken binnen hun eigen klantenkring. Landelijk is er al wel e.e.a., maar ik stel me voor dat als bibliotheken binnen hun eigen regio een soortgelijke tool aanbieden zoals LibraryThing, dat je de recensies kunt lezen van mensen uit je buurt, en dat je misschien die mensen dan ook een bericht kunt sturen als je dat wilt, dat je op basis van deze informatie interesseprofielen op kunt stellen, lezerskringen zou kunnen starten enz. ‘t Lijkt me een uitdaging om zoiets te starten, en dan bij voorkeur niet alleen op het gebied van boeken, maar misschien ook wel games, of websites enz. Internationaal zijn er al wel veel mogelijkheden, maar er zijn vast en zeker ook een heleboel mensen die nog niet zo internationaal denken en een goede buur is misschien soms wel beter dan een verre vriend. Een taak voor bibliotheken??

  5. @ Daniëlle:

    Ik was eigenlijk ook op zoek naar de code van een icoontje maar heb die ook nog niet gevonden. Toen kwam ik dus op het widget uit….

    @ Margreet.

    Dat lijkt me ook een uitdaging. Maar volgens mij kan een beetje programmeur de software in een handomdraai aanpassen en toepassen op Nederlandse bestanden. Er is in ieder geval al veel te vinden op het web. Hoeven we eens een keer niet zelf het wiel uit te vinden, zoals zo vaak wel gebeurt 🙂

    Edwin

  6. Danniëlle schreef:

    @Edwin: Jammer, ik had wel gedacht dat jij zo’n html expert zou zijn 🙂 Maar misschien dat iemand anders van de lezers mij kan helpen om die koppeling te maken, help help!

  7. Nee joh ik rommel ook altijd maar wat. Ik weet net de basis en voor de rest kopieer ik altijd maar wat via zoekacties in google. Het probleem is dat je naar een afbeelding moet verwijzen maar dan moet ‘ie wel ergens in een index staan. Als je daar de URL/URI van hebt, kun je link leggen.

    Gerard weet het vast wel. Mail je hem toch even?
    Of stel de vraag op jullie wiki 🙂

    Edwin

  8. Anoniem schreef:

    @Edwin: Bedankt voor het meedenken (zo krijgt deze post fijn veel reacties haha) maar ik heb alles gedaan zoals jij schrijft. Afbeelding opgeslagen met de juiste url en voor de rest heb ik (net als jij blijkbaar) gekopieerd uit een voorbeeld maar dat werkte dus niet. Ik rommel deze week nog wat aan, het is verder niet zo’n probleem als het niet lukt. Ik lees toch geen interessante boeken 🙂

    Dag,
    D.

  9. Anoniem schreef:

    Na wat aanrommelen is het toch gelukt 🙂

  10. Anoniem schreef:

    Briljant in Firefox, niet in IE en Safari. Morgen maar weer eens verder rommelen…

    D.

  11. Anoniem schreef:

    🙂

Reageer