clear

zoeken

search

Library Thing en verrijkte bibliotheekcatalogi

22 januari 2006


Ik vind het altijd een grappig fenomeen: je leert een nieuw woord, een term of een naam waar je nog nooit van had gehoord en vanaf het moment dat het in je hersenen is opgeslagen kom je datzelfde woord of die naam overal tegen. Kennen is opmerken. Dat fenomeen heeft vast ook wel een naam maar die moet ik nog leren :-/
Feit is dat ik vorige week nog schreef over de Ann Arbor Bibliotheek en sindsdien kom ik die naam om de haverklap tegen. Zo ook in het blog ‘Our Future‘ van de Massachusetts bibliotheken. In een recente post worden twee catalogi besproken, waaronder die van AADL. Bij de AADL werkt ene John Blyberg, die grotendeels verantwoordelijk is voor de website en digitale diensten die ik eerder besprak. Hij noemt zichzelf ‘geek’ en aan zijn CV te zien is hij dat ook wel. Maar hij doet mooie dingen. Aan de zoekresultaten van de webopac van AADL is een nieuwe optie toegevoegd: als je een titelbeschrijving voor je hebt kun je doorklikken op ‘Card catalog image’, waarna je een ouderwetse cataloguskaart uit de kaartenbak te zien krijgt, waar je zelf aantekeningen aan toe kunt voegen. Een toelichting vind je hier. Erg fraai.

Ook erg mooi: de ‘Endeca-Powered Online Catalog‘ van de NSCU bibliotheken. Kijk zelf maar eens.

Tenslotte nog aandacht voor Library Thing, waar iedereen zijn boekenbezit zelf kan catalogiseren, kan zien wat anderen het meest in huis hebben, enz. Door je smaak online te etaleren kom je snel in aanraking met mensen met dezelfde smaak en wordt je vervolgens weer geattendeerd op titels die je nog niet kende.

‘alles van waarde is weerloos
wordt van aanraakbaarheid rijk
en aan alles gelijk

als het hart van de tijd
als het hart van de tijd’

(Lucebert)

Reageer