clear

zoeken

search

Wachten op een pc doe je in de bibliotheek…

25 november 2006


Zaterdagmorgen kwart over tien. 35 pc’s zitten meteen vol. En alleen op de eerste verdieping hebben we al negentien kinderen die zitten te wachten om ook achter een pc te mogen. Mijn collega sleept stripboeken naar boven zodat ze de tijd kunnen doden. Sommige doen dat met plezier, andere staren liever. Lekker lezen bevorderen.

50 klanten voor internet/computers. Op de eerste verdieping ontwaar ik ook nog drie klanten die staan te kopiëren of op zoek zijn naar boeken.

Binnenkort gaan we de langlopende proef gratis internet maar weer eens evalueren. Er is nog niet voldaan aan alle randvoorwaarden, zoveel is bekend. Maar eigenlijk zou je ook iets anders kunnen concluderen: we hebben te weinig computers. Meer vraag dan aanbod.

Ah daar komen er nog zes de trap op. Dromen maar weer. Het is nog vroeg tenslotte.


@

Technorati Tags:, , , , , , , ,

6 Reacties

  1. Danniëlle schreef:

    Mooi toch? Het lijkt me dat die proef geslaagd is.

  2. Henk schreef:

    @Danniëlle: nou geslaagd, die conclusie vind ik nog te voorbarig. Zoals Edwin al schreef: er is nog lang niet aan alle randvoorwaarden voldaan om het echt soepel te laten lopen. We moeten nog te vaak nee verkopen omdat alle computers continu bezet zijn.

    Maar er wordt dankbaar gebruik gemaakt van het gratis internet, klanten komen naar de bieb om elkaar te ontmoeten, dat is allemaal mooi meegenomen. We komen er wel.

  3. Anoniem schreef:

    @Henk,

    Wat is erger: nee verkopen omdat het niet is toegestaan om gratis het internet op te gaan, of nee verkopen omdat de computers bezet zijn? Ik vind het prachtig wat er bij jullie gebeurt. Ik denk dat zo de bibliotheken van de toekomst eruit zien: boordevol informatie, vastgelegd op papier of in virtuele of menselijke netwerken. En door deze actie hebben jullie bezoekers toegang tot al die informatie. Ik zou wel eens willen weten of die kinderen/leerlingen die nu zitten te wachten om achter een computer te mogen, de tijd ook gebruiken om iemand te zoeken die ze kan helpen bij (het zoeken van informatie voor) hun werkstuk. Als dat er niet is, zal het vast nog wel komen!

  4. Nou Margreet, echt spontaan aan de slag gaan met de boeken kwam er niet van maar als we wat actiever dingen zouden neerzetten die relevant voor hen zijn, zou dat best goed gaan. Schermen met info zouden daar ook een rol in kunnen vervullen. Ben tijdens het toewijzen van de pc’s nog wel met een paar kids in gesprek gegaan. Eentje kreeg zijn tekentoepassing niet opgestart en toen heb ik hem laten zien hoe je dat opzoekt in Google, en wat de voordelen van firefox zijn. Hij werd helemaal enthousiast en stelde meteen allemaal vragen. Was voor mij wel een teken dat je nog heel veel kunt betekenen op het gebied van informatievaardigheden etc. Zodra je het vertrouwen maar eerst hebt….

  5. henk schreef:

    @Margreet: ik vind het ook prachtig dat deze ontwikkeling in gang is gezet, maar we moeten nog wel wat puntjes op de i te zetten want we zijn er nog niet.

    Tijdens inlichtingendiensten maak ik nog vaak mee dat klanten vragen wanneer ze alsjeblieft kunnen betalen omdat er dan plaats is. Hun keus natuurlijk, maar dan ik schaam me dan wel een beetje…

  6. Dat is inderdaad ook niet zo leuk maar mijn schaamte is nog steeds groter als ik ‘s avonds 25 lege pc’s achter me heb staan, dat dan weer wel…

Reageer