clear

zoeken

search

Betrouwbaarheid van informatie: het verschil tussen Beaujolais Primeur en Beaujolais Nouveau

08 november 2006


Je wordt dagelijks geconfronteerd met trivia. Van die wetenswaardigheden waarover je soms avonden lang kunt discussiëren. Over de etymologie van woorden, het wijsje van een tv-tune, de regisseur van een bepaalde film. Dat soort discussies doen het vooral goed in het café en als je regelmatig rondbazuint dat je medewerker Al@din bent, ben je ervan verzekerd dat je betrokken wordt in de discussie.
Gisteren kwam het gesprek op het nakende feestgedruis rondom het arriveren van de Beaujolais Primeur. Of de Beaujolais Nouveau.

Jarenlang stond er altijd op de aankondiging: ‘Le Beaujolais Primeur est arrivé!’ Vier jaar geleden veranderde dat opeens in: ‘Le beaujolais nouveau est arrivé!’ Ik vroeg mezelf toen af of er een verschil tussen die twee termen bestond maar de meeste mensen, inclusief de slijter die de dozen kwam bezorgen, ontkenden dat er een verschil was. ‘Gewoon een andere naam’. Daar geloofde ik natuurlijk niets van en ik ben toen gaan graven tot ik het wist.
Gisteren speelde die discussie weer (nu werd opeens weer de titel ‘primeur’ gevoerd) en ik was het vergeten. Aaargh. Weer die discussie.

Toen ik vanochtend even ging zoeken wist ik opeens weer waarom de zoektocht toen zo lang duurde: de bronnen spreken elkaar nogal tegen. Ik ben nu bijna een uurtje verder en heb nog steeds niet de betrouwbare bron gevonden. Ik heb maar even een mail gestuurd naar de Ecole Beaujolaise des Vins. Kon ik fijn mijn Frans weer een beetje ophalen.

Toch klinkt het verhaal op lekker wijntje wel aannemelijk:

Maar waar liggen nu precies de verschillen tussen Beaujolais en Beaujolais Primeur? Primair is dat een verschil in de wijnbereiding. Als de wijnboeren een Beaujolais Primeur produceren, duurt de ‘cuvaison’ vier dagen; willen zij een krachtiger wijn maken die lang bewaard kan worden, dan duurt het over het algemeen vijf tot zes dagen. Voor de Villages en de crus kan dat zelfs uitlopen tot tien dagen. Om voldoende most te krijgen zonder de druiven te persen, worden in de gistcuves grote vlonders op de druiven gelegd. Door de lichte druk komt er uit de gekneusde druiven sap vrij, waardoor een spontaan gistingsproces op gang komt. Na het aftappen van de spontaan aan het gisten geslagen most ( jus de goutte) worden de nog overgebleven druiven(met de steeltjes) geperst. Dat gebeurt in eerste instantie heel voorzichtig, om de wijn zo min mogelijk tannine mee te geven. Het eerste deel van de persing kan, nadat een officiële proefcommissie die heeft beoordeeld nog aan een deel van de jus de goutte worden toegevoegd voor het maken van iets krachtiger primeurs. Maar doorgaans wordt er, net als van de rest van de most, gewone AOC of AOC Villages van gemaakt.

Maar intowine maakt dit ervan:

On a more technical note, the wine is strictly speaking, more properly termed Beaujolais Primeur. By French and European rules, a wine released during the period between its harvest and a date in the following spring, is termed primeur. A wine released during the period between its own and the following years harvest, is termed nouveau.

Toch weer net een beetje anders.

De verklaring op de Wijnhoek wijkt ook weer af en de links op Beaujolais.net bieden op een eerste zoekactie ook weinig soelaas en het lijkt erop dat Beaujolais.com er ook niet over rept. Maar daar vind je wel een grote hoeveelheid links en een bibliografie.
Ik wacht even af of ik een mail terug krijg waarin de beste bron wordt vermeld. Als dat niet het geval is, duik ik tijdens mijn baliedienst even in de boeken. Ik heb zomaar de indruk dat ik daar het snelst een definitief antwoord zal vinden.

Anders zou de triviale discussie leiden tot een zeer wrange smaak in mijn mond. Nu al^^

En het bloggen garandeert mij dat het antwoord dan behouden blijft. In de Aladin kennisbank kon ik niets meer terugvinden van de zoekactie van een paar jaar geleden :-/

De foto doet me weer erg verlangen naar la douce France. Wat een fijn land is dat toch. Mais oui!

Update 18.13 uur:
Ik heb een e-mail ontvangen van mevrouw Sylvie Guesdon van Inter Beaujolais :

Bonjour,
Merci pour votre mail. Il n’y a pas de différence entre le mot “primeur” et le mot “nouveau”. Le premier est plus utilisé à l’extérieur des frontières françaises. Le second est plus utilisé en france.
Nous espérons avoir répondu à vos questions.

Daarmee is voor mij de kous af. Er is dus geen verschil. In het buitenland wordt ‘primeur’ meer gebruikt, in Frankrijk zelf ‘nouveau’.
Waar ik dan weer wel benieuwd naar ben is de vraag waar de genoemde sites hun informatie dan op baseren. Betrouwbaar is die in ieder geval niet. Toch weer een mooie les. Hoeveel mensen zouden dat nagaan?

@

4 Reacties

  1. Frank Zomers schreef:

    Edwin,
    Op donderdagavond zwem ik mijn baantjes borstcrawl en kwam in het zwembad een net-gepensioneerd wijn-importeur tegen. We hadden het op deze 3e donderdag vn nov natuurlijk over de primeur , hij zei, nee ik importeeer alleen nouveau. ik vreog naar het verschil. hij zei dat bij de primeur kunstmatig het gist-proces wordt be-eindigt en bij de nouveau natuurlijk. Omdat ik zelf ook wijn mak, was ik benieuwd hoe ze dat doen, maar daar hield zijn verhaal op. Nieuwsgierig geworden zocht ik bij Wikipedia, daar vondt ik ouw verhaal terug ( door jou geschreven ) en leek me wel aannemelijk.
    Groet,
    Frank Zomers

  2. Hoi Frank!

    Geef de man van jetje zou ik zeggen 🙂

    En proost!

    Edwin

  3. Iemand bedacht gewoon dat Nouveau interessanter klonk dan Primeur, maar het is exact hetzelfde! Jonge wijnen, de eersten van dat oogstjaar, de benaming heeft totaal niks te maken met het proces, de Maceration Carbonique. De primeurwijnen uit Italië worden iets anders gemaakt, mogen zelfs nog eerder op de markt komen en als je ze in een proeverij naast de Beaujolais zet winnen ze het vaak, maar dat ligt vooral aan de gebruikte druivenrassen die de Italiaan voller in smaak maakt.

  4. @ Meisje:

    Interessant dat jij ook de Italiaanse noemt. Gisteren begreep ik vandaag dat er Italiaanse zal worden geschonken en ik riep nog dat dat helemaal nergens op slaat. Tuurlijk: je wordt er net zo tipsy van, maar je kunt het dan toch geen beaujolaisfeestje meer noemen.

    Nu begrijp ik dat enige nuance misschien toch op zijn plaats is?

Reageer