clear

zoeken

search

Het succes van transformatie: de Du Bois universiteitsbibliotheek van Massachusetts

26 november 2006


Soms heb ik wel eens het gevoel dat ik een karikatuur word van mezelf, met mijn dagelijkse portie digitale dreinen en het zeuren over de noodzaak van verandering binnen de bibliotheek. Ik heb het daar erg vaak over. Misschien wel te vaak. Op dit blog, op de werkvloer en zelfs in het cafe. Het zal me wel aan het hart gaan dan…

Maar je merkt ook dat het sommige mensen gaat tegenstaan en dat ze jou gaan zien als de verpersoonlijking van ‘vervelende’ veranderingen. Dat schijnt erbij te horen, maar leuk is dat niet altijd. Wat nog minder leuk is, is het feit dat de groep ‘sommige mensen’ eigenlijk enorm groot is. Ik wil op dit blogje geen harde persoonlijke uitvallen doen maar de dingen die ik hoor en zie zijn soms ronduit stuitend en maken dat ik soms heen en weer word geslingerd tussen woede en berusting, tussen wanhoop en hoop. Het ligt allemaal erg dicht bij elkaar.

In de laatste editie van bibliotheekblad staat een artikel van oud-gediende Karel Elderink die vier scenario’s schetst voor de bibliotheek van de toekomst. De belangrijkste conclusie van Elderink is dat bibliotheken en bibliotheekmedewerkers moeten samenwerken om het tij nog te kunnen keren. Ik ben het helemaal met hem eens maar toen ik het artikel had gelezen dacht ik toch vooral: dat gaat nooit lukken. Het draagvlak voor verandering is nog te klein, mensen zijn nog te angstig. Maar als je dat keer op keer uitspreekt voel je jezelf al snel arrogant. Wie ben jij immers om te beweren dat mensen te bureaucratisch of te kortzichtig zijn, dat ze alleen uitblinken in weerbarstigheid?

En je hult jezelf dan maar weer half in zwijgen. Als een luis die nooit een pels heeft kunnen vinden.

Maar in hetzelfde bibliotheekblad las ik ook een artikel over een paar bibliotheken in Denemarken. En zowaar, een sprankje hoop!
Ronduit enthousiast echter, word ik van een artikel dat in de Boston Globe van gisteren verscheen: ‘Coffee’s on, dusty books are out at UMass library‘.

De mensen die het zouden moeten lezen doen het waarschijnlijk niet; die zijn te druk met hun navels, maar dat mag ‘de hoop niet drukken’: mensen die minder moeite hebben met de toekomst en graag naar buiten kijken, kunnen veel uit dit artikel halen.
Het feit dat klanten zijn verdwenen wil niet zeggen dat ze niet meer bereid zijn terug te keren. Integendeel.

Zo. Weer genoeg gereden op mijn stokpaardje. Trippel trappel trippel trap naar buiten!

@

12 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Ha Edwin,
    Don’t worry. Velen in de branche moeten van heel ver komen. En er is een hele generatie “alfa’s met twee linkerhanden” die eigenlijk eerst het vak moet verlaten. Ik zie goede kansen als je met de mensen die het begrijpen én willen de koppen bij elkaar steekt. Daar waar mogelijkheden zijn goede dingen neerzetten die succesvol maken en dat vervolgens uitbouwen via het olievlekeffect. Ik zie her en der in het land best goede initiatieven. Het stuk van Karel heb ik gelezen. Staan inderdaad goede dingen in maar het is niet bepaald een blijmakertje 🙂

  2. Beste Edwin. Mag ik je verzekeren dat er ook veel mensen zijn die zeer gecharmeerd zijn door je enthousiasme? Waaronder ondergetekende. Geef de moed niet op zou ik zeggen. Je stukjes zijn altijd een plezier om te lezen en een aanmoediging om ook zelf zaken uit te proberen. Keep on going.

  3. Wow!ter schreef:

    Hoi Edwin,
    ik lees graag door je moppers heen, om dan weer op zo’n pareltje uit Boston gewezen te worden. Heerlijk, eten in de Bieb.

  4. Hoi!

    Bedankt voor de harten onder de riem. Soms heb je die nodig voor een blik voorwaarts 🙂

    En wat nog mooier is: profielen en foto’s worden meer een meer gemeengoed. De conversatie neemt steeds mooiere vormen aan.

    Ch33rs!

    Edwin

  5. Danniëlle schreef:

    Zeuren? Het lijkt me duidelijk dat je zeer betrokken bent bij je werk en dat je graag zou zien dat bibliotheken in de toekomst ook nog een centrale rol spelen en niet langs de zijlijn staan. Niets mis mee. En je compenseert het voldoende met andere berichten dus de meeste lezers pikken het wel hoor 😉

    Nog interesse in een discussiestuk over de toekomst van Hogeschoolbibliotheken? Daar word ik ook niet altijd even vrolijk van.

  6. Marina schreef:

    Ha Edwin,

    Zoals je weet ben ik één van de mensen die jouw analytische blik erg kunnen waarderen. Het is denk ik logisch dat wat je ziet, niet altijd in vruchtbare aard valt want het betekent dat er iets moet veranderen en mensen die zich aangesproken voelen kunnen dan denken dat ze het ´niet goed´ doen.
    Wat volgens mij wel belangrijk is, is dat je je niet alleen door je bloglezers maar ook binnen je werkkring tenminste op delen gehoord voelt. Dat er zielsverwanten werken waarmee je samen veranderingen in kunt zetten. Dat er af en toe succesjes zijn. Ik hoop dat dat zo is! Want zelfs * of juist * een originele geest moet gevoed worden en `nog get fired back upon´!

    `Idealisme dag in dag uit in de praktijk brengen vereist volharding, een tomeloze energie en uiteindelijk valium om nog te kunnen slapen´.
    Citaat uit ´Het nieuwe onbehagen. Op naar een derde feministische golf´ van Vilan van de Loo.

    😉 M

  7. An idealist believes the short run doesn’t count. A cynic believes the long run doesn’t matter. A realist believes that what is done or left undone in the short run determines the long run.

    ^^

  8. Grappig dat het in de states niet veel anders is:

    //stephenslighthouse.sirsidynix.com/archives/2006/11/gaming_and_libr.html

    ” “What if traditionally apathetic library users were instead motivated to get up early on a Saturday morning and plead for library staff members to open the doors?” author Jenny Levine asks in the introduction to “Gaming and Libraries: Intersection of Services,” the 5th issue in volume 42 of Library Technology Reports.

    I can hardly wait to read it.

    Now – How many libraries have already ordered their shiny new PS3’s and Wii’s and games to be the coolest kids on the block and attract the next generation of users into their branches? Have you got the gaming mags on the shelf? How about a few books that support avatar creation and backstory development? Graphic novels seem a good fit… Hmmmm seeems to like a strategy…”

    Stephen

  9. Sybilla schreef:

    Hey, wat goed om te zien dat de toekomstbibliotheek van Diana Oblinger (en van mij…) al ergens bestaat! Bedankt voor de leestip 🙂

    Enne… mopper maar gerust door – mensen worden veel wijzer van mopperaars dan van ja-knikkers!

  10. En door alleen even een naam te droppen, Sybilla, loos jij me opeens naar een heleboel mooie documenten van Educause etc. Ik heb me nooit verdiept in dat evenement (schande) en in de bijbehorende namen maar de materie is hier erg actueel. Nog speciale url’s die mijn aandacht verdienen? Nog leuke doc’s die je wilt delen? Je hebt vast ergens je bookmarks. Als ik morgen tijd heb ga ik anders wel even zoeken 🙂

    Thx

  11. Sybilla schreef:

    Edwin, ik was er zelf niet bij maar Gerard Dummer (o.a.) heeft voor SURF een blog (//edutrip2006.blogspot.com/) en wiki (//82.192.89.182/~wiki/index.php/Hoofdpagina) bijgehouden tijdens Educause 2006. Daar staan behalve aardige opiniestukken ook veel links naar presentaties op. Zelf refereerde ik eigenlijk aan de keynote van Oblinger op de Onderwijsdagen waarvan de videoregistratie eigenlijk al online had moeten staan…

Reageer