clear

zoeken

search

Gebruik RSS nog steeds beperkt

12 april 2006


Overal lees je over het toenemend gebruik van RSS maar in mijn directe omgeving zie ik het toch nog erg weinig. Uit mijn hoofd ken ik vier collega’s die het gebruiken en dat terwijl het toch een medium is dat je heel veel tijd kan besparen. Het web komt immers naar jou toe, in plaats van andersom.
Ik vraag me af hoe het elders is gesteld met collegae die er gebruik van maken. Ik merk wel dat de meeste bezoekers van dit blog er wel gebruik van maken maar ik denk dat blogs en rss sowieso veel verbanden hebben. Mensen die het fenomeen weblogs hebben opgepikt, zijn ook in aanraking gekomen met RSS, dat kan bijna niet anders.

Ik kan maar niet genoeg benadrukken hoe makkelijk het is. Zeker de online varianten. Op techcrunch worden er tien met elkaar vergeleken. Doe er je voordeel mee en ga overstag! Je zult er veel plezier aan beleven!

Edwin

4 Reacties

  1. Henk schreef:

    Tot nu toe vind ik het voor mij ook weinig toevoegen. Ik heb zo’n reader waarop ik feeds van zbdigitaalblogspot, debibliotheken.nl, Omroep Zeeland en nu.nl ontvang. Als ik de reader opstart meldt-ie dat er geen nieuwe feeds zijn gevonden (onmogelijk).

    Bij zbdigitaalblogspot worden iedere dag alle posts die je ooit hebt gemaakt als nieuw opgegeven.

    Kun je vast allemaal regelen met voorkeuren enzo, maar dan heb ik de url al 36 keer ingetypt of voeg ik ‘m wel toe aan mijn favorieten die ik overigens niet online wil beheren.

  2. Danniëlle schreef:

    Ik vind het een geweldige uitvinding en maak er veel gebruik van. Voor mijn werk gebruik ik bloglines en thuis krijg ik ze binnen via Safari, ideaal! Ook op mijn weblog probeer ik er regelmatig aandacht aan te besteden en om lezers enthousiast te maken…

  3. Olf schreef:

    Hoeveel unieke rss-feeds zouden er wel niet op het web staan? 10 miljoen? 100 miljoen? Ik zou het niet weten. Maar 275 ervan zouden voor mij wel eens interessant kunnen zijn. En dan zou ik er ook nog eens 380 kunnen missen. Met wellicht ook wel unieke informatie. Dat weet je niet goed met alle informatie die op het web beschikbaar wordt gesteld. Ik heb wel eens overwogen om 25 feeds op mijn “persoonlijke pagina” van Google te zetten. Maar ja, waar zou ik de tijd en de zin vandaan moeten halen om -alléén maar- daarvan de koppen te snellen? Dus voorlopig hou ik het maar op het log van jou en die van wow!ter. Daar heb ik even genoeg aan. En zelfs dan kom ik er niet aan toe om al jullie postings te lezen.
    Vroeger -een jaar of tien geleden- waren de zgn. nieuwsgroepen erg populair. Ik had er destijds op 3 ingeschreven. Twee jaar heb ik het volgehouden, daarna las ik de postings niet meer. Tussendoor was er nog Netscape -wie gebruikt die browser nog?- met een ‘push-functionaliteit’. En straks krijgen we Internet Explorer met ingebouwde rss. Gaan de mensen daar ook naar kijken? Ik denk het wel, want elk nieuwtje is leuk. Maar gaan ze het ook volhouden? Ik denk het niet, want ze moeten en willen in hun werk en vrije tijd ook nog een heleboel andere dingen doen. Je kunt ze zelf wel bedenken.
    Misschien is dat wel de reden waarom de gemiddelde Nederlander nog maar 6 (dezelfde) webpagina’s per dag bezoekt, ook al heeft zij beschikking over een snelle adsl- of kabelverbinding. En bij het zoeken alleen nog maar op Google vertrouwd.
    Wij zijn geen gemiddelde Nederlander, maar echte web-informatie-junks. Maar ook deze soort zal op den duur niet in staat blijken te zijn om zelfs zeer specifieke rss-feeds bij te houden.
    Ik vind het allemaal prachtig en ik ben er helemaal aan veslaafd geraakt: Web 1.0 en nu Web 2.0 en straks vast wel Web 5.1, maar soms denk ik wel: had ik maar 3 radio- en 2 televisiezenders en 1 krant dan ging ik tenminste weer eens een boek lezen…

  4. Je hebt wel gelijk Olf: het is een gigantische, nimmer aflatende stroom informatie maar ik denk wel dat het ook samenhangt met een persoonlijke houding ten aanzien van diezelfde informatie.
    Ik vergelijk het maar met kranten. Alleen daar zijn er al heel veel van. En wie leest nu nog even snel de zaterdageditie van de Volkskrant uit? Alleen een echte liefhebber op een zondagmiddag? Bekend is de uistpraak wellicht dat de NY Times in het weekend net zo veel informatie bevat als er in de hele 17e eeuw is gedrukt (of 18e/19e, dat ben ik even kwijt).

    Ik lees de krant in ieder geval in koppen en als het interessant lijkt lees ik verder. Soms lees ik de krant helemaal niet. Soms lees ik twee verschillende.
    Het is echt een kwestie van kiezen. Ook op het web.

    Maar ik ben blij dat je dit blog ook hebt gekozen als informatiebron!

Reageer