clear

zoeken

search

Lezen zonder grenzen met Google Books

09 mei 2006


Wat zijn digitale trucjes, lekken in softwarebeveiliging en zogenaamde ‘easter eggs‘ toch altijd leuk. Een paar maanden terug las ik al ergens over een hiaatje in de beveiliging van Google Books maar deze week duikt dat bericht opeens weer op in vele rss-feeds. Omdat er absoluut geen hacks of cracks voor nodig zijn is het wel leuk om hier ook melding te maken van dit handigheidje, want meer is het niet.

  1. Zoek een boektitel in Google Books
  2. Lees en blader tot de derde pagina: hier komt een melding dat de rest niet mag worden gelezen
  3. Gebruik nu de zoekfunctie ‘zoek binnen dit boek’ en zoek op de laatste zin die je nog wel mocht lezen, of een deel daarvan
  4. Lees weer drie pagina’s

Ad infinitum. Benieuwd hoe lang dat gaat duren. Webwereld beweert dat Google nog geen commentaar kon geven.

En voor mensen die vroeger al graag naar paaseitjes zochten: in veel software, films en kunst zitten ook paaseitjes verstopt. Grapjes van de makers of programmeurs. Soms is niet duidelijk of de eggs berusten op toeval of niet. Net na 9/11 dook bijvoorbeeld overal dit geintje op voor MS Word:

  1. Tik het vluchtnummer in van het vliegtuig dat de eerste twintower raakte: Q33 NY
  2. Selecteer dit met de muis en kies voor lettergrootte 48
  3. Verander het lettertype naar wingdings

Pure kolder natuurlijk maar als het dan toeval is vraag ik me altijd af hoe het komt dat er altijd wel weer iemand is die zulke eigenaardigheden ontdekt. Het betreft immers geen alledaagse handelingen. Maar ik ben altijd blij dat anderen de moeite nemen om te zoeken naar gaatjes, lekjes en sluiproutes. Er zou een prijs voor deze mensen moeten worden ingesteld ^^.

@

Reageer