clear

zoeken

search

Roepen in de NEDBIB-L woestijn

12 november 2006


NEDBIB-L is al sinds 1992 de discussielijst voor bibliothecarissen en informatieprofessionals en als deelnemer krijg je dagelijks heel wat berichten te zien, variërend van vacatures tot oeverloze discussies over onze beroepshouding, de staat van de informatievoorziening of over listige software.

Ik ben echter nogal teleurgesteld in NEDBIB-L. Ik heb dit jaar nu twee keer geprobeerd een discussie op gang te brengen en ben daar niet in geslaagd. De eerste keer wilde ik graag weten of er collega’s zijn die ervaring hebben met duurzame opslag van digitaal materiaal, vooral digitale bijlagen bij boeken.
Vorige week stelde ik een paar vragen over het nieuwe beleid t.a.v. de collectionering en uitleen van games.

De eerste keer kreeg ik nog twee reacties. Van mensen die zich aanbevolden hielden voor een samenvatting van de relevante reacties. LOL. Welke reacties?

Op het bericht van vorige week heb ik nog helemaal geen reacties ontvangen. Oh jawel, van Daniëlle, per e-mail, waarin zij zich bereid toonde eens te informeren bij haar eigen bibliotheek.

Nu moet je natuurlijk ook bij jezelf te rade gaan maar volgens mij is de formulering toch niet zo heel slecht?

Laat ik er nu even van uitgaan dat ‘ie ok is: hoe kan het dan toch dat er niemand reageert van de bijna 3000 deelnemers? Het is toch een kwestie die alle openbare bibliotheken aangaat? Zou iedereen het wel best vinden? Hebben anderen allang oplossingen en hebben ze gewoon geen zin om te reageren?

Ik durf het echt niet te zeggen maar ik weet wel dat ik nog liever geconfronteerd wordt met lauwe reacties dan geen reacties.
Nu weet ik niet of ik het moet zoeken in verlegenheid, desinteresse of onwetendheid.

Old school bellen dan maar weer…

@

11 Reacties

  1. Ben dan weer wel blij dat ik nog kan verwijzen naar een oude baas

  2. Anoniem schreef:

    Die lijsten zijn echt uit de tijd. De NMVB heeft ook zo’n ding, hoop gemail over niets. Daarom ben jij toch ook gestopt met mailen en dit blog begonnen?

  3. Daar heb je wel gelijk in. Toch zie je ook daar wel eens dingen opduiken die je elders weer niet tegenkomt.
    Maar een echte goede conversatie daar is redelijk zeldzaam inderdaad.

  4. Danniëlle schreef:

    Teleurgesteld in de lijst ben ik niet, het begint te wennen. Zo vroeg ik ooit om reacties van Fontys collega’s via de mediatheekweblog, mag jij raden hoeveel ik er ontving? En dat zijn notabene collega’s, kun je nagaan.

    Als ik morgen met die vraag bij ‘mijn’ bibliotheek kom. ben ik zeer benieuwd naar het antwoord, misschien lezen ze je blog en voelen ze zich aangesproken 🙂 Je hoort nog van me.

  5. Mirjam schreef:

    Toevallig vandaag bij een presentatie geweest van Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur DOK, die ook even dit onderwerp aanstipte. Hij vond ook dat bibliotheken dit akkoord niet hadden moeten sluiten. Maar ik heb verder geen idee hoe Delft nu met de aanschaf van games omgaat. Ik zal het ook eens navragen bij ons, ok?

    Tja, en wat de gelatenheid van de NED-BIB-lijst betreft…. ik vrees dat het helaas tekenend is voor onze beroepsgroep.

  6. Anoniem schreef:

    Ik moet je helaas bekennen dat ik vóór mijn zomervakantie Nedbib uitgeschakeld had…..en daar 6 weken later pas achter kwam. Ik heb het boetekleed aangetrokken en een reactie op je oproep geplaatst:-) Tsja en verder reageert onze doelgroep altijd wat secundair of nog erger. Misschien iets om in de nieuwe competenties voor informatieprofessionals mee te nemen: vaardig in het debat. Het zijn nu niet echt liefhebbers van een pittige discussie. Gelukkig is er onder de bloggers wel veel communicatie. Maar wel altijd erg beleefd 🙂

  7. Bedankt voor de reacties!

    Soms zijn we inderdaad wel iets te netjes in de dialoog maar vanmiddag mocht ik toch ook ervaren dat dat soms ook wel zinvol is. Ik heb eens gebeld met Evert Slot, jurist bij de VOB en hij heeft een en ander geduldig en goed uitgelegd en dat schiep voor mij toch veel meer duidelijkheid.
    De mail die ik naar aanleiding daarvan verzond:

    Collega’s,

    Naar aanleiding van het collectioneringsoverleg heb ik een bericht op de NEDBIB-l-discussielijst geplaatst en vandaag contact opgenomen met de heer Slot, jurist van de Vereniging van Openbare bibliotheken.

    De heer Slot heeft helder uiteengezet wat nu de status is van het geheel.

    De juridische staat
    De auteurswet is het uitgangspunt zie ook (//www.debibliotheken.nl/content.jsp?objectid=7771&highlights=games en //www.nvpi.nl/nvpi/pagina.asp?pagkey=67765& ) en de uitgevers van multimedia hebben in het verleden o.a. proefprocessen gevoerd tegen de OB Amsterdam en Groningen om een schadevergoeding voor in het verleden uitgeleende games te verkrijgen.

    Kort gezegd was dat de aanleiding voor de VOB om tot een akkoord te komen met de NVPI. De VOB heeft de problematiek erkend en heeft met het akkoord bereikt dat games nog wel mogen worden uitgeleend maar alleen als de betrokken uitgever daar toestemming voor geeft. Verder geeft het akoord bibliotheken die er zich aan houden de garantie dat zij gevrijwaard zijn van verdere schadeclaims voor het uitlenen van games in de voorgaande jaren.

    Juridisch gezien betreft het hier een akkoord tussen overkoepelende organisaties en is het in die zin niet bindend. Het is meer een advies aan de achterban. Als een bibliotheek er echter voor kiest om toch nog games aan te schaffen/te vervangen die niet aan de voorwaarden van het akkoord voldoen, vervalt de vrijwaring ook en loopt men risico op hoge schadeclaims.

    Vervolgtraject

    De VOB en NBD willen graag dat bibliotheken games kunnen uit blijven lenen en hebben daarom samen met de NVPI gesprekken gevoerd met een aantal uitgevers. De eerste gespreksronde verliep vrij moeizaam maar de hoop is wel dat er binnenkort resultaat wordt geboekt en de NBD weer (pegi-)games kan gaan aanbieden. Over een termijn kan nog niets worden gezegd.
    Wel is het zo dat het akkoord geldt voor een periode van twee jaar en zal worden geëvalueerd na een jaar. Als de resultaten dan niet bevredigend zijn voor de VOB/NBD zal men opnieuw gaan onderhandelen over het akkoord. De organisaties werken er in ieder geval hard aan. De verwachting/hoop is ook dat als er eenmaal een paar producenten overstag zijn gegaan, er meer zullen volgen. Tot die tijd zal er waarschijnlijk geen aanbod in de AI’s zitten

    NEDBIB-L
    De aanzet tot een discussie op de NEDBIB-L-lijst heeft nog maar weinig reacties opgeleverd maar was inmiddels wel beland bij de heer Slot. Hij zal daar spoedig op reageren zodat collega’s landelijk ook iets meer weten. Het bericht heeft hij ook doorgestuurd naar de mensen van NVPI en NBD om te benadrukken dat het onderwerp de gemoederen in bibliotheekland bezighoudt.

    Heel kort samengevat komt het er dus op neer dat we het akkoord het beste kunnen volgen en de ontwikkelingen moeten afwachten. Dat is tenminste zoals ik het interpreteer. Als iemand daar een ander idee over heeft hoor ik het ook graag want ik ben een echte leek natuurlijk.

  8. Anoniem schreef:

    Wat betreft ervaringen met duurzame opslag van digitaal materiaal, vooral digitale bijlagen bij boeken.
    Ik zou zeggen neem contact op met het e-depot en de afdeling Digitale Duurzaamheid van de KB
    //www.kb.nl/dnp/e-depot/e-depot.html

  9. Dank voor de tip. Ik had die naam al eens genoteerd. We gaan maar eens een keer op bezoek bij de KB. Die zijn goed bezig!

  10. Anoniem schreef:

    Hoi Edwin

    Ik ben het volledig met je eens!!!
    Inderdaad heel vreemd en zelfs een beetje triest dat er zo weinig mensen reageren. Dit probleem moet toch in een heleboel andere bibliotheken in Nederland spelen want er zijn toch overal gamende kids!!! IK hoop echt dat er een oplossing gevonden wordt want zeker de jeugd is een zeer belangrijke doelgroep voor ons. Afijn ik hoop dat er toch links en rechts wat mensen wakker worden en volg het met veel interesse !!!

    gr
    Kees

Reageer