clear

zoeken

search

De controverse: gratis toegang tot internet

26 februari 2006


Het zijn rare dagen. Soms moet je privé alle zeilen bijzetten. Ik zit midden in zo’n fase en het bloggen krijgt daardoor iets minder prioriteit. Het zij zo. ‘Alles sal regkom’.

Op het werk wordt het ook spannend. Het is vakantie in Zuid-Nederland en er loopt een (tweede) proef waarbij we het publiek in de ochtenduren gratis toegang verschaffen tot internet en het MS-Office-pakket. De eerste twee maanden verliep alles vlekkeloos: alleen op de zaterdagen waren de 40 werkplekken continu bezet en moesten we werken met een roulatiesysteem. Op die dagen ook veel jeugd en meer geluidsoverlast. De komende week zijn ze ook allemaal vrij.

De controverse zit ‘m in het omgaan met drukte en overlast door het personeel. De een slaagt daar beter in dan de ander. Ik denk zelf dat het goed te reguleren is omdat het uiteindelijk neerkomt op handhaven van de huisregels van de bibliotheek. Maar dat dit publiek een andere aanpak vereist dan die van de traditionele bezoeker is inmiddels wel helder inderdaad.
De komende week is een soort testcase en zal waarschijnlijk veel feedback opleveren voor de evaluatie die binnenkort volgt.

Ik hoop dat ook dit ‘sal regkom’ maar vrees eerlijk gezegd dat we nog een lange weg hebben te gaan voordat we kunnen voldoen aan alle randvoorwaarden en iedereen echt klaar is voor het veranderend publiek. De prijs? Met lede ogen aanzien hoe een groot deel van de pc’s nauwelijks wordt gebruikt.
Ad astra per aspera.

E

1 Reactie

  1. Danniëlle schreef:

    Persoonlijk vind ik het wel moeilijk hoe om te gaan met drukte en overlast van studenten… Het is ook maar net wat je als overlast ervaart, de ene collega gaat hier makkelijker mee om dan de andere. Hier mag je bv. niet eten en drinken maar je wil niet weten welke opmerkingen je krijgt van studenten als je ze hierover aanspreekt… Toch gaat het meestal wel goed alhoewel ik een paar maanden geleden een fikse woordenwisseling met een student heb gehad nadat ik hem gevraagd had om zijn voeten van een stoel te halen. Uiteindelijk kwam student X na een aantal weken zijn excuses aanbieden en zo kwam alles toch nog goed. Maar het heeft me wel aan het denken gezet!

Reageer