clear

zoeken

search

Waarom games bij de bibliotheek horen: een presentatie van John Kirriemuir

11 september 2006


Via Jenny Levine kwam ik terecht op de site van John Kirriemuir en opende ik nietsvermoedend het powerpoint-bestand waar naar verwezen werd.

Dit is een fantastische presentatie, waarin heel goed wordt uitgelegd wat de betekenis van games anno 2006 is, en waarom bibliotheken daar veel meer mee kunnen en zouden moeten doen dan nu het geval is.

Op de Rambling Librarian is ook een bespreking te vinden.

Downloaden en rustig bekijken is het devies. De dia’s wijzen zichzelf. Het is de moeite waard!

@

10 Reacties

  1. Henk schreef:

    Vooruit toch maar gelezen al sla ik die gamesposts altijd over. Ik heb er gewoon niks mee. Maar goed, misschien zou de presentatie me in ieder geval het belang van gaming doen inzien, want ik denk dat dat enorm overschat wordt. (Nu krijg ik natuurlijk jou, Margreet v.d. Berg en de hele gamingindustrie over me heen).

    Nou dacht ik dat de kracht van games o.a. lag in het visuele en dan krijg ik een niet aansprekende, wit met (veel te veel) blauwe letters Powerpoint voorgeschoteld. Dat ga ik echt niet lezen!

  2. Henk maestro,

    Het is helemaal je goed recht om er niets mee te hebben hoor maar je zou het niet zo moeten beperken tot games alleen. Neem het wat beter en noem het het audiovisuele tijdperk, waarin games en online gemeenschappen in elkaar overgaan. Niemand hoeft er iets mee te hebben: laat dat maar aan de generaties van nu en die komen over…

    Maar als je daar een beetje feeling mee wilt houden en kansen in wilt benutten, is het best aardig om in ieder geval van de basis van hun beleven op de hoogte te zijn. Alleen de basis. Die lelijke presentatie vat het geheel iig heel aardig samen in 40 dia’s.

    Mais a toi la parole. Attendering is vrijblijvend he….je kunt niet alles lezen. Zat gebieden waar ik mezelf ook niet toe kan zetten. Ieder zijn ding, nietwaar?

    Ed

  3. Eppo van Nispen tot Sevenaer schreef:

    Niks met games….dat is op zich niet onlogisch. Veel mensen hebben er niks mee, maar ja, veel mensen ook weer wel. En wat is een game??? Sudoku is een game, Lingo is een game, maar ook schaak is een game. Een ding is zeker en de inderdaad wat saai gepresenteerde powerpoint (veel heel veel txt) geeft dat aardig weer, veel mensen vinden games leuk, heel leuk. Maar de bieb niet, nee, die vinden dat je het braafste jongetje van de klas moet zijn, dus geen games, want dat mag niet van de uitgever. Nou, weet je wat, ook maar geen boeken meer, want dat vinden de uitgevers straks ook niet meer leuk. Als dat laatste gebeurt gaat iedre op zijn achterste bibliotheekpoten staan. Maar ja games, ach, dat wordt beslist door mensen die niks met games hebben, want dat boek, als dat maar blijft. Games staat inderdaad voor een generatie van nu en in de toekomst. Een generatie die straks helemaal niks heeft met dat boek. Is dat erg. Nee, dat is niet erg. Wat erg is is dat de bieb die games heeft laten varen. Jammer, gamesboot gemist door bieb, generaties gemist door bieb.

  4. De strijd is nog niet gestreden Eppo: wat de grote commerciële boys straks niet meer mogen bieden kunnen we ook open source gaan sleuren en aanbieden.
    Naief als ik ben hoop ik nog steeds op biebboot gemist door uitgevers.

    En wij dan knallen he. Maar wel nu zo zachtjes aan 🙂

  5. @Edwin,

    Ik ben in ieder geval wel blij met deze post! Dank voor de tip; ik heb er weer een feedje bij! En inderdaad: laat ieder doen wat hij of zij leuk vindt. Ik denk dat je als bibliotheek je in ieder geval moet verdiepen in games, want hoe je het ook wendt of keert: het is een uiting van een cultuur en ik denk dat de bibliotheek zich daar in ieder geval in moet verdiepen. Dat kan via deze ‘saaie’ presentatie, maar je mag me ook uitnodigen voor een gloedvolle lezing hoor 😉 Grappig om te vermelden: bij games draait het – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – niet voornamelijk om de beelden en geluiden, maar om de interne regelset van de games. Een prachtig vormgegeven game met slechte regels wordt nooit een hit; een basaal vormgegeven game met een ijzersterke regelset kan daarentegen een kaskraker zijn!

  6. Eppo van Nispen tot Sevenaer schreef:

    hear,hear……
    Keep up the good work

  7. Danniëlle schreef:

    Heb zelf helemaal niets met games maar dat wil niet zeggen dat ik niets aan deze post heb. Ben namelijk wel geïnteresseerd in hoe jongeren leren en hoe gaming daar een rol in kan spelen (en nu al speelt) En wie weet, kan ik er in de toekomst nog iets mee bij de workshop informatievaardigheden 🙂

  8. Silversprite schreef:

    Hi there,

    Hope me (author of the presentation) replying does not discombobulate commenters on here 😉 I had the comments translated and found them entertaining; cheers.

    My next presentation will be in purple, not blue.

    Play more games…

  9. Nice to have u around John and even better that u will adapt the presentation 🙂

    Game on indeed!

    Edwin

Reageer