clear

zoeken

search

Bibliotheken die het snappen deel II: een overzicht

14 augustus 2007

Zondag schreef ik hier en op Ning over de openbare bibliotheek van Topeka and Shawnee County als lichtend voorbeeld van een bibliotheek die in mijn ogen de moderne technologie goed benut, uitblinkt in transparantie en communicatie en ook nog eens hele leuke dingen organiseeert voor de klanten.
Naar aanleiding van een conversatie op Ning beloofde ik een overzichtje te maken van soortgelijke bibliotheken, die ik persoonlijk beschouw als inspirerende organisaties. Bibliotheken die de klant centraal stellen en daarbij goed gebruik maken van de beschikbare technologie en communicatiemiddelen. En bibliotheken en organisaties die waarlijk innoveren of dat durven te proberen.

Ik ben er in 22 maanden bloggen best veel tegengekomen en verzamel ze dus maar meteen in een blogpost. Die kan ik dan altijd nog bijwerken. Ik begin gewoon daar, waar ik het bloggen begon: in november 2005. Het is dus geen compleet overzicht, het is een greep uit oude blogposts; heel veel mooie initiatieven blijven dus onvermeld.

  1. De Ann Arbor Disctrict Library. Die dook voor het eerst op in deze post, en zou nog vele malen volgen. De grote man achter hun initiatieven was John Blyberg, inmiddels werkzaam voor Darien Library.
  2. Universiteitbibliotheken die gekozen hebben voor een information commons. Dat concept, in combinatie met gamezones en multimediale balies spreekt zeer tot mijn verbeelding.

  3. De Hennepin County Library.
  4. De ALA. Geen bibliotheek, en er zijn nog genoeg zaken die ze niet hebben begrepen maar ze durven wel te werken aan eigentijdse functieomschrijvingen.
  5. De bibliotheek van Aarhus, in Denemarken.
  6. De bibliotheek van de Universiteit van Pennsylvania., met hun PennLabs en PennTags.
  7. De Public Library Denver. En wel hierom.
  8. Infonation. Geen bibliotheek maar een Canadese wervingssite voor bibliotheken.
  9. DOK Delft. Hee! Een Nederlanse bibliotheek!
  10. De Minnesota Library Association. Uhm…we hebben het over 1905 🙂
  11. De Lamson bibliotheek van de Plymouth State University
  12. Darien Library
  13. Talis. Een leverancier van bibliotheeksoftware nota bene.
  14. Tech Essence. Vat de ontwikkelingen samen voor beleidsmedewerkers van bibliotheken. Erg nuttig in combinatie met de Library Success Wiki.
  15. De bibliotheek van de universiteit van Georgia. Medewerker Brian Mathews speelt goed in op het veranderende informatielandschap en de ‘nieuwe student’.
  16. Al ingehaald door de tijd, maar de Cherry Hill Library deed het toch maar mooi.
  17. De vakreferenten van de universiteitsbibliotheek Groningen.
  18. De Du Bois universiteitsbibliotheek van Massachusetts. Koffie!
  19. De Fontys Mediatheek
  20. De Koninklijke Bibliotheek. Veelbelovend.
  21. De Bibliotheek Rotterdam. Nog net niet, maar ze zijn er bijna!
  22. De McMaster University Library. Het kan echt…

Nogmaals: bovenstaande lijst is verre van volledig. Deze keer heb ik eens niet de zoekfunctie van het blog gebruikt maar scrollde ik langs alle oude posts in het archief. Dat kostte me wel een uurtje.
Ik besef dat er veel links zijn die ik nog eens opnieuw moet bekijken, omdat ik er achteraf minder mee heb gedaan dan ik van plan was. De scrollsessie leerde me ook dat er zowel nationaal als internationaal, genoeg mooie dingen gebeuren waar we ons door kunnen laten inspireren.

Het is niet mijn gewoonte om dezelfde foto’s of video’s op te nemen in een post. Daar maak ik deze keer een uitzonderig voor. Het manifest past er mooi bij tenslotte.

@

4 Reacties

  1. Boesje schreef:

    En ik maar denken dat jij twee weken verlof moest nemen van de ARBO. Volgens mij zit je nu gewoon te werken op je blog. Ga naar buiten man met dit mooie weer en ga je salaris uitgeven. het is immers weer de 14e

  2. Ik werk altijd Tom, snapt tat noe is 🙂

    Maar je bent een dag mis. Reken maar dat ik morgen het pand verlaat. De 15e is payday he. Dan kan ik weer een week genieten van die grijpstuivers.

    Vanavond trouwens knabbelen bij Gerlin. Toch de deur nog uit ^^

    Later pater!

  3. Anoniem schreef:

    Ik zat de lijst door te lezen en zag Dok staan. Zeker, ze zijn inspirerend aan het innoveren.
    De nieuwe bieb is prachtig, groot, zelfs met een koffiebar, als je er maar niet voor boeken naar toe gaat.Nu is collectievorming misschien wel lastig, probeer het iedereen maar ’s naar de zin te maken. Maar als bibliotheek zou je toch een poging moeten wagen.
    Recent gebeurd: met vijf boektitels op zak ging ik naar Dok in de hoop er 1 te vinden. Drie boeken van Nederlandse auteurs,en 2 vertalingen waarvan 1 een Pulitzer had gewonnen. Een van de Nederlandse boeken had goede recensies ontvangen. Desalniettemin, geen van alle bij Dok te krijgen. Of ze zouden worden aangeschaft kon men mij niet vertellen. Bestellen bij een andere bibliotheek ging niet, want voorlopig neemt Dok geen deel aan dat systeem. Dus ik maar weer naar huis, zonder boeken.
    Ik snap Dok niet.

    R.

  4. Hoi R,

    Dat is wel minder inderdaad. Dat de boeken niet aanwezig zijn kan ik goed begrijpen maar dan zou aanvragen via IBL of Zoek & Boek wel een mogelijkheid moeten zijn. Of als eindgebruiker van Picarta: dat kan ook in elke bibliotheek in Nederland, voor zover ik weet.

    Collectievorming is wel een hekel punt. Als je nieuw geld zoekt gaat dat ten koste van andere dingen en hoewel een complete collectie altijd meegenomen is denk ik persoonlijk dat er nog veel bezuinigd kan worden. Er zijn boeken die maar zelden (of nooit) de kast uitgaan. Maar daar zijn veel verschillende opvattingen over. Je brandt er snel je vingers aan, als je daar over begint.

    Ik ben wel benieuwd naar de achtergrond van je verhaal.

Reageer