clear

zoeken

search

De opkomst van Information Commons

15 april 2006


Afgelopen week las ik in de OCLC nieuwsbrief dat er een enorme toename was gemeten in het gebruik van universiteitsbibliotheken in de VS, nadat er zogenaamde ‘Information Commons’ waren geïntroduceerd. Eerlijk gezegd wist ik niet wat er met die term werd bedoeld en ik ben eens gaan kijken op het web.

Het Huygens weblog elektronisch publiceren
beschrijft het fenomeen als volgt:

Het Free Expression Policy Project publiceerde onlangs The Information Commons, een rapport van de hand van Nancy Kranich.

Kranich beschrijft in haar rapport de beweging die zich aan het vormen is rond het idee van een ‘Information Commons’, een informatieruimte die niet wordt gemonopoliseerd door commerciële giganten als uitgevers, mediaconcerns en softwarebedrijven. Het rapport behandelt de oorspronkelijke betekenis van ‘commons’, tussen dorpelingen gedeelde weidegronden. Veel van die gedeelde gronden raakten in de loop van de geschiedenis toch in particulier bezit, en net zo lijkt het te gaan met het gedeelde creatieve, wetenschappelijke en informatieve bezit van de mensheid. Een grote bedreiging daarvoor wordt bijvoorbeeld gevormd door het steeds extremer uitbaten van auteursrechten door uitgeverijen, en de ondersteuning van dat proces door de wetgevers.

Het loont de moeite om het gehele artikel te lezen.

Er zijn veel voorbeelden te vinden van Information Commons op het web. De universiteit van Iowa biedt een online virtuele tour. Dat ziet er fraai uit! Het hele concept spreekt bijzonder tot mijn verbeelding. Ik kan me voorstellen dat dit een uitnodigende werking heeft op studenten! Het komt in de buurt van mijn gevoel dat als we bij willen blijven, we meer moeten doen dan onze collecties mooi opstellen en een rij computers neerzetten. Het moet een samenspel zijn van de ruimte (een opstelling als ware het een woonkamer waarin het heerlijk loungen is maar dan voorzien van veel audiovisueel materiaal, beeldschermen en state-of-the-art technologie) en inhoud: vrij toegankelijke informatie gebaseerd op het ‘commons-idee’.

Ik ga dit binnenkort eens iets beter bestuderen. Als ik ooit nog iets mag doen met mijn plannetjes voor een ‘game-zone’, zou dit concept naadloos kunnen aansluiten op die plannen. De droom wordt steeds mooier….

E

1 Reactie

  1. Henk schreef:

    Dat doet me denken aan enkele presentaties op de DEN-conferentie:

    * KEYNOTE 2 New Service Scenarios For Digital Heritage Assets, John Thackara
    * Creative Commons
    * Digitale pioniers

Reageer