clear

zoeken

search

Veranderend publiek deel VII: de singles, of ondernemen in Speed Dating in de bibliotheek

25 augustus 2006


Nederland telt erg veel singles, mensen zonder vaste relatie. En die singles zijn zeer kritisch, gaan eerder dood dan de gemiddelde Nederlander en vozen er lustig op los tussen de verse groenten in de supermarkt terwijl ze diezelfde groenten lang niet altijd kunnen betalen.

Veel alleenstaanden zijn rond de dertig en een groot deel daarvan heeft geen zin meer om avonden lang rond te hangen in café’s, discotheken en wat dies meer zij, om op die wijze een koene ridder of schone prinses te verschalken. Zij zitten liever thuis, hebben het druk met hun leven en moeten naar gaatjes in hun agenda zoeken om afspraken te maken. Dat is waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen waarom zogenaamde datingsites zo ongelooflijk populair zijn. Er zijn datingsites in alle soorten en maten: voor hoger opgeleide mensen, voor mensen die toe zijn aan een slippertje, en voor jongere mensen. En de belangstelling voor datingsites is enorm! Relatieplanet heeft bijna 600.000 actieve leden en een site als Lexa bevat ook ruim 400.000 profielen van Nederlanders die op zoek zijn naar een levensgezel of leuke liefdesdingetjes.

Liefde is booming!

Maar zijn veel singles al niet bereid om partners op te scharrelen in het nachtleven, schijnbaar gaat het online regelen van afspraken na verloop van tijd ook tegenstaan. Het is natuurlijk ook nogal wat. Je onderhoudt eerst een tijdje contact per mail of chat, probeert elkaar een beetje beter te leren kennen en je maakt uiteindelijk een of meer afspraakjes. Ik ken een aantal mensen die dit hebben gedaan en begreep dat het dan toch nog heel vaak voorkomt dat de kennismaking in het echt (IRL: In Real Life) zwaar tegenvalt. Kan gebeuren natuurlijk…maar als je dan 15 tegenvallende afspraakjes achter de rug hebt zinkt de moed je wel in de schoenen. En het vreet natuurlijk erg veel tijd. Zit je een hele middag uit beleefdheid te kletsen met een type die je normaal na vijf minuten al de rug zou toekeren.

Daarom is Speed Dating in korte tijd erg populair geworden. Je schrijft je in voor een SD-evenement en je gaat, als ware het een partijtje simultaanschaak, aan een tafeltje zitten, waar vervolgens een mannetje of dertig de revu passeren. Je spreekt er hooguit een paar minuten mee om vast te stellen of er een ‘klik’ is. Zakelijk maar efficiënt en helemaal van deze tijd waarschijnlijk…. maar ik vind het op het eerste gezicht een merkwaardig verschijnsel. Gezien de populariteit kun je echter wel stellen dat het een gat in de markt is.

Inmiddels is het verschijnsel ook doorgedrongen tot de bibliotheekwereld. Daniëlle tipte me over een post op ‘The ubiquitous librarian’, waarin wordt uitgelegd hoe een speed dating evenement in de universiteitsbibliotheek in Georgia deel uitmaakte van een introductieweek voor nieuwe studenten, onder de titel ceLIBration. En ook in België (Leuven) wordt met het idee gespeeld.

Hoewel ik het toch een beetje bizar blijf vinden kan ik het zoeken naar nieuwe concepten om mensen in je bibliotheek te krijgen en houden enorm waarderen. Met dit soort initiatieven genereer je in ieder geval wel media-aandacht. En dat kan sowieso geen kwaad. Lees wel even de aanbevelingen. Toch een beetje jammer als speed dating ontaardt in een dark room-sessie 🙂

@

Technorati Tags: , , , , , , ,

12 Reacties

  1. robert schreef:

    Fantastisch initiatief! Ik heb daar ook wel eens over gebrainstormd.

    Denk bv. eens aan de bieb van een Hogeschool. Het leeuwendeel (maar niet iedereen) van hun klanten valt te vatten in de groep 17-26 jaar. Een groep die qua leeftijd bij elkaar “passen”.

    Het zou nog leuker zijn als je kan ‘matchen’ op interesseprofiel. En dan niet alleen voor relaties, maar gewoon ook voor vriendschappen. Ik zou het bv. best leuk vinden om in contact te komen met andere mensen die ook gek zijn op Wodehouse. Meestal zijn het mensen met hetzelfde soort van humor en dat vormt dan gelijk weer een band.

    Groet

    Robert
    (die overigens via een datingsite zijn vriendin heeft ontmoet : )

  2. robert schreef:

    BTW, erg toepasselijk plaatje 😉

  3. Anoniem schreef:

    Leuk stukje! Zwaar leven hebben ze hoor, die singles 😉

    D.

  4. @Robert: je vriedin online ontmoet ja? En hoe lang is daarover heen gegaan? Grappig! Misschien heb je wel een gat in de markt voor de HHS 🙂

    @ D.:Dat kun je wel zeggen ^^hmu

  5. robert schreef:

    Begin januari zag ik een aankondiging in de krant voor een singlesparty in de Asta in Den Haag, wat werd georganiseerd door een datingsite. Een vriend en ik leken dat wel wat en ik schreef me voor ons in.

    Omdat ik toch al was ingeschreven, keek ik op de site rond en één van de eerste hits vond ik een meisje die ik meteen helemaal leuk vond.

    Een weekje later hadden we afgesproken op het Acda en de Munnik-concert in Schiedam en sinds die avond hebben we “wat”. Dat is nu zo’n zeven maanden geleden en het is nog steeds dikke mik. Zelfs zo erg dat we besloten hebben om samen te gaan wonen. Naar die singlesparty ben ik niet meer geweest 😉

    In het verleden heb ik overigens wel vaker dates gehad via het internet. Niet zozeer via datingsites, maar via via (een vriend/vriendin kent een vriendin die wel bij je past). Je eerste contacten maak je dan meestal via de e-mail of MSN. Soms liep het op niks uit en soms werd het wel wat.

  6. Een succesverhaal, met recht 🙂

    Maar viel er dan helemaal niks tegen in het eggie?

  7. Anoniem schreef:

    Tjee, ik dacht dat vrouwen nieuwsgierig waren 🙂

    D.

  8. Anoniem schreef:

    Heb veel oestrogeen in mijn corpus ^^

  9. robert schreef:

    Bij mijn huidige vriendin valt niets tegen hoor 😉

    De dates die ik in de afgelopen jaren echter heb gehad vielen wel eens tegen. Zo heb ik eens gedate met ene Tineke. Tineke was 1 meter 83 lang (ik ben 1 meter 70), stond te dralen onder het bord van Utrecht CS en wist niets zinnigs te vertellen.

    Halverwege de avond ben ik gevlucht met de mededeling dat mijn verzorgpony (die ik ter plekke verzon) ziek was en dat ik de volgende ochtend daar weer vroeg heen moest.

  10. Anoniem schreef:

    @Anonymous (Ed?): Ok, dan mag het! Enne, stiekum vind ik het ook wel leuk om te lezen hoor, was al blij dat jij ernaar vroeg 🙂

    @Robert: Ach, wat lief! Dat van die verzorgpony vind ik wel hilarisch hoor. En daar trapte ze ook in???

    En als ik echt eens heel veel tijd over heb op mijn werk, ga ik dat idee van daten in de bibliotheek toch eens bespreken met de baas. Wellicht is de ZB me dan al voorgeweest en heeft talloze tips!

    D. (die vriendje tijdens haar 3e jaars BDI stage in de bibliotheek van de hogeschool heeft ontmoet…)

  11. Anoniem schreef:

    Speeddating wellicht te combineren met speed knitting? :-))

    //www.speedknitter.nl/

  12. Niet zo mijn ding als ik het zo eens bekijk…maar hee: Als Mirjam volle zalen trekt is ze van harte welkom hoor. De theezakkaarten waren ooit ook een enorme hit 😉

    E

Reageer