clear

zoeken

search

Innovatie bij Talis, een gids voor venieuwende biblioware

02 oktober 2006


Talis is een bijzondere leverancier van bibliotheeksoftware, vooral omdat zij gebruik durven te maken van de ideeën van derden, middels een innovatieplatform. Een interessant onderdeel van dit platform is de Innovatiegids, die veel voorbeelden bevat van “Bibliotheek 2.0-technologie”.

Dat ‘2.0’ blijft een vage term maar het innovatieve van de ‘biblioware’ wordt je snel duidelijk als je een paar van die voorbeelden beter bekijkt. Library Thing en Thing Thing kennen veel mensen misschien al, bijvoorbeeld van de sidebar van zbdigitaal, maar toepassingen als ‘What should I read Next?‘, ‘the book cover browser‘ en ‘Libraries411‘ zijn wellicht minder bekend.

De meeste software die je vindt in deze gids is open source en dus vrij te bewerken en in te zetten. Een vertaling naar de Nederlandse taal en bibliotheekwereld zou feitelijk voldoende zijn.
De VOB moest hier maar eens een paar listige programmeurs op zetten…

Ook de moeite waard is het Panlibus Magazine (PDF) van Talis. Het najaarsnummer bevat een paar interessante onderwerpen: de mashup-competitie, bibliotheekmarketing en de toekomst van bibliotheken.

@

Reageer