clear

zoeken

search

Bibliotheek 2.0: 24 stellingen om bij stil te staan

05 juni 2006

Vandaag op Free Range Librarian 24 stellingen over Bibliotheek 2.0, van Karen Schneider, waar ik me helemaal in kan vinden. Ik heb het even in eigen woorden vertaald, waardoor sommige zinnen wellicht een beetje krom zijn maar ik hoop dat de strekking duidelijk is. Het zijn uitspraken en vragen waar je in ieder geval eens over na zou moeten denken!

  1. Alle technologie evolueert en verdwijnt weer. Ook alle technologie waarover je hebt geleerd tijdens de bibliotheekopleiding verdwijnt uiteindelijk weer.
  2. Je bent bang om de controle te verliezen maar dat is allang gebeurd. Spring op je surfplank en bedwing die golf!
  3. Je bent geen formaat. Je bent een dienst.
  4. De OPAC is niet de zon. De OPAC is in het beste geval een verre planeet die ieder jaar verder uit de baan van zijn zonnestelsel geraakt.
  5. De gebruiker is de zon.
  6. De gebruiker is het magische element dat er voor zorgt dat de bibliothecaris transformeert van bewaker van toegang tot informatie naar dienstverlener.
  7. Er is niets mis met de gebruiker.
  8. Er is veel mis met het informatiesysteem totdat het tegendeel bewezen wordt.
  9. De verkoper die je net een peperduur systeem heeft verkocht omdat ‘de bibliotheek gebruikers moet ondersteunen’ heeft geen idee waarover hij het heeft en er is ook veel mis met zijn informatiesysteem.
  10. Je zult het gros van je meest gepassioneerde gebruikers nooit in levende lijve ontmoeten.
  11. Je zult het gros van de het meest van je vervreemde gebruikers nooit in levende lijve ontmoeten.
  12. Het beste wat je voor je gebruikers kunt doen is waarde en betekenis toevoegen aan hun ‘informatie-ervaring’, waar dat ook moge zijn; vecht voor hun recht om te lezen. Geef hen vervolgens alle ruimte en blijf niet in de weg staan.
  13. Je website is je ambasseur voor de belastingbetalers van morgen: zij komen veel eerder in aanraking met je website dan met het gebouw, de fysieke bronnen of de medewerkers.
  14. Je krijgt nog makkelijker een kameel door het oog van een naald dan dat je een website van een bibliotheek vindt die bruikbaar en vriendelijk is en die voorziet in diensten in plaats van er louter over praat, in vreemd bibliotheekjargon
  15. Informatie zoekt de weg van de minste weerstand. Als je gebruikers de benodigde gereedschappen ontzegt zullen zij deze elders gaan zoeken.
  16. Je kunt de gebruiker niet veranderen. Je kunt wel de gebruikerservaring transformeren om diezelfde gebruiker tegemoet te komen.
  17. Zoek de mensen daar waar ze zijn, niet daar waar je zou willen dat ze zijn.
  18. De gebruiker kan niet op afstand bediend worden. Jij als bibliothecaris kunt op afstand bediend worden. Het is je werk om die afstand te overbruggen.
  19. De gemiddelde tijd die een bibliotheek nodig heeft om een nieuwe technologie te implementeren is langer dan de gemiddelde levenscyclus van een technologie.
  20. Je loopt achter als je erover leest in Elsevier of HP/De Tijd en jouw bibliotheek er nog niet klaar voor is om het aan te bieden.
  21. Hou op met zaniken over de gouwe ouwe tijd. De kaartenbak was helemaal niks en dan vond je zelf ook, in die tijd.
  22. Als het formaat onze fetish blijft en wij de gebruiker blijven negeren, zal het ons straks net zo vergaan als de ambachtelijke schoenmaker.
  23. Er zijn prachtige plaatsen die onze gebruikers in staat stellen om informatie te ervaren.Plaatsen waar de gebruikers kunnen nadenken en dromen over informatie. Is jouw bibliotheek een plek waar mensen kunnen dromen?
  24. Je ontwetendheid zal je niet beschermen

Op Eltuo vind je ook nog het manifest L 2.0. Free Range Librarian moedigt aanvullingen, aanpassingen en andere bijdragen aan.

@

2 Reacties

  1. enno12 schreef:

    Mooi Ed, spijker ze ook even op de virtuele personeelsingang!

  2. strak plan 🙂

Reageer