clear

zoeken

search

Mashups voor bibliotheken: John Blyberg’s gadgets

19 augustus 2006


De populariteit van zogenaamde mashups blijft groot. En dan bedoel ik niet de muzikale variant zoals je die vindt in de Nederlandse Wikipedia maar de tweede betekenis in de Engelse versie.

Het is leuk om te zien dat er ook mashup-competities worden gehouden in de bibliotheekwereld. De uiterste datum voor de competitie van Talis is net verstreken.

Held John Blyberg heeft op de valreep nog een inzending gedaan en ik kan niet anders zeggen dan dat hij wederom innovatief is geweest. De frisse wind van AADL heeft deze keer vier gadgets gemaakt in de vorm van feeds voor je gepersonaliseerde startpagina. In dit geval werken de feeds alleen voor leden van de Ann Arbor District Library, en alleen in Google Personal maar het is ongetwijfeld slechts een kleine ingreep om de API’s van Google zodanig aan te passen dat het ook werkt voor de eigen bibliotheek en bijvoorbeeld Netvibes. API staat overigens voor Application Programming Interface: dat is voor mij ook wat te technisch maar API lijkt dit jaar een magische klank te hebben. Ik blijf die term maar tegenkomen…

Maar met de gadgets van Blyberg krijg je een mooie vorm van attendering in je feedreader/startpagina:

  • de populairste titels van de bibliotheek, ongeacht de materiaalsoort.
  • de aanwinsten van de bibliotheek
  • de materialen die je hebt geleend
  • al je aanvragen/reserveringen

Het is te vergelijken met wat in de ZB ‘gebruikersactiviteiten‘ wordt genoemd maar dan 2006: niet inloggen of van klikkensteijn maar gewoon zo nu en dan je reader checken.

Mij lijkt het een kwestie van vakkundig naäpen: Blyberg legt alles tenslotte helder uit, en over API’s en mashups is erg veel te vinden op het web. Mijn pakje aan is het niet, ik ben tenslotte geen programmeur of ontwikkelaar, maar volgens mij is het voor mensen die dat wel zijn eenvoudig om op te pikken…..

Op de Talis blog volgt binnenkort de uitslag van de wedstrijd. Ik ben benieuwd wie wint.

Zie toevallig ook dat AADL o.a. een competitie Mario Kart organiseert in de bibliotheek. Leuk! Met die game heb ik vroeger heel wat uurtjes doorgebracht met mijn makkers…

@
Nog een kleine update in het kader van innovatie en bibliotheken Meredith Wolfwater schrijft over een paar interessante bibliotheekprojecten. Zonder meer de moeite waard is ‘My Own Cafe‘ dat bewijst dat je als bibliotheek best een community voor jongeren kunt creëren. Als je maar niet te veel bibliotheekje wilt spelen. Goed gedaan!

Reageer