clear

zoeken

search

Library Thing Common Knowledge: catalogiseren voor iedereen

13 oktober 2007


Vorige week werd op Bibliotheek 2.0 nog gesproken over metadata en het handmatig toekennen van zulke data aan documenten. In tegenstelling tot de oude bibliotheekacademie besteedde de opleiding IDM relatief weinig aandacht aan zaken als titelbeschrijving. Dat vond ik helemaal niet erg. Titelbeschrijven is erg belangrijk (een catalogus of database is net zo goed als de gegevens die er in worden gestopt en de wijze waarop dat gebeurt) maar vooral ook saai. Het is prettig dat je bestaande beschrijvingen meestal geautomatiseerd kunt ontlenen. Dat scheelt ongelooflijk veel werk.

En wat blijkt nu? Veel mensen zijn dol op titelbeschrijven! Library thing lanceerde van de week de feature ‘Common Knowledge‘, een toevoeging die gebruikers in staat stelt hun algemene kennis over een werk toe te voegen aan de bestaande titelbeschrijving ervan.

In 48 uur uur tijd deden 650 gebruikers ruim 17.000 wijzigingen in Library Thing.

Natuurlijk: het gaat hier om een beperkt aantal, ongestructureerde velden van een database, die volgens het Wiki-principe ingevuld kunnen worden door ingelogde gebruikers. De precisie rondom interpunctie (de gehate streepjes, punten en komma’s) ontbreekt hier. Maar toch: hier is wel sprake van een enorm succes.

Het systeem is nog niet af en als je gaat speuren kom je ongetwijfeld veel fouten tegen. Dat is echter niet zo erg want je kunt fluitend monitoren wie wat heeft gewijzigd en wanneer, net zoals dat in Wikipedia het geval is.

Ik vind dit een belangrijke indicator voor vertrouwen. Precies het vertrouwen dat bibliotheken nog te weinig geven aan hun digitale gebruikers. Er lijkt een beetje schot in die zaak te komen maar het loslaten van de controle heeft nog een lange weg te gaan.

In de catalogus van de ZB hebben we, in stilte, onlangs ook een tekstveld voor besprekingen door gebruikers aan titelbeschrijvingen toegevoegd. Ook dat zit achter een login. Dat is niet wat we wilden maar om technische redenen (aaaargh) kan dat even niet anders. Ik hoop maar dat het tijdelijk is want in de eerste week was de belangstelling voor die feature minder dan gering.

Nu moet je bij Library Thing ook inloggen als je wijzigingen wilt aanbrengen in de catalogus maar dat is toch anders. Bij ons kunnen alleen leden inloggen, bij LT kun je ter plekke gratis een account aanmaken. Bovendien heb je bij LT een reden om in te loggen, omdat in die catalogus alles draait om de inbreng van gebruikers; de tags, de toevoeging van boektitels en nu dus ook de aanvullende kennis. Die catalogus is per definitie een persoonlijke.
Het is dus appels met peren vergelijken. Maar even niet doen.

Ik hoop echter wel dat alle mensen die zich bezighouden met bibliotheekcatalogi ook de moeite nemen om zich te verdiepen in het interessante pionierswerk van de aardige luitjes van Library Thing. Zij tonen aan dat er veel bereikt kan worden in korte tijd en dat -mits alles ‘open’ staat- het grote publiek er klaar voor is.

Oudere posts:

Library Thing en verrijkte bibliotheekcatalogi
Een schitterende catalogus
Leesadvies met een kronkel: de boekenafrader van LT
Bibliotheken en Api’s

@

Reageer