clear

zoeken

search

Bibliotheken en API’s voor librarything.nl, bol.com en de Nederlandse Centrale Catalogus

07 januari 2007


Gisteren zat ik met onze webmaster een beetje te bomen over de mogelijkheden m.b.t. de presentatie van aanwinsten en bestsellers van de bibliotheek. In een mail wees ik een keer op de mogelijke inzet van Library Thing voor zo’n presentatie. Library Thing is prachtig visueel en bijzonder handig in het gebruik. Een widget is in een handomdraai op je site te plaatsen. Zie de rechterzijde van dit weblog.

Een beperking van LT is echter dat de bibliografische gegevens van boeken voornamelijk worden ontleend aan buitenlandse databases, zoals Amazon. Amazon maakt dat mogelijk door het beschikbaar stellen van een zogenaamde API. Een API maakt gebruik van gegevens uit externe software of databases mogelijk. De enige Nederlandstalige catalogi waar LT nu naar linkt zijn die van de Katholieke Universiteit Leuven en die van de TU Delft. Een toepassing als Library Thing zou in deze context pas echt handig worden als er ook ontleend zou kunnen worden aan bijvoorbeeld bol.com en de Nederlandse Centrale Catalogus. Helaas bieden die nog geen API. Maar er is hoop: op Emerce kun je lezen dat men nadenkt over het beschikbaar stellen van een API.

En zo klik en surf je wat en zie je tot je verbazing dat Library Thing opeens ook een Nederlandse domeinnaam heeft, en voor een groot deel vertaald is in het Nederlands. Dat was mij helemaal ontgaan zeg! Met een beetje mazzel vallen de puzzelstukjes binnenkort op hun plaats. Zou OCLC PICA ook een handreiking overwegen? Ik kan er helaas niets over vinden, zo snel maar Worldcat zal toch ook wel API’s gebruiken?

Ik ben niet zo’n techneut dus ben nogal onvolledig in deze. Maar het moge duidelijk zijn dat er nu al veel mooie mogelijkheden liggen, die alleen maar mooier kunnen worden. Maar als de technische horden dan zijn genomen volgt natuurlijk ook nog de discussie in hoeverre het wenselijk is dat bibliotheken hun gegevens uitwisselen met commerciële partijen. Ik zelf vind dat geen enkel probleem…maar of iedereen er zo over denkt?

Ik zag overigens bij Jan een widget die vergelijkbaar is met die van Library Thing: Shelfari. Visueel ijzersterk!

@

5 Reacties

  1. Danniëlle schreef:

    Zo doen mijn collega’s van TF het en dat vind ik stoer, //tinyurl.com/ydn9oe
    Met een link naar de Fontys catalogus, World Cat en Library Thing.

  2. Anoniem schreef:

    De toegang to de Nederlandse Centrale Catalogus is mogelijk via Z39.50, het protocol dat Librarything gebruikt. Struikelblok hierbij is echter de beperkte toegankelijkheid. De gegevens in de NCC zijn niet publiek toegankelijk. Dat betekent niet dat je deze gegevens niet ergens anders kunt vinden.
    – De bibliotheken kunnen de gegevens die betrekking hebben op hun eigen collectie wel ter beschikking stellen. Een interface van Librarything naar de Koninklijke Bibliotheek zou een grote verbetering zijn.
    – Het overgrote deel van de NCC is in Open Worldcat beschikbaar. Niet via een koppeling, maar knippen en plakken werkt natuurlijk wel. Bovendien heeft Worldcat vaak covers beschikbaar.

  3. Dag anoniem!

    Ik wist niet dat z39.50 ook gebruikt werd binnen dit soort toepassingen. Ken het protocol vanuit de digitale bibliotheek maar zover had ik dus nog niet gegraven. Een nuttige aanvulling!

    Bibliotheken zijn heel vaak ook niet zo happig op het beschikbaar stellen. Wat dat betreft vond ik het initiatief van Blyberg zo mooi. Hij stelde data wel beschikbaar…maar google gaf niets terug:
    //www.blyberg.net/2006/08/24/incorporating-google-books-into-the-hit-list/

    Er zijn mogelijkheden ten over…maar de weg is nog lang.

    Ik zeg: alles open! Delen. Uitwisselen. benutten. Anders doet iemand anders het uiteindelijk beter.

    Ik moet mezelf toch eens iets beter verdiepen in de technische achtergronden van dit verhaal…

Reageer