clear

zoeken

search

Het einde van een tijdperk, het einde van Yahoo Games

26 maart 2016

Ik las het twee weken geleden voor het eerst op Gamasutra: Yahoo trekt de stekker uit Yahoo Games. Dat bericht verbaasde me niet – het rommelt al een paar jaar behoorlijk bij het bedrijf – maar het liet me ook niet onberoerd. Een kwestie van pure nostalgie. Yahoo was een van de eerste websites waar ik in de jaren 90 dagelijks was te vinden, toen ik internet nog maar net had ontdekt, en waar ik ook een paar jaar rond zou blijven hangen. Pas vanaf ongeveer 2000 begon ik de diensten van Yahoo in te ruilen voor die van andere bedrijven.

Aanvankelijk vond ik Yahoo vooral fijn omdat het een portaal was van hoge kwaliteit. We noemden het toen nog een webindex. Die index deed een beetje denken aan een bibliotheek: grote hoeveelheden links werden er geselecteerd en ontsloten door mensen, die ze vervolgens onderbrachten in rubrieken. Dat vond ik maar wat handig. Dankzij Yahoo maakte ik kennis met de hallucinerende wereld van de infonauten en andere lieden uit de digitale tegencultuur. Ik las me helemaal suf over ondergrondse gemeenschappen, de hackersethiek en datapalmen. En passant kreeg ik ook aardigheid in de chatboxen die Yahoo bood. Gedurende een paar maanden ging ik helemaal op in het kletsen met wildvreemden, veelal Amerikanen, over werkelijk de meest krankzinnige onderwerpen. Daar maakte ik voor het eerst kennis met internetjargon, memes en emoticons. Een trip op zich. En toen volgde dus Yahoo Games, of om specifieker te zijn, Yahoo Chess. Daar gaf ik me ook helemaal aan over. Niet omdat ik zo’n goede schaker ben, maar omdat ik er lol in had. Vooral het snelschaken vond ik alleraardigst. Yahoo had aan mij een hele trouwe bezoeker.

Maar op zeker moment stapte ik over naar andere platformen. Ik ging steeds vaker zoeken met Altavista, Ilse, en later Google. De webindex verruilde ik voor de geneugten van de vele dochterpagina’s van Startpagina.nl. Het chatten verplaatste zich eerst naar Active Worlds, later naar tools als ICQ. En dat schaken? Dat maakte plaats voor de nog veel verslavender wereld van Unreal Tournament en Command & Conquer Generals. Sinds die periode, zo rond 2003, keek ook ik nooit meer om naar Yahoo. Ik heb er nog steeds een mailadres, maar die hield ik alleen aan omdat die nuttig is voor het gebruik van bijvoorbeeld Flickr, dat het bedrijf later zou inlijven.

Maar nu valt het doek dus voorgoed. Voor dat schaken althans wel. Maar het zou me ook niet verbazen als Yahoo ooit nog eens helemaal instort. Daar moet ik natuurlijk ook niet te sentimenteel over doen. Als ik het zo belangrijk zou hebben gevonden zou ik er nog steeds gebruik van hebben gemaakt. En als ik even kijk hoe Yahoo Games er tegenwoordig uitziet vind ik de beslissing nog begrijpelijker. Het is een gedateerd circus geworden. Maar toch sta ik er nog een laatste keer bij stil. Het voelt een beetje als het einde van een tijdperk.

Gerelateerd: 

Ondertussen bij Yahoo!: Marissa Mayer pakt door (2013)
Hoe Yahoo Flickr de das omdeed (2012)
Cool librarians. Yahoooooooooo……. (2006)

@

Afbeelding: Lucas van Leyden, c. 1508, The Game of Chess

Reageer