clear

zoeken

search

Hallucinogenen 2.0: blogs, games, open source

07 juli 2006


Ik blijf maar terugkeren bij de post van Tim op o’Reilly Radar. De inhoud intrigeert me mateloos. De post heeft als titel ‘ the new hallucinogens ‘ en gaat in op de beleefwereld van de ware computeradepten: de hackers, programmeurs en infonauten (wat een geweldige term!) waarbij het vergelijk wordt gemaakt met de beleefwereld van drugsadepten: de psychonauten (waarover je meer kunt lezen in het ijzersterke boek ‘ de psychedelische (r)evolutie ‘ van Plomp, Snelders en Bogers.

De drijfveren van echte geeks hebben altijd mijn interesse gehad en dat geldt ook voor de drijfveren van de tegencultuur van de jaren 60. Ik lees net zo graag over excessen van het hippiedom als over de bizarre wereld van cyberpunks als R.U. Sirius van Mondo 2000.

De strekking van de post is dat de gelijkenissen tussen beide werelden zeer treffend zijn. De ervaring is vergelijkbaar: bijna transcendentaal. Dat vind ik een interessante theorie.

In de post wordt een boek genoemd van John Markoff, dat ik meteen heb aangevraagd via IBL. Groningen heeft het gelukkig, als enige in Nederland, in bezit.
Het boek heeft als titel ‘ What the Dormouse Said: How the 60s Counterculture Shaped the Personal Computer’ en ik ben er meer dan benieuwd naar. Die Dormouse verwijst natuurlijk naar de tekst van Jefferson Airplane, die op hun beurt weer schatplichtig zijn aan Lewis Carroll.

Zo is de cirkel weer mooi rond. Op eWeek een artikel over het boek, op American Scientist online een interview met de auteur.

Leesvoer om naar uit te zien!

@

1 Reactie

Reageer