clear

zoeken

search

Cool librarians. Yahoooooooooo…….

13 januari 2006


Een jaar of tien geleden kreeg ik thuis voor het eerst toegang tot internet, via een 56k telefoonmodem. In die tijd wist ik nog helemaal niets van computers, laat staan van de mogelijkheden van het internet. Ik was eigenlijk meteen verkocht. Vol verwondering bekeek ik sites, probeerde ik allerlei programma’s uit en maakte mijn bureaublad tot een groot circus met screensavers en andere toeters en bellen. In die tijd leerde ik veel over virii en het niet zomaar kunnen verwijderen van programma’s van een harde schijf.

De eerste site die mij echt aan zich wist te binden was good ol’ Yahoo. Wat een service, wat een mogelijkheden, wat een prachtige verwijzingen! Ik was een jaartje verslaafd aan de chatrooms daar en trad toe tot mjin eerste community: een privĂ©-room van ene Lav777, een alleraardigste Mormoonse vrouw uit Salt Lake city met vier probleemkinderen. In die kamer kwamen 20 vaste gasten en vele tijdelijke bezoekers. Het was een vreemd allegaartje van luitjens…maar het was altijd gezellig, leerzaam of grappig. Ik was er niet weg te branden. Als ik ‘s nachts klaar was met mijn kroegwerk ging ik meteen naar huis om vervolgens tot zeven uur in de ochtend te babbelen als een bezetene. Totdat de groep om diverse redenen uiteen viel. Daarna heb ik nooit meer getaald naar chatten. Been there done that.

Toen ontdekte ik, ook bij yahoo, de online games. Je kon elk denkbaar bordspel gratis spelen daar. Ik was drie jaar lang verslingerd aan yahoo chess. Op elk moment van de dag minstens 3000 spelers, altijd klaar voor een potje. Het systeem had een rankingsysteem dat er in voorzag dat de mindere en betere spelers vanzelf van elkaar gescheiden werden. Ik vond het fantaaaaaaaaastisch. Kon maar niet ophouden. Om toch af te wisselen surfde ik. Surfen naar alle uithoeken van de wereld. En dat deed ik via yahoo. In dat pre-google tijdperk gebruikte ik altijd de directory van Yahoo als uitgangspunt om vervolgens avonden lang te zwerven over het web. Prima bronnen altijd daar. Ik besloot dat Yahoo alles had wat ik ooit nodig zou hebben. Ik was fan voor het leven.
Toen kwam google en ging ik bij de bibliotheek werken. En ik verloor mijn trouwe bron een beetje uit het oog. In de lessen media-educatie wees ik senioren nog altijd op de rijkdom van yahoo maar ik begreep al snel dat die site te moeilijk was, al was het maar omdat ‘ie in het Engels was. Voor een les volstond de startpagina wel. Daar waren ze al weken zoet mee (vooral met de dochters).

Vandaag heb ik weer eens een kijkje genomen bij Yahoo en kon constateren dat er weinig is veranderd maar dat het nog steeds een fijne site is om mee te beginnen. Ik keek eens onder reference-libraries en was weer zo’n uur verder. Je komt terecht op een blog van een gelijkgestemde bibliothecaris uit de states, de ‘ library bitch‘ die nota bene zijn eigen logo heeft en merchandising. Hij op zijn beurt verwijst weer naar grappenmakers als ‘ the depraved librarian’, ‘ the kinky librarian’ en vage tools als Gizoogle.
Vervolgens kom je op prachtige sites uit als ‘ the invisible library’. Die kende ik weliswaar al maar was ik weer vergeten. Prachtig toch? Een catalogus van boeken die alleen verschenen in andere boeken. De nachtmerrie van de iedere bibliothecaris :-). Terloops nog even testen of ik wel een echte bibliothecaris ben.
Ik zou nog wel even door kunnen gaan. Feit is dat Yahoo in mijn ogen nog steeds cool is. Het is jammer dat ik nog zo weinig aan surfen toekom. Maar het blijft een favoriet en ze verdienen het om eens in het zonnetje gezet te worden. En als je niet houdt van Engelstalige webindexen: denk dan in ieder geval ook eens aan hun uitstekende maildienst, waar je ook zo een gigabyte cadeau krijgt of handige tools als yahoo groups.
Oude liefde roest niet. Yahoooooooooooooo!

Prettig weekend.

Edwin

Technorati tag:

1 Reactie

  1. Henk schreef:

    En via //360.yahoo.com kun je nu ook bloggen!

Reageer