clear

zoeken

search

Over leesgedrag en powerbrowsen

09 februari 2008


2008 zou best eens het jaar van de onderkenning van het powerbrowsen kunnen worden. Het is een aspect van de aandachtseconomie dat grote gevolgen kan hebben voor de benadering van online informatie door contentaanbieders.

Surfen over het web en alleen die dingen bekijken en lezen die je wilt bekijken en lezen. Dat is in een notendop wat het begrip ‘powerbrowsen‘ betekent. Ik kwam die term een maand geleden voor het eerst tegen, in het rapport van The British Library en JISC en sindsdien kom ik het overal tegen, zo ook in het interessante artikel Dawn of the digital natives, van Steven Johnson.

In dit artikel reageert Johnson op het rapport To read or not to read van de NEA, dat de noodklok luidt over het leesgedrag van Amerikanen in het algemeen en jongeren in het bijzonder. Hij laat zien hoe ongenuanceerd dat rapport feitelijk is en dat het allemaal reuze meevalt met dat leesgedrag.

Benjamin Barber pakte Johnson stevig aan in zijn boek De infantiele consument. Hij stelt dat juist Johnson weinig genuanceerd is en onderwerpen als nieuwe media en geletterdheid te weinig wetenschappelijke diepgang geeft. Misschien heeft Barber daar wel gelijk in maar de benadering van Johnson spreekt mij persoonlijk wel aan. Het artikel in de Guardian onderstreept dat alleen maar.

Bekijk het rapport van de NEA of de samenvatting (PDF) daarvan maar eens en lees dan nogmaals het artikel van Johnson. Je krijgt dan toch echt het gevoel dat hij gelijk heeft, of ligt dat aan mij? Het is niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dat geeft hij zelf ook aan. In die zin durf ik er ook geen harde uitspraken over te doen. Ik ken zelf veel mensen die nog graag lezen maar ook mensen die dat helemaal niet meer doen. En mensen die meer betrokken zijn geraakt door internetgebruik en mensen bij wie je dat niet terugziet. Wat ik wel weet is dat zo zachtjes aan iedereen vervalt in Powerbrowsen. Hoe het dan zit met de gemiddelde geletterdheid van Nederlandse kinderen van een jaar of tien durf ik ook niet te zeggen, maar voor zover ik het wél kan beoordelen heb ik niet de indruk dat die achteruit gaat.

Mocht je zelf eens even geen trek hebben in powerbrowsen: lees dan weer eens echt. Het dikke rapport van UNCTAD bijvoorbeeld: het information economy report 2007-2008. Een hele kluif! Zelf krachtsurf ik toch nog maar even verder voor dit moment…

@

Via.

4 Reacties

  1. shared hosting schreef:

    powerbrowsen; echt nog nooit van gehoord, nuja heb weer wat bijgeleerd 🙂

  2. @ Shared Browsing: ik voor die posting ook niet hoor, maar ik vind ‘m wel mooi en hanteerde de term sindsdien wel vaker. Bekt wel lekker op de een of andere manier 🙂

  3. Shared Hosting moest dat zijn natuurlijk :-/

Reageer