clear

zoeken

search

De infantiele consument

30 januari 2008


Omdat ik tussendoor steeds greep naar andere boeken heb ik er maar liefst drie maanden over gedaan om het boek De infantiele consument, van Benjamin Barber uit te lezen. Dat betekent niet dat ik het boek niet zo goed vond. Integendeel. Vooral de eerste twee delen maakten veel indruk op me. Barber hakt er behoorlijk op in en confronteert de Westerse lezer meedogenloos met zijn consumptiegedrag.

Ik moest nog eens flink achter mijn oren krabben toen ik toch wel veel herkende in het beeld dat de schrijver schetst van Westerse dertigers die maar niet volwassen willen worden, en met omgekeerde petjes een leven lang videogames spelen en dan ook nog beweren dat dat goed voor hen is. Dat zou, uhm, ikzelf kunnen zijn. Al lezende kijk je toch even in een spiegel.
Als Barber de ongebreidelde koopzucht van hele volksstammen beschrijft herken ik daar minder in, hoewel je alleen maar een modern winkelcentrum binnen hoeft te stappen, of een IKEA, om te zien wat hij daarmee bedoelt.

In echte winkelcentra hangen geen klokken en vind je geen kwaliteitsrestaurants. Die dingen leiden je maar af van het hoofddoel: consumeren als een bezetene.

Natuurlijk heeft Barber gelijk. Kijk maar eens goed om je heen, kijk eens goed naar jezelf. Wat doen we nu nog zo veel meer dan produceren om te kunnen consumeren en vice versa?

Barber trekt wel heel fel van leer overigens. Dat ben ik dan wel eens met de schrijvers van de recensies op 8Weekly, de LSP , managementboek en Stichting BOM. Als je die recensies leest krijg je een goede indruk van de inhoud van het boek en zul je ook lezen dat er betere boeken zijn op dit gebied.

Dat kan allemaal best zo zijn maar dat neemt niet weg dat ik dit boek met evenveel afgrijzen als plezier heb gelezen. Afgrijzen over de status quo van de Westerse Maatschappij en plezier om de wijze waarop Barber de lezer knipt en scheert.

Als dit soort boeken je wel liggen wil ik het in ieder geval wÊl aanbevelen. Je zou het op z’n minst kunnen lenen in de bibliotheek. Kom je daar ook weer eens. Vinden we gezellig!

Tijd om infantiel een biertje te consumeren nu. Mea maxima culpa.

@

4 Reacties

  1. Heb een paar keer met het boek in mijn handen gestaan, maar ik wist dat jij ‘m aan het lezen was. Toch handig zo’n filter tussen mij en mijn consumentistische aankopen 🙂

  2. Kijk, dat geeft toch weer een beetje extra meerwaarde 🙂

  3. Hans schreef:

    Klikkerdeklik, naar mijn “to read” list.

  4. Die immer uitdijende lijsten 🙂

Reageer