clear

zoeken

search

2007: zoeken naar emergentie in het bibliotheekwerk

02 januari 2007


Bezinning, terugblikken en vooruitblikken. In deze periode van het jaar ontkom je er nauwelijks aan. De bijbehorende formaliteiten en evenementen kunnen me gestolen worden maar een overpeinzing op z’n tijd vind ik dan weer wel prettig.

Ik heb geen voornemens voor 2007 als het gaat om roken, drinken of eetgedrag maar ik heb wel het idee dat het komende jaar een jaar zal zijn waarin ik zal ingrijpen. Ik weet alleen nog niet waarin. Dat is een vreemde gewaarwording maar ik denk uiteindelijk vanzelf duidelijk zal worden waar de stagnatie een schop verdient.

Maar nu er weer gewerkt moet worden (er liggen nog heel wat klussen te wachten) valt het niet mee om meteen je positieve instelling op te roepen. Het regent, de wind fluit rond het gebouw en zo’n grijze context kan ertoe leiden dat je alles en iedereen opeens dodelijk saai vindt. Dan wil je opeens levendigheid, dat er dingen gebeuren, dat mensen schaterlachen, dat het knettert en bruist. Maar het is natuuurlijk niet zo reëel om dat te wensen in een bibliotheekgebouw. Want zeg eens eerlijk: ken jij veel bibliotheken die knallen en spetteren? Meredith heeft best een punt eigenlijk.

Maar ook al valt het niet altijd mee, het is wel van belang op de positieve instelling op te roepen. Met een lach, inzet en een goede uitstraling heb je (soms ongemerkt) veel invloed op je directe collega’s en de klanten en kan je gedrag een enthousiasmerende werking hebben. Of zoals the God Machine al zong: Please don’t poison me with your bitterness.

Ik ben eindelijk lekker op weg in het boek Emergence: The Connected Lives of Ants, Brains, Cities, and Software, van Steven Johnson. Dat is geen makkelijk boek maar wel erg interessant.

Via google vind je niet zo gek veel op de term ’emergentie’ maar wel onderstaande, bruikbare definitie:

Emergentie is het fenomeen waarbij complexe, onverwachte eigenschappen op het macroniveau van een systeem ontstaan als resultaat van het combineren van de basale mechanismen in de losse microdelen van dat systeem.

Via Metaglossary vind je ook kortere definities in het Engels, zoals Emergence is the process of complex pattern formation from simpler rules.

Johnson gaat in het boek in op wonderlijke gebeurtenissen die kunnen ontstaan in mierenkolonies, in grote steden en in games als Sim City. Alle afzonderlijke elementen (lees mensen of mieren) betekenen in hun eentje weinig maar reageren sterk op de hen omringende elementen en het geheel van al die verbindingen maakt de kolonie tot een levend(ig) geheel.

Zo moet ik het persoonlijk dan ook maar zien. De bibliotheekwereld als mierenkolonie, waar emergentie ontstaat door een positieve houding op microniveau!

Maar nu eerst even vechten tegen de microslaap ^^

@ your service

    2 Reacties

    1. Anoniem schreef:

      Ook grappig: Soms blijkt negativiteit
      postieve psychologie te zijn (als ze leidt tot persoonlijke groei).

    2. Da’s een mooie om te koesteren 🙂

    Reageer