clear

zoeken

search

2007, een jaar in blogposts

21 december 2007


Vorig jaar rond deze tijd plaatste ik hier mijn ‘ontdekkings top 13 van 2006′, met de belangrijkste ontdekkingen per maand. Ondanks de december-overdosis zie ik zelf ook altijd graag lijstjes en overzichten, al is het maar om alles weer even op een rijtje te zetten en opnieuw voor de geest te halen. Vooruit dus maar, hier komt ‘ie weer:

  • Januari: we verliezen de grip op de jeugd als doelgroep. Het begon nog veelbelovend, met het ‘eerste game event‘ van 2007. Ik kon toen nog niet bevroeden dat het ook meteen het laatste event van het jaar zou zijn. De gamezone komt de ijskast maar niet uit, de gameclub gaf de brui aan het organiseren van events en in het activiteitenprogramma is geen ruimte voor ad hoc evenementen. Frustrerend. Gamende kids op het interneteiland leidde bovendien tot zoveel wrevel bij collegae dat we er in de zomer toe over moesten gaan om hun favoriete game te blokkeren. Dat ervoer ik persoonlijk als dieptepunt.
    Het kan altijd gekker natuurlijk maar waar ik had gehoopt dit jaar vooruitgang te boeken in de strijd om als organisatie een warmer en meer gewaardeerd gastheer te kunnen zijn voor de jeugd, is het tegenovergestelde gebeurd. Ze willen meer vrijheid en krijgen beperkingen.
    Een veranderend persoonlijk takenpakket komt de grip ook niet bepaald ten goede :-/
  • Februari: veel bibliothecarissen en andere informatiewerkers denken ook hun grip te verliezen. Hun grip op de klant die steeds minder vaak een beroep doet op de oude vormen van dienstverlening. Het informatielandschap transformeert, dat klopt, maar dat biedt informatieprofessionals meer kansen dan op het eerste gezicht het geval lijkt te zijn. In februari was het woord nog aan Benkler, later in het jaar kreeg David Weinberger een speciale rol. De boeken van die heren moeten vertaald worden en gratis verspreid onder de vakgenoten. Het is essentiële vakliteratuur.
    Dat er kansen genoeg liggen betekent natuurlijk niet dat de strijd gewonnen kan worden door achterover te leunen. Er is veel tegenwerking en een nieuwe tijd vereist een nieuwe manier van denken. En hoewel het een open deur is kan er niet genoeg gehamerd worden op het feit dat de informatie-overvloed alleen maar groter zal worden. Toch liggen daar ook nog kansen. Niet zozeer voor wat betreft het filteren van de kwantiteit. Dat doen zoeksystemen beter dan wij. De kansen moeten m.i. eerder gezocht worden in de educatie over kwaliteit. Niet door arrogant te roepen dat wij betere bronnen kennen dan de gemiddelde gebruiker, driewerf neen, door die betere bronnen open te stellen en nu eens echt te delen met onze gebruikers. We zijn toch geen poortwachters zeker? We zijn vrienden! Helpers! Gidsen!
  • Maart: plagiaat bestaat al lang maar wordt als probleem steeds relevanter. Als je zelf ‘beroofd‘ wordt ga je dat snel inzien. Mijn ‘withete kwestie’ had veel meer gevolgen dan ik op zbdigitaal heb beschreven. Ik heb bij verschillende mensen om raad gevraagd en ben op de achtergrond goed gaan speuren in de materie. Een beerput, een krankzinnig verhaal. Ooit vertel ik dat verhaal nog wel.
    Het is in ieder geval goed om te weten dat er veel technieken zijn om de waarheid boven water te krijgen. Het is ook een bevestiging van het belang van alert blijven. Het is zo gek nog niet, om regelmatig te egosurfen. Daarmee houd je namelijk ook een vinger aan de pols van je online privacy. En dat is toch een van de meest besproken onderwerpen van het afgelopen jaar…
  • April: Ning is mijn ding. Ning was misschien wel het buzzword op dit blog. Ontdekt in maart en gelanceerd op 15 april. Acht dagen later 57 leden en vervolgens iedere maand wel weer een mijlpaal. Op dit moment telt Bibliotheek 2.0 628 leden.
    Ik heb over Ning al zoveel geschreven dat ik het hier nu maar achterwege laat. Het is een buitengewoon verschijnsel, en dat is het.
  • Mei: Netvibes consolideerde in 2007 zijn nummer één-positie in het lijstje van mijn favoriete sites. Netvibes is zeker niet perfect en concurrenten als iGoogle en Symbaloo liggen op de loer maar vooralsnog blijft dit Franse product mijn meest geraadpleegde pagina ooit. Het is mijn internethaven, mijn vetrekpunt en navigatiemiddel tegelijk. Ik heb nieuwe verwachtingen voor januari 2008 bovendien.
  • Juni: Als de zon opkomt kun je maar beter beginnen met rennen. Ik had er gisteren nog een gesprekje over aan de bar. De wereld verandert veel sneller dan veel mensen willen geloven. De wereld is plat. Het Westen zal heel veel kwijtraken aan het Oosten. Dat is helemaal geen ramp, het vereist alleen een andere benadering van oude concepten en het omhelzen van nieuwe. Een ‘whole new mind‘ als het ware.
  • Juli: de zegetocht van gaming is nog lang niet ten einde. We staan nog maar aan het begin zelfs. Nintendo is voor mij de grote winaar van 2007. Vorige week wilde ik de Wii eindelijk kopen en het ding is nog steeds uitverkocht. Ik ben naar vijf verschillende winkels geweest. Niet-aan-te-slepen. Bibliotheken zouden niet alleen eens veel meer moeten gaan doen met dit fenomeen, ze kunnen ook nog wat leren van de bedrijven achter de producten. Is er een bieb die de blauwe oceaan-strategie aandurft? Hoera voor DOK Delft.
  • Augustus: 2007 betekende de definitieve doorbraak van sociale netwerken. Het eerdergenoemde Ning is kinderspel bij de groei van Hyves. Met vijf miljoen leden het grootste netwerk van Nederland. Maar vlak ook de netwerken voor speciale doelgroepen niet uit. Voor jongeren, voetbalfans, wetenschappers, muzikanten en gek genoeg zelfs voor mensen die geen sociaal netwerk believen.
    Vorige week ontkende een makker mijn inkoppertje dat de mens een sociaal dier is. De grappenmaker. Dat kun je toch niet ontkennen? Hij stoort zich misschien te veel aan bemoeizucht. En eerlijk is eerlijk: dat bestaat online ook. Maar dat heet transparantie tegenwoordig. Ook he-le-maal 2007!
  • September: in bibliotheekland nog niet echt in beeld maar helemaal de bom: widgets en viral marketing. Commerciële boekensites en spelers als Library Thing geven gelukkig wel het goede voorbeeld. Wij hebben gewoon iets meer tijd nodig voor dat soor dingen, schijnbaar. Ik ben wel blij met Goeiemoggel. Zonder twijfel de hype van het najaar. Waarom ben ik er blij mee vraag je? Omdat het een ultiem voorbeeld van viral marketing is. Generatoren, goedbekeken video’s, zoekmachines en zelfs kerstkaarten.
    Als je dat voor elkaar krijgt met bibliotheekpromotie ben je he-le-maal dope 🙂

    En het mag niet onvermeld blijven in deze maand: Picnic. Een congres dat wél leuk is en wel nieuwe inzichten biedt. Weinberger was er ook. Zijn boek is denk ik mijn boek van het jaar. Binnen het vakgebied dan toch. Wikinomics is misschien de runner-up. Maar goed, ik dwaal af. Dat is een terugblik van een ander kaliber.

  • Oktober: is er veel gebeurd in de bibliotheekwereld? Best wel, maar onder de indruk ben ik er niet echt van. Ik ben dan ook de mierprins zelve. Toch zijn er ook veelbelovende ontwikkelingen. Rob ging van start met 23 dingen en de belangstelling ervoor is groot. Dat is fijn om te weten.
    OCLC Pica is van naam veranderd en heet voortaan OCLC. Hun nieuwe strategie stemt hoopvol, hun innovatie ook. Ze publiceren interessante onderzoeken en rapporten, die de pijnpunten redelijk goed blootleggen. Over Worldcat en aanverwante software ook niets dan lof. Nu de NCC nog opengooien en ze zijn in één klap de club met de grootste potentie.
  • November: weblogs zouden op hun retour zijn en ingehaald worden door toepassingen als Twitter. Dat is iets wat je nogal eens leest. Dat is niet mijn persoonlijke ervaring. Je ziet wel dat kaf en koren zich duidelijker gaan aftekenen. De grote groei is gestopt. Veel weblogs worden niet actief bijgehouden.
    Dat kan ik niet van mezelf zeggen. Ik ben alleen maar actiever geworden en heb er nog steeds even veel plezier in. ZB Digitaal vierde de tweede verjaardag. Een mooi moment voor wat reflectie en introspectie. Het met plezier onderhouden van een blog is zoveel meer dan het streven naar meer lezers. Het is verrassend om te kunnen constateren dat de rek er wat dat betreft nog steeds niet uit is maar het is nog veel mooier om te ervaren dat de contacten en nieuwe perspectieven die eruit voortkomen alleen maar interessanter worden. Ik kan wel alvast verklappen dat 2008 mij waarschijnlijk veel nieuwe activiteiten zal bezorgen. En ook dat dank ik voor een groot deel aan het weblog.

  • December: hee! Ik heb de grote G nog helemaal niet genoemd en dat terwijl ik al bij de laatste maand aanbeland ben. Er is toch wel meer te melden dan een roze vingercondoom zeker?
    Maakt u zich geen zorgen. De grote G ligt nog geheel op schema. Ook in 2007 beheersten zij het web, op bijna alle fronten. En hoewel het nu helemaal in is om te spreken over hun monopoliepositie en de privacy-aspecten van hun applicaties kun je ook spreken over alles wat ze goed doen. Dat is nogal wat. Ze zijn in ieder geval nog steeds open.

    En van ‘open’ gaan we nog veel horen. Heel veel zelfs.

Voor de mensen die vakantie hebben: fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2008

@

14 Reacties

  1. Henk schreef:

    Nou, die kerstborrel heb je wel verdiend (nee, ik ga niet)! Wat me opviel: niets over Second Life!

  2. Robert schreef:

    Hey maestro,

    Mooie opsomming en leuk om te lezen! Fijne feestdagen toegewenst!

    Greetz,

    Robert

  3. @ Henk: snel nog even een stoommaaltijdje voordat ik ga. Dat wordt weer hard werken in die ouwe trouwe reutel. Jammer dat je niet even komt.

    SL: daar kan ik vanaf mijn ouwe pc nog steeds niet op. Ik wilde nog wel het metaverse aanhalen maar dat kwam er dan weer niet van 😉

    @ Robert: Thanks pal!

  4. Commissaresse schreef:

    Knap overzicht. Weinberger gaat alvast met me mee op reis 🙂
    Ook de beste wensen Edwin!

  5. Christian schreef:

    Schoon overzicht, Edwin. Bedankt voor het delen van al je kennis, ervaringen en ideeën dit jaar.

    Prettige feestdagen!

  6. @ Commissaresse: dank je! Jij een hele fijne vakantie gewenst!

    @ Christian: jij ook bedankt en fijne dagen!

  7. Daan schreef:

    Oooh, wat een mooi overzicht! Dat zou ik ook wel willen van mijn blogjaar. Eens kijken of ik daar in de vakantie tijd voor heb.

    Fijn dat het trouwens weer mogelijk is om een url in te vullen bij het reageren. Lange leve de schaamteloze zelfpromotie 😉

    Cheers,
    Daan

  8. Dank je Daan! Moet vast wel lukken. Een kwestie van je oude postjes aflopen en kiezen. Ik kijk uit naar de jouwe.

    Grappig dat het weer kan. Ik heb daar he-le-maal niks aan gedaan 🙂

    Fijne dagen!

  9. Ha Ed, mooie samenvatting! Niet alleen leuk om te lezen, maar ook zinvol ter overdenking, overpeinzing ende reflectie.
    Keep on Learning this 2008!

  10. gerardbierens schreef:

    En ik maar denken dat je met de grote G mij bedoelde! Ha, nee niet heus hoor, maar petje af voor niet alleen dit jaaroverzicht, maar voor alles wat je dit jaar geproduceerd hebt (en dat was veel).

    Fijne dagen!

  11. Dank je wel op een na grootste G! Ook voor jou mooie dagen!

  12. @ Marina:

    Thanks! Same to you!

  13. Jan Tweepuntnul schreef:

    Als ik je jaarverslag lees denk ik aan het woord
    ‘Tweedeling’. O.a. de ‘Grote Tweedeling’ tussen bibliotheken met ‘Pit’ en ‘pittende’ bibliotheken.
    We hebben het er maar moeilijk mee. Maar nu even niet:-) Eerst maar die feestdagen. Ik wens je van allerlei leuke dingen toe maar vooral ook onverminderde productiviteit volgend jaar. Je was een lichtbaken in de duisternis afgelopen jaar.

  14. Leuk, die tweedeling in een woordspeling 🙂

    Bedankt voor de woorden -en voor alle feedback etc-.

    Prettige dagen Jan!

Reageer