clear

zoeken

search

Gelezen: Daniel Pink: a Whole New Mind

19 augustus 2007


Via IBL leende ik het boek ‘ a Whole New Mind‘, van Daniel Pink en omdat ik een mailtje kreeg dat de uitleentermijn niet verlengd kan worden heb ik het nog snel even uitgelezen. Het is jammer dat het zo haastig moest want het is een heerlijk boek, boordevol interessante verwijzingen.

Pink beschrijft de overgang van het informatietijdperk naar ‘het tijdperk van het concept’ en het toenemende belang van menselijke eigenschappen en vaardigheden die zijn gebaseerd op onze rechterhersenhelft:

1. Ontwerp

2. Verhaal

3. Compositie

4. Empathie

5. Spel

6. Betekenis.

In het eerste deel legt Pink uit wat het tijdperk van het concept behelst, aan de hand van de globalisering. Om te weten of jij je de zes genoemde vaardigheden ook eigen zou moeten maken moet je je afvragen of

a) jouw huidige werk elders goedkoper kan worden uitgevoerd
b) jouw huidige werk sneller en beter door een computer kan worden uitgevoerd
c) je werk aflevert dan voorziet in de niet-materiële/transcendente behoeften van het ‘tijdperk van overvloed’

Veel mensen zullen a) en b) sowieso kunnen bevestigen. Voor hen is dit boek per definitie interessant.

Pink beschrijft de zes vaardigheden afzonderlijk en doet dat op heldere, intrigerende en overtuigende wijze. Ik geloof wel in zijn verhaal hoe dan ook. Aan het eind van ieder hoofdstuk worden interessante tips en links gegeven.
Ik vind zelf vooral de vaardigheden om een verhaal te kunnen vertellen, en het vermogen om betekenis/zin aan het leven te kunnen geven erg interessant. Ik ga me hier op zeker wat meer in verdiepen.

Voor meer informatie verwijs ik naar de besprekingen op Managementboek.nl en Amazon, de site van Daniel Pink, zijn blogarchieven, en de video’s op YouTube.

@

4 Reacties

  1. Daan schreef:

    Bedankt voor de bespreking!

    Ik lees het boek al een aantal weken maar het vlot niet erg (ik heb nog een ibl uitleentermijn tot 27-8). Deze beschrijving en die wat ik laatst las in IK doen me twijfelen of ik wel verder moet lezen…

  2. Waarom die twijfel dan? Was IK niet positief dan?

  3. Daan schreef:

    Jawel hoor maar het was ook meteen allemaal duidelijk. Ik denk dat ik het belangrijkste wel weet nu 🙂

Reageer