clear

zoeken

search

De strategie van OCLC PICA: Samenvoegen, specialiseren, mobiliseren

29 juni 2007


De bijeenkomst was al een paar keer uitgesteld maar gisteren was het zover: de ZB kreeg bezoek van een delegatie van OCLC PICA. Dat die delegatie door omstandigheden slechts bestond uit één persoon bleek geen enkel probleem: Product Manager Daniël van Spanje bewees veel kennis van zaken te hebben en gaf ons de gelegenheid kennis te maken met de plannen van OCLC PICA.

Een paar weken geleden schreef ik al over de innovatie bij OCLC en vroeg mij daarbij af wat nu de strategie is, m.b.t. Worldcat, Picarta, enz. Daniël startte de bijeenkomst met een presentatie en die maakte eigenlijk alles al duidelijk. Kort samengevat komt het erop neer dat OCLC PICA zich werkelijk gaat richten op de mondiale markt, waarbij Worldcat.org, met alle nevenproducten en functionaliteiten, leidend gaat worden voor andere producten.
In welke vorm dit precies gegoten zal worden is nog niet bekend (het nieuwe beleidsplan heeft nog niet zo lang geleden groen licht gekregen van het bestuur), daar wordt nu hard aan gewerkt, in combinatie met een reorganisatie. Vast staat wel dat men onderzoekt in hoeverre diensten en producten op lokaal, regionaal en mondiaal niveau gekoppeld kunnen worden zodat iemand die lokaal zoekt ook gebruik kan maken van functionaliteiten die via Worldcat worden aangeboden en vice versa.

Duidelijk werd dat OCLC PICA een visie heeft waar ik mezelf zeer goed in kan vinden, met onder meer de uitgangspunten dat de zichtbaarheid van bibliotheken op het web verbeterd moet worden en dat de gebruiker niet uit zichzelf naar de bibliotheekdiensten komt.

De strategie van OCLC PICA heeft het credo ‘Synthesize, Specialize, Mobilize’ gekregen. Op ClickPress kun je daar meer over lezen en op de site van OCLC vind je een powerpoint over die strategie, van Robin Murray. Daniël gebruikte een aantal dia’s uit die presentatie. Er zijn ook video’s van bijeenkomsten van de Members Council beschikbaar.

Nog meer informatie kun je vinden in een artikel van Murray, in Ariadne en op het blog van Lorcan Dempsey. Een andere powerpoint van Murray vind je hier, en de presentatie van Dempsey, over de perspectieven van bibliotheken, mag er ook zijn.

Het voert te ver om hier verder in te gaan op de verdere details van de inleiding gisteren maar het deed me goed om te horen dat web 2.0 en innovatie een prominente rol hebben gekregen bij deze organisatie. Reden te meer om de ontwikkelingen bij OCLC PICA in de gaten te houden. Dat is dan ook precies hetgeen ik zal doen!

Ik hoop dat bovenstaande links iets meer inzicht geven in de strategie dan mijn flinterdunne verslag van deze interessante bijeenkomst 🙂

@

1 Reactie

  1. Ik zie net dat twee van de drie verwijzingen naar presentaties een foutmelding genereren. Ik kan even niet achterhalen wat daar de oorzaak van is.
    Je kunt de juiste URL echter zo uit het adres plukken.

    Sorry voor het ongemak.

Reageer