clear

zoeken

search

Mashups en bibliotheken, een magere score

15 november 2007

The Krafty Librarian vraagt zich af waarom er zo weinig nieuwe mashups verschijnen in bibliotheekland. Over de Talis-wedstrijd bijvoorbeeld hoor bijvoorbeeld niet veel meer. Superpatron probeert daar antwoord op te geven. Hij schrijft onder meer:

“Library systems are woeful in general for being easily reachable by ordinary mortals, in part because the book finding systems in them are designed primarily as hermetically sealed units with proprietary and inward-facing programming interfaces. So there aren’t a lot of hooks to hook in on.

People are lazy, and when they’ve suitably scratched the mashup itch to solve the problems they see around them, they go off to the next thing (twitter, facebook, etc).
Mostly, though, these sort of things are just happening (and much more so than in 2005 or 2006), and it’s not notable that it happens to be a mashup – the notable part is that library directors are blogging, library patrons are writing book reviews, and the like.”

Daar heeft hij een goed punt. We hebben te maken met gesloten systemen en we komen niet toe aan het echte knutselwerk. We moeten al blij zijn als medewerkers wat meer gaan bloggen, onze klanten reviews schrijven, enz.

Maar moeten we daar nu echt blij mee zijn? Zelf raas ik ook van ontwikkeling naar ontwikkeling maar ik kom er maar zelden echt aan toe om alle mogelijkheden van een programma goed te verkennen. Zo keek ik gisteren eens naar de mogelijkheden van Amazon Web Services maar alleen de registratie kost me al meer tijd dan me lief is. En als ik speel met Yahoo Pipes of Popfly loop ik al snel tegen zaken aan die veel meer verdieping – en dus tijd – kosten.

Ik zou willen dat ik een echte geek in mijn buurt had. Een rasknutselaar. Een hacker. Ik aandragen, de potentie onderzoeken en het uitdragen regelen, hij neemt de integratie en het echte spelen voor z’n rekening.

Gelukkig worden meer en meer tools gebruiksvriendelijker: WYSIWYG. WhatYou See Is What You Get. Plug & Play. No Nags. Maar voor echte innovatieve toepassingen, gericht op inlichtingenwerk is dat nog net niet genoeg. Het is nog teveel gericht op Amerikaanse markten, op commerciële organisaties of op vormen van content waar bibliotheken zich nog maar beperkt op richten.

Toch heb ik steeds het gevoel dat het goed gaat komen met die mashups. Binnen afzienbare tijd kunnen we dat allemaal. En dan zou het zo maar kunnen zijn dat onze beroepsgroep er vol in zal duiken.

Geduld dus nog maar even. Het bewustwordingsproces behoeft ook nog veel aandacht. Daarom een recente en heldere presentatie van Rob Coers boven deze post. Er is gelukkig veel belangstelling voor zijn 23 dingen. Dat is fijn om te weten, met of zonder mashups.

@

7 Reacties

 1. Dag vaandeldrager van bibliotheek 2.0 (zo noemen wij jou hier op de NVB-dag unaniem).

  Misschien leidt jouw mashup oproep wel tot een reactie van zo’n geek. Die moeten toch in biblioland te vinden zijn, hoop ik! Kunnen we die wedstrijd op de Ning meteen doorgang laten vinden.

  CU! Marien

 2. robert schreef:

  Kortom, je wilt dus eigenlijk een functioneel ontwerper worden 🙂

  Laatst kreeg ik een offerte onder ogen voor een mashup op Google (visualiseren van brievenbussen voor oa. gehandicapten (verlaagde brievenbussen dus)), ik zou er dan voor in aanmerking komen om het functionele ontwerp ervan te beschrijven waarbij vervolgens een ontwikkelaar het helemaal inregelt.

  Helaas heb ik inmiddels een andere klus dus kan/mag ik het FO niet schrijven, maar het zijn wel de leuke zaken in het leven 🙂

  Overigens zie je inderdaad steeds meer de mogelijkheid om als gebruiker zelf mashups in te regelen. Stapje voor stapje wordt het allemaal wat gebruikersvriendelijker. Ik denk dat het echter ook te maken heeft met de algemene ontwikkeling van mensen.

  Scholieren op de middelbare school leren nu al de basisprincipes van het programmeren in de taal PHP en het aanroepen van een database. Het is voor mensen dan een stuk makkelijker een mash-up in te regelen voor mensen die bv. alleen maar een beetje kennis hebben van HTML.

  Greetz

 3. @ Marien:

  Zit je nu gewoon lekker mijn blog te lezen tijdens een lezing? Ai ai :-))

  Maar klinkt goed die geuzennaam.

  We hebben zojuist een lunchbijeenkomst gehad met 14 collega’s met het manifesto, the machine is us en amazon en hyves. Was ook best leuk. Vond het wel positief in ieder geval.

  Is het daar ook leuk? Ik ga zo eens kijken of er een beetje live geblogd en getwitterd wordt!

  Vaantje

  @ Robert:

  Haha, maar dan anders. Ik denk dat je gelijk hebt. Laten we het er over tien jaar nog eens over hebben. Dan is er zoveel meer geautomatiseerd en zoemen de scriptkiddies op een heeeeel ander niveau. Daar ben ik van overtuigd.

  Cheers m8

 4. Daan schreef:

  @Edwin: Hihi, we hadden een hele lange pauze. Daar houden ze hier wel van!

 5. Chill!

  Ik zag jullie bij Dee al samen op de foto. Lief plaatje 🙂

  Lator!

 6. Jan Tweepuntnul schreef:

  er zijn kansen om de 2.0 kanonnen in stelling te brengen (zie o.a. Bibl.2.0). Leg je kogels alvast op een hoopje:-)

 7. Hoi Jan,

  Wat een geheimzinnig bericht! Ik ga meteen even kijken.

Reageer