clear

zoeken

search

The kids are alright: hoe de gamergeneratie de werkvloer verandert

21 januari 2007


Tijdens de zaterdagdienst trof ik een aanwinst op mijn bureau aan, van John Beck en Mitchell Wade: The Kids are Alright: How the Gamer Generation is Changing the Workplace. Vannacht en vanochtend ben ik er even doorheen gegierd. Ik zou er het liefst veel positiefs over schrijven maar voor mij persoonlijk bood dit boek eigenlijk geen nieuwe inzichten. Ik heb al iets te veel boeken over dat onderwerp gelezen….en dan weet je het op een gegeven ogenblik wel.

Dat neemt niet weg dat het een aanrader is voor iedereen die zich afvraagt wat er gebeurt als de gamergeneratie aan het werk gaat. Een deel van die generatie maakt al jaren deel uit van de beroepsbevolking maar de generatie die echt vanaf de peuterjaren is opgegroeid met games komt er nu aan. Zij denken anders, handelen anders en willen andere dingen van hun leidinggevenden. En het is niet zomaar een kleine club: het is letterlijk een hele generatie. Iedere manager zou er goed aan doen om dit boek te lezen.

Een jaar geleden las ik van dezelfde auteurs al het boek ‘Got Game‘, een boek met een vergelijkbare strekking. Die titel was voor mij wel een eye-opener. Voor geïnteresseerden maakt het denk ik niet zoveel uit welke van de twee ze lezen.
Amazon meldt natuurlijk ook welke boeken kopers nog meer kochten. Ook die drie heb ik gelezen:

Everything Bad is Good for You van Steven Johnson
What Video Games Have to Teach Us About Learning and Literacy van James Paul Gee
Don’t Bother Me Mom–I’m Learning! van Marc Prensky

Daarbij is de eerste mijn favoriet (wat breder dan alleen games), de tweede het meest uitgebreid en de derde het luchtigst. De boodschap is in alle boeken echter hetzelfde: games en gamers kunnen niet langer genegeerd worden. Ze zijn opgegroeid in een wereld die sterk verschilt van die van hun opvoeders, docenten en leidinggevenden.
Het is goed om te weten wat de mogelijkheden en beperkingen zijn, maar nog veel belangrijker: wat de positieve invloed is van games. Terwijl de media maar blijft zaniken over de negatieve aspecten kun je zelf het beeld nuanceren door een van bovenstaande boeken te lezen. Een uitgelezen kans die nog uitgelezen moet worden, als het ware.

En mensen die geen zin hebben in old skool boekies kunnen natuurlijk ook even loeren op de bijbehorende website, daar vind je ook interessante, inleidende pdf-documenten.

@

1 Reactie

  1. Danniëlle schreef:

    Mijn mening als niet gamer? Het boek van Johnson (everything bad is good for you) was interessanter dan het boek van Beck. Vooral het stuk over de ontwikkeling van tv-series sprak me aan. Het boek van Beck was mij net iets te veel halleluja, ik voelde me als niet-gamer tijdens het lezen haast ongelukkig worden, verbaasd dat ik nog iets kan zonder te gamen… Ik heb er ook nooit iets over geschreven op mijn eigen blog.

    Prensky staat nu op de leeslijst, het andere (Gee) ligt nog op de stapel. Interessant leesvoer, dat zeker. Fijn dat ik nu weet dat de nieuwe Beck niet op de stapel hoeft, scheelt kostbare tijd 🙂

    D.

Reageer