clear

zoeken

search

Rust in vrede, Eric Schreurs

01 juni 2020

Ach! Eric Schreurs is dood. Hij overleed op 61-jarige leeftijd.

Ik had het nieuws bij NOS c.s. gemist, maar zag het bij Michael Minneboo alsnog, vannacht. Het was een triest bericht, waar ik meteen weer aan moest denken toen ik vanochtend wakker werd.

Van alle strips die ik in mijn leven kocht heb ik er maar een stuk of 25 bewaard: die van Hein de Kort en Eric Schreurs. Die albums kocht ik allemaal tussen 1987 en 1992, meestal bij Hans in de Sint Janstraat. De humor van die twee tekenaars paste perfect bij mijn leventje toen. Plat, hard en ranzig. Van de mannen zelf wist ik niet zo gek veel, maar ├íls ik er iets over las vond ik het erg interessant. Wat was dat voor scene zeg! Schreurs was bevriend met de Kort, maar ook met mensen als Theo van Gogh, met wie hij het smerige boekje ‘Recreatie’ maakte.

Schreurs keek het kunstje af bij de Amerikaanse striptekenaar Robert Crumb, die met een vergelijkbare stijl al furore maakte vanaf de late jaren 60. Het stripfiguur Joop Klepzeiker vond ik soms ook best grappig, maar m’n voorkeur ging uit naar figuren als Adrianus. In het album ‘De 4 ballen van de duivel’ volg je hem als hij zijn ouwe dienstmaat John Doorzon weer eens tegenkomt in de kroeg. Ik vond het bijzonder toen, hoe Schreurs een personage van Gerrit de Jager liet figureren in zijn verhaal.

Helemaal mooi was zijn enige dichtbundeltje uit 1988, ‘Vandaag dacht ik bij mezelf…morgen bij m’n zuster.’ Hij omschreef de gedichtjes zelf als grappen die rijmen. Veel meer dan dat was het misschien ook niet, maar ik citeerde die flauwe grapjes maar wat graag in die tijd. Kroeghumor!

Ik dank Schreurs en zijn makkers voor heel veel lachmomenten. Rust in vrede!

//edwinmijnsbergen.nl/2008/02/een-leven-lang-lachen-om-schreurs-en-de/

//edwinmijnsbergen.nl/2006/06/de-nostalgie-van-de-ryam-schoolagenda/

//nl.wikipedia.org/wiki/Eric_Schreurs

//en.wikipedia.org/wiki/Robert_Crumb

Knipsel Parool 1988: Delpher.nl.

Reageer