clear

zoeken

search

Mijns Inziens 10 jaar later: de overstap van Blogger naar WordPress

22 maart 2016

WordPress bestaat al sinds 2003, maar ik maakte er pas kennis mee in 2006, toen ik al ruim acht maanden werkte met concurrent Blogger. Ik verkende de software en was onder de indruk. Ik verhuisde, bij wijze van experiment, zelfs alle berichten van het ene naar het andere platform, maar besloot het uiteindelijk toch bij Blogger te houden, vooral vanwege het gebruiksgemak. Ook later flirtte ik nog een paar keer met WordPress, ook omdat het platform zich geleidelijk ontwikkelde tot een volwaardig CMS, en Blogger zowel qua mogelijkheden als qua populariteit ver achter zich liet. Het moment waarop ik een eigen domeinnaam kado kreeg van een collega, in 2008, zou bijvoorbeeld een mooi moment zijn geweest, of de omzetting van ZB Digitaal naar Mijns Inziens, twee jaar later. Dat ik de overstap toch nooit maakte had vooral te maken met opzien tegen alle haken en ogen van een verhuizing. Gepruts aan sjablonen, url’s en meer van die dingen: ik voelde er gewoon niet voor om daar zelf veel tijd in te steken en vond het ook niet belangrijk genoeg om er iemand voor te betalen.

Nu ben ik alsnog overgestapt naar WordPress. Waarom? Omdat ik van de zonen van mijn lief, Yanick en Jorn, een website voor mijn verjaardag kreeg! Yanick werkt bij Z2 in Middelburg, Jorn bij Label A in Amsterdam. Zij zijn hele dagen bezig met het ontwerpen en bouwen van websites en vonden het de hoogste tijd om het ‘moederschip’ van hun stiefpa (zei ik dat nu echt?) onderhanden te nemen. Ze deden dat uiteraard wel in overleg met mij omdat zij inmiddels ook wel weten dat ik soms wat koppig kan zijn over dingen waar ik verknocht aan ben. In dit geval ging ik echter meteen akkoord. Het was het laatste zetje dat ik nodig had en wist bovendien dat de mannen zich zouden gaan ontfermen over eerdergenoemde haken en ogen. Ik gaf wel aan dat ik het belangrijk vond dat het complete blogarchief (ruim 6500 berichten) netjes geïmporteerd zou worden. Ze beloofden dat dat goed zou komen.

Jorn zorgde voor een mooi, clean design, Yanick hield zich bezig met het inrichten van de achterkant van de website. Het importeren van de database ging uiteindelijk inderdaad niet zonder slag of stoot, maar het is uiteindelijk gelukt. Alle berichten zijn netjes overgezet, net als de 26.000 reacties en alle bijbehorende afbeeldingen. Die afbeeldingen komen nu wel minder scherp in beeld dan voorheen, omdat WordPress werkt met afbeeldingen in hogere resoluties, maar dat vind ik niet zo’n probleem. Vervelender was dat veel oude links ook niet meer goed werkten. Dat probleem heeft Yanick echter ook weten op te lossen, waardoor de site afgelopen zondag live kon. Ik zal in de loop van de tijd nog wel op een paar kleinigheidjes stuiten, maar ook daar komen we wel weer uit. Ik weet nog niet of de verhuizing invloed zal hebben op zaken als de pageranking van Google, plugins voor de RSS-statistieken, enz., maar eerlijk gezegd vind ik dat ook niet meer zo belangrijk. Dat heb ik losgelaten na de verhuizing naar het nieuwe domein in 2010. Toen kon ik eigenlijk ook weer helemaal opnieuw beginnen. De pagerank lazerde toen van 7 naar 3, om maar eens iets te noemen.

Ik ben zelf in ieder geval heel erg blij met het resultaat. De site is rustiger en oogt veel beter, zowel in de mobiele als in de desktopversie. De zoekfunctie is sterk verbeterd. De statische pagina’s zijn veel overzichtelijker. Ik ben, kortom, zo blij als een kind. En sentimenteel word ik er beslist niet van, maar ik bedank Google en Blogger toch nog graag even voor ruim tien jaar trouwe dienst. Het platform had zo z’n beperkingen maar bleef wel altijd gebruiksvriendelijk en was zeer stabiel. De keren dat de site niet bereikbaar was zijn echt op twee handen te tellen. Maar dat is het wel, voor wat betreft omzien. Mijns Inziens heeft een nieuwe jas, die voortaan hangt aan een kapstok in eigen beheer. Dat is een goed gevoel. Bedankt, Jorn en Yanick!

Oh, en voor de mensen die Mijns Inziens nog volgen via een feedreader: de nieuwe feed kun je vinden op //edwinmijnsbergen.nl/feed/.

Gerelateerd:

Mooie software voor weblogs: WordPress (2006)
Over Twitter en de ervaringen met de nieuwe domeinnaam (2008)
Waarheen nu, ZB Digitaal? (2010)
Zbdigitaal.nl wordt edwinmijnsbergen.nl (2010)
Jubileum: 10 jaar bloggen, 20 jaar op internet (2015)

 

3 Reacties

 1. Ivana schreef:

  Strak cadeau van die zonen :)!

  1. Dat vond ik nou ook, Ivana 🙂

 2. karin r. schreef:

  Blogger. Nostalgie. Aan de voorkant alles mooi, aan de achterkant een grote html rommel omdat ik te vaak speelde met codes. 🙂
  Toch blij dat ik destijds, al jaren geleden, overstapte naar WP.
  Dat jij het zo lang nog volgehouden hebt! In ieder geval veel plezier met je nieuwe site!

Reageer