clear

zoeken

search

Over Twitter en de ervaringen met de nieuwe domeinnaam

26 juli 2008


Twitter blijft onverminderd populair. De performance laat regelmatig te wensen over en er komen steeds meer alternatieven voor deze microblogtool maar toch lijkt het aantal gebruikers nog steeds toe te nemen.

Vorig jaar liet ik doorschemeren dat Twitter aan mij niet echt besteed is. Ik gebruik het eigenlijk alleen om mijn blogposts van ZB Digitaal geautomatiseerd te importeren en om met een scheef oog de tweets van zo’n 80 te mensen te volgen (in een Netvibesmodule)

Omdat ik heb geconstateerd dat er toch alweer 126 mensen zijn die mijn tweets volgen en er regelmatig wordt doorgeklikt naar het weblog zelf, heb ik vandaag besloten er toch maar eens iets meer mee te gaan doen. Het komt immers vaak genoeg voor dat je geen tijd hebt om te bloggen maar toch op interessante zaken stuit. Ik vond het zelfs leuk om de vakantie-avonturen van Jan Klerk te volgen op Twittter, de afgelopen weken.

Het was ook Jan die mij attendeerde op een tool die je Twitterupdates automatisch exporteert naar je ‘wie wat waar’ op Hyves. Die toepassing heb ik ook maar meteen geactiveerd. Dit, gecombineerd met de mobiele versie van Twitter op de Keizer, maakt dat ik weer helemaal bij ben. Bijna dan toch.

Dit soort toepassingen maken het overigens wel een stuk lastiger om het aantal lezers van je blog te meten. Voorheen hoefde je alleen maar bij te houden hoeveel unieke bezoekers een website telde en voor hoeveel hits zij goed waren. Nu heb je ook nog te maken met lezers op andere platformen, zoals rss-abonnees die bijdragen alleen lezen in iGoogle of Netvibes, vrienden en bekenden die af en toe eens wat lezen op Hyves en dus ook nog Twitter. Het wordt steeds lastiger om exacte cijfers te kunnen geven.

Is dat belangrijk? Niet echt natuurlijk maar ik ben er altijd in geïnteresseerd. Enerzijds omdat ik aan mijn werkgever ook wel enige veranwoording schuldig ben over het bereik van het blog, anderzijds omdat ik het zelf prettig vind enig inzicht te hebben in de meningen en het klikgedrag van lezers. Dat ik niet altijd precies weet wie dit blog leest en waarom moet ik maar gewoon aanvaarden maar het is toch wel goed om te weten welke bijdragen het wel goed doen en welke niet, hoe vaak er wordt doorgeklikt op links en of er elders wordt verwezen naar bijdragen.

Voor wat betreft dat laatste is de progressie behoorlijk op z’n kop gezet door het overstappen naar een eigen domein. Ik ben door Google uit menig zoekresultatenoverzicht gelazerd, ik ben de prachtige pagerank kwijt en ik moest bij Technorati ook weer op nul beginnen. Je ziet dat de authoriteit van de blogspot-url langzaam taant en de nieuwe maar langzaam groeit.

Het is soms wel even slikken, zo’n schone lei. Ik ben de mensen die de moeite hebben genomen om verwijzingen naar ZB Digitaal te actualiseren in ieder geval erg dankbaar.

Bij deze even mijn duimen omhoog!

@

5 Reacties

 1. madbello schreef:

  Gefeliciteerd met je nieuwe domein, had het even niet in de gaten, het ziet er het zelfde er uit. Leuk geschreven stuk trouwens en natuurlijk kom ik hier via Twitter, dus zijn nut heeft het wel bewezen en bij mijn heeft het ook heel lang geduurd voor ik het nut en de fun van Twitter door had. Nu ben ik daar een beetje verslaafd aan, er gaat geen moment verloren terwijl je ergens zit en moet wachten.

 2. Dank je Mad. Dat je het niet had gezien is misschien ook weer wel een goed teken 🙂

  Twitter maakt je inderdaad nogal ‘all wired’. Dat is wel iets waar ik een beetje voor wil waken. Soms is het ook wel even goed om helemaal niets te doen en lekker voor je uit te turen. Maar inderdaad: als je toch maar wat zit te wachten kan het helemaal geen kwaad, zo een extra platform 🙂

 3. Daan schreef:

  Oh jee, bedenk me net dat ik je oude link nog in mijn blog heb gestaan. Sorry Ed, ga het meteen aanpassen al zit ik nog in mijn vakantiemodus.

 4. Super Daantje, ik ben je zeer erkentelijk!

 5. Daan schreef:

  En door mijn vakantiemodus is mijn zinsbouw nog niet helemaal perfect. Heb gestaan, grrrrr… Gelukkig is het een ‘oude’ post 😉

Reageer