clear

zoeken

search

Mooie software voor weblogs: WordPress

14 augustus 2006


Je hebt blogs in alle soorten en maten en ik ben altijd een beetje jaloers op bloggers die gebruik maken van de software van WordPress. Ik vind de opmaak stukken mooier dan die van Blogger en de software heeft ook veel meer mogelijkheden. Zo vind ik de sidebar bij posts op de Nieuwe Reporter erg mooi, met het waarderingssysteem van votio, en de plugin voor tags bij diverse bronnen, waaronder technorati en wikipedia, maar ook een rustige opmaak als die van Smetty spreekt mij aan.

Nu heb ik een vrij dagje en zat wat te rommelen op de pc en wilde toch eens uitproberen hoe de software werkt. Daarom even een oefenaccountje aangemaakt en ik ben onder de indruk! Zo kan ik al mijn posts van zbdigitaal, bij blogger, in een keer importeren. Dat was in een kwartiertje gebeurd! Niet alle afbeeldingen zijn goed meegekomen, maar het hele archief werd netjes over gezet. En dan hebben ze ook nog een partij mooie thema’s…..

Ik zou graag overstappen…maar dan heb ik natuurlijk een groot probleem voor wat betreft de URL’s zoals die nu zijn opgenomen in zoekmachines, feedreaders, favorieten, enz. Zou er niet een tooltje zijn die bezoekers meteen doorverwijst als ze op zbdigitaal klikken?

Ik wil nu verder geen tijd besteden aan dit gebeuren maar het kijkje achter de schermen bij WordPress is mij erg goed bevallen. Ik hoop maar dat men bij blogger goed kijkt naar de oncurrenten en ook extra mogelijkheden zal toevoegen want er gebeurde in de afgelopen 9 maanden helemaal niets.

Tijd tijd tijd. Ik zit ook wel eens te denken aan een privé-blog maar heb daar echt de tijd niet voor. Dan zou ik helemaal niet meer achter de pc vandaan komen. Maar toch….het lijkt me ultiem om er eentje bij te kunnen houden, geheel op persoonlijke titel, zodat ik precies kan schrijven waarover ik wil. Niet dat ik dat nu niet mag, maar je houdt toch rekening met het feit dat de naam van de Zeeuwse Bibliotheek eraan verbonden is.

Ik laat het nog eens bezinken. Wie weet, in de nabije toekomst…
En WordPress is dan in ieder geval de belangrijkste kandidaat om door mij gebruikt te gaan worden als software….

Update 15-08: Daniëlle tipt me net dat blogger ook een nieuwe betaversie met uitgebreide mogelijkheden heeft. Alsof ze het hoorden bij Blogger….Ik heb even een nieuwe account aangemaakt om te checken maar wacht rustig af totdat ik met zbdigitaal ook over kan stappen. Daar krijg je vanzelf bericht van schijnbaar. We krijgen ook rubrieken. Grappig dat de onderwerpstoevoeging er nagenoeg hetzelfde uitziet als het scriptje dat ik net gebruik.

En nog een update: er is een wiki voor Blogger Hacks. De moeite waard!

@

8 Reacties

 1. Danniëlle schreef:

  En waarschijnlijk bedoel je dan met privé ook echt privé dus geen werkgerelateerde zaken beschrijven? Wat dat betreft is mijn blog wel een beetje dubbel, ik doe beiden en soms is dat heel lastig omdat ik vermoed dat er lezers die alleen in mijn werkgerelateerde berichten geïnteresseerd zijn en bv. mijn muziek en sport niets kan schelen. En waar ligt dan de grens?

  Toen ik bij WoW!ter in het rijtje biblioblogs genoemd werd, vond ik dat raar en voelde ik me bijna verplicht om meer werkgerelateerd te gaan schrijven maar daar ben ik snel vanaf gestapt. Als ik inspiratie heb schrijf ik iets of dat nu gaat over bedrijfskleding of internettarieven in bibliotheken, concerten die ik bezoek of hardloopwedstrijden, het is mijn blog! Maar niettemin blijf ik altijd in mijn achterhoofd houden dat ik ook werknemer van Fontys ben en informatiespecialist en dat mijn naam eraan verbonden is (het ‘wat als ze je naam door google gooien’ aspect). En ik vraag me dan ook af of andere bloggers daar ook mee ‘worstelen’?

  En overstappen op een eigen domein, ja, dat zou ik ook wel willen maar dan wil ik een leuke naam, een makkelijk te onderhouden blog (zoals nu) en moet mijn oude inhoud makkelijk te importeren zijn en vooral, ik moet veel tijd hebben en dat gaat me de komende maanden zeker niet lukken. Voorlopig blijft alles bij het oude…

  Succes iig met jouw keuze en jouw overwegingen!

  D.

 2. Tsja er zijn meer haken en ogen dan je zou denken als het gaat om dit soort afwegingen…

  Ik weet ook niet precies wat ik zou willen en een helder doel is wel van belang. Ik ben dol op blogs als geen stijl of bijvoorbeeld boing boing en iets dergelijks zou ik met veel toewijding doen maar nog liever zou ik schrijven over iets waar anderen nog niet over schrijven, maar waar wel veel belangstelling voor is. Dat wordt lastig 🙂

  En ik zou toch ook best graag een internationale doen.

  Maar met persoonlijk bedoel ik vooraal op geen blad voor de mond, in alle opzichten.

  De tijd zal het leren…

  Edwin

 3. Gerard schreef:

  De wordpress-hosting is inderdaad wel een stap vooruit, bedenk alleen wel dat je daar niet zo eenvoudig in de HTML -broncode kunt rommelen als bij Blogger. Leuke plugins voor WordPress zijn er genoeg, maar om die te gebruiken zul je toch echt WordPress op een eigen URL moeten installeren (//www.edwinmijnsbergen.nl/ is nog vrij…).

  En een tool om automatisch te verwijzen naar je nieuwe lokatie is niet nodig, je kunt in de header-sectie van je template dit commando opnemen:

  meta http-equiv=”REFRESH” content=”0;url=//zbdigitaal.wordpress.com/”

 4. Bedankt voor de nuttige informatie Gerard! Dat neem ik mee in de overwegingen. Wat beschouw jij als de meest gebruiksvriendelijke/uitgebreide blogware?

 5. Gerard schreef:

  Ik zweer bij Expression Engine, daar kan ik mee lezen en schrijven. Maar ook WordPress is helemaal geen verkeerde keuze. Beide pakketten zijn zeer flexibel en, ook niet onbelangrijk, ze hebben beiden een grote en deskundige userbase waardoor je altijd snel antwoord hebt op vragen.

 6. Dat ziet er ook goed uit en op de een of andere manier toch ook net wat professioneler, als ik de featured sites eens bekijk.

  Bedankt.

 7. Natalie schreef:

  Ik heb afgelopen weekend een leeg WordPress-blog voor mijn verjaardag gekregen.. Mijn vriend heeft er goede ervaringen mee (zie test2.us-badminton.nl) in elk geval.

 8. Dat is nog eens een origineel cadeau. Nu moet je haast wel gaan bloggen 🙂

  Edwin

Reageer