clear

zoeken

search

Dát is contextualisering: bibliotheek Washington DC creëert een archief voor punkrock

17 januari 2015

Soms lees je iets dat je meteen tot mijmeren aanzet. Je dagdroomt dan dat je de lamgelegde organisatie helemaal niet verliet in het verleden, maar er nog steeds werkt, onder de hoede van een leidinggevende met veel visie en lef. Je stelt je dan glimlachend voor dat die leidinggevende niet alleen maar ouwehoert over contextualisering van informatie en het zoeken naar verbindingen met de gemeenschap, maar er ook daadwerkelijk beleid van maakt, door er een groep medewerkers geheel voor vrij te spelen.

Die medewerkers kunnen dan bijvoorbeeld de complete muziekgeschiedenis van een provincie of stad in kaart brengen, archiveren en ontsluiten. En daar een bloeiende community omheen bouwen, zowel online als offline.

Lees het artikel Washington D.C. Public Library Creates Punk Rock Archive en je begrijpt waarover ik nu weer zit te pruttelen. Ik vind dat zo mooi man. En inspirerend. Zo’n grote bibliotheek die dan gewoon een subpagina Punk heeft. Dan komt de BBC dus ook even filmen.

Je hebt niks met punk, zeg je? Dan doe je toch gewoon hetzelfde, maar dan rondom een ander thema? Wat dacht je van lokale horeca, bijvoorbeeld?

Gerelateerd:
Fucked Up in the Library
Prachtig: hoe de bibliotheek van Denver lokale verhalen faciliteert
Casebeschrijving Middelburg Dronk

@

Attendering: Bart Hollevoet op Facebook

3 Reacties

  1. Michael Minneboo schreef:

    Mooi! Ik ben niet zo'n liefhebber van punkmuziek, wel van de gedachte erachter. Maar goed om te zien dat mensen dit soort dingen contextualiseren. Zonder meteen hoogdravend te willen klinken: een van de redenen dat ik al een tijdje Nederlandse stripmakers op video vastleg is om het publiek van nu te laten zien wat er voor talent op dat vlak in Nederland actief is. Hopelijk kan dat materiaal ook voor later bewaard worden.

  2. Dat is wel een interessant punt Michael. Heb je wel eens contact opgenomen met een bibliotheek of een andere erfgoedinstelling? Misschien komt je werk wel in aanmerking voor duurzame archivering bij bijvoorbeeld de Koninklijke Bibliotheek. Die zijn ook al bezig met websites…

  3. Michael Minneboo schreef:

    @Edwin: Goed idee. Beeld & Geluid was een tijd geleden bezig met een speciaal project om internetvideo's te bewaren. Ik geloof dat daar een paar van mij tussen zitten, maar systematisch is het werk nooit opgeslagen.

Reageer