clear

zoeken

search

Hulde: Zeeuws Archief maakt foto’s Beeldbank weer watermerkvrij

28 oktober 2012

Ik riep het eerder deze maand al: geluk is een oude foto. En hoewel steeds meer mensen die ik helemaal niet ken mij via de mail prachtige oude beelden doen toekomen (alle credits gaan naar het gebruiksgemak van Facebook in dezen), word ik ook nog altijd heel blij van al die Beeldbanken waar jaren met veel liefde en toewijding aan is gewerkt. Zie de bijdrage De bronnen die we gebruiken voor Middelburg Dronk.

Van de ontwikkelingen bij één van die bronnen, namelijk Zeeland in Beeld van het Zeeuws Archief, werd ik vorig jaar echter een beetje verdrietig. De beheerders van die beeldbank kozen er om diverse redenen voor om alle afbeeldingen in die collectie te voorzien van een groot watermerk. Ik snapte wel dat men ‘oneigenlijk hergebruik’ tegen wilde gaan, maar ik betreurde het ten zeerste, zeker vanuit het perspectief van Middelburg Dronk. De foto’s werden er zo lelijk van dat ik er niets meer mee kon, met als gevolg dat ik er ook niets meer mee deed. Ik beperkte me sindsdien tot de andere bronnen. In de aandachtseconomie van nu verdwijnen bronnen met beperkingen nu eenmaal snel van je netvlies.
Eerder deze week verraste kompaan Rob me met de mededeling dat de watermerken inmiddels weer zijn verwijderd. Op de website of het weblog van het Archief lees ik daar nog niks over, maar op Twitter bevestigde medewerkster Anneke van Waarden-Koets dat de beslissing van toen is teruggedraaid. Dat ik van dat bericht heel blij werd behoeft denk ik geen toelichting. Deze beslissing zorgt er voor dat ik pareltjes als bovenstaande foto weer kan gebruiken, uiteraard met alle credits voor -en verwijzingen naar- de bron. Want kijk nu eens goed naar dat plaatje. Een markttafereel op de oude Dam. Koetsiers die hun vinger uitsteken als ze af willen slaan naar de Molstraat. Een gehavende Lange Jan. De oorspronkelijke Graanbeurs in vol bedrijf. Zulke beelden wil je toch delen met iedereen die belangstelling heeft voor het Middelburg van toen? En dat delen gaat toch veel beter als je ze ook uit de die grote bak met tienduizenden foto’s kunt lichten?
Duimen omhoog voor de voortschrijdende inzichten hoe dan ook. Duimen omhoog voor het Zeeuws Archief!
Gerelateerd:
@
Foto: ZI-P-01688 “De markt gehouden op de Dam te Middelburg, met Lange Giststraat, op de achtergrond de gehavende Abdijtoren.” (Zelandia Illustrata Prentbriefkaarten, Zeeuws Archief)

Reageer