clear

zoeken

search

De Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

03 februari 2012

Half zeven. Dankzij een tip van Joost Geraets ging ik vanochtend pas om half zeven naar mijn nest.

Joost attendeerde me via de mail op de Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Nietsvermoedend tikte ik daar rond middernacht de zoekterm ‘Middelburg’ in. Dat leverde maar liefst 6579 foto’s op, voornamelijk van gebouwen en andere objecten. Vanuit het perspectief van Middelburg Dronk een goudmijn, zeker als je weet dat alle afbeeldingen hergebruikt mogen worden. Onnodig te zeggen dat de nachtelijke uren in hoog tempo wegtikten. Noem het gerust een obsessie.

Grappig is wel dat ik me pas vandaag realiseerde dat ik vorig jaar al eens iets schreef over deze beeldbank, op het weblog van Wiki loves bieb. Toen was ik nog niet zo enthousiast, omdat ik onder de indruk was van het verhaal over rechten en hergebruik, van Yola de Lusenet. Misschien dat ik deze bron daarom later nooit meer heb verkend. Daar kom ik nu op terug. De afbeeldingen zijn namelijk prima uit te snijden en nog belangrijker: ze zijn niet voorzien van die irritante watermerken die je steeds vaker ziet opduiken. Daar komt bij dat het vaak unieke materiaal in een aanvaardbare resolutie naar de harde schijf kan worden gedownload.

Daar word ik blij van, als contentcurator in de dop.

@

Afbeelding café De Schuur in 1962: Beeldbank Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed

2 Reacties

  1. J. Geraets schreef:

    🙂 Geweldig dat je zo gegrepen bent door al jouw vondsten ! Ik ben vandaag een nieuwe gebruiker (JoGnet) op Middelburg Dronk geworden… Nooit gedacht.

  2. Haha, hou op schei uit. Was om een uur of 12 weer uit bed en eigenlijk heb ik sindsdien ook weinig anders gedaan dan in die beeldbank neuzen. Je bent bedankt Joost 🙂 En dan heb ik naar die andere tips nog niet eens gekeken godbetert. Levert wel mooie reacties op op facebook. Tot discussies over autotypes aan toe 🙂  
    //www.facebook.com/Middelburgdronk

Reageer