clear

zoeken

search

Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog digitaal: een teleurstelling

04 januari 2012

Het was groot nieuws vorige maand: het NIOD zette ‘Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog’, van Loe de Jong online (onder een Creative Commons-licentie) en zag de servers aanvankelijk crashen door de grote belangstelling. Een succes! Ik was uiteraard ook nieuwsgierig (dat word ik tegenwoordig van iedere potentiële bron over de geschiedenis van Middelburg), maar ik besloot mijn verkenning uit te stellen tot na de vakantie, tot vandaag.

Mijn bevindingen kan ik bondig samenvatten: ik ben teleurgesteld. De belangrijkste redenen voor die teleurstelling:

 • ik vind het nogal wat om 14 grote PDF-bestanden afzonderlijk te moeten downloaden en te doorzoeken op trefwoorden die mijn interesse hebben
 • dat je het werk ook als torrent kunt downloaden vind ik alleraardigst, maar bij gebrek aan seeders verliep deze download trager dan de rechtstreekse. Ik brak ‘m na een half uur af (ik zat toen op de helft)
 • Om alle PDF’s tegelijkertijd te kunnen doorzoeken moet je je toevlucht nemen tot een tool als PDF Xchange Viewer (met dank aan Krapuul)
Dit gehannes deed me besluiten het eerste bestand rechtstreeks te downloaden. Van de overige bestanden zag ik af toen de oogst van de zoekterm Middelburg, in het eerste deel, nogal mager bleek.
Dan maar op zoek naar de bijbehorende afbeeldingen, op Oorlogsbronnen.nl. Daar gooide ik de handdoek nog sneller in de ring. Dat ik drie keer moet klikken alvorens is ik beperkt kan inzoomen is tot daar aan toe, maar van het feit dat steeds meer archieven zijn gaan werken met watermerken in afbeeldingen word ik gewoon niet goed. Die strategie was in 2010 stof tot veel discussie op Archief 2.0. Ingmar borduurde er november vorig jaar nog even op voort. Dat ik niet zo veel begrip op kan brengen voor de argumenten om dit beleid te voeren zal weinig mensen verbazen. Ik geloof in Creative Commons, niet in copyright. Ik vind dat ons nationale erfgoed van ons allemaal moet zijn. Subsidiestructuren zouden niet mogen leiden tot drempels opwerpende verdienmodelletjes.
Natuurlijk zou ik ook aan de slag kunnen gaan met watermerkverwijdertools of met speciale extensies van Gimp, maar daar heb ik al helemaal geen zin in. Dan ga ik nog liever op locatie aan de slag met Genius Scan of een vergelijkbare app. Maar dat is de optimistische benadering. In de informatiehectiek van alledag zal het er op neerkomen dat ik genoegen neem met alternatieve bronnen. En dat terwijl ik, en met mij vele anderen, met alle liefde een steentje had bijgedragen aan online PR, duiding en wat dies meer zij. Mét keurige en consequente bronvermeldingen uiteraard. Het is buitengewoon jammer dat nog niet iedereen inziet hoeveel promotievruchten verwijzingen door externe websites op termijn afwerpen.
.
Dit alles riep bij de mij de vraag op hoe het ervoor staat met de fotocollecties van het Nationaal Archief op Flickr. Daar werd ik nu wél blij van, in 2008. Ik zie dat die collectie nog regelmatig wordt bijgewerkt, maar nu niet bepaald met een hoge frequentie. Waarom toch niet? Zijn ruim 7000 views voor een setje (binnen een maand) wellicht niet interessant genoeg? Doen die het in een moeilijk te vinden database -met watermerk- dan echt zoveel beter?
Ik zal wel iets over het hoofd zien.

Gerelateerd:
Toen wij sliepen: vijf miljard foto’s op Flickr
Je foto’s een cc-licentie geven
Foto’s Library of Congress op Flickr een succes
Digitale Bibliotheek in houdgreep van Pictoright
Op het stokpaard: over copyright en online zichtbaarheid

@

Bron foto: Armoede in Nederland: Oude vrouw word vervoerd op een handkar in Amsterdam. 24-11-1934.
Collectie Spaarnestad, Nationaal Archief op Flickr

4 Reacties

 1. Tim de Haan schreef:

  Dag Edwin,

  Afgelopen jaar is bijzonder druk geweest door de nieuw opgeleverde publiekssite van het Nationaal Archief //www.gahetna.nl die veel inzet vereiste om het publiek, de collega's en de voortschrijdende digitale dienstverlening goed op de rit te helpen en te krijgen.

  Sinds de start in oktober 2008 hebben we met ruim 1500 foto's ruim 4,9 miljoen views gegenereerd. Daar kan een 'traditionele' beeldbank nauwelijks tegenop.

  Goede voornemen voor 2012… Gewoon doorgaan met Flickr the Commons!

  Tim de Haan
  (Webteam Nationaal Archief)

 2. Tim de Haan 

  Ha Tim!Tim de Haan Hartelijk dank voor je reactie. Als ik het goed zie worden afbeeldingen op Gahetna.nl ook aangeboden zonder watermerk, of waren dat een paar toevalstreffers? Dat vind ik dan weer mooi. Het is een mooie site bovendien.

  Fijn ook om te lezen dat Flickr the Commons wordt voortgezet. De deelcultuur kan niet genoeg gevoed worden! Succes in het nieuwe jaar gewenst!

 3. Tim de Haan schreef:

  Van watermerken maken we inderdaad geen gebruik. We hebben er bij de high-res afbeeldingen een viewer omheen zitten waarmee de rechtermuisknop niet werkt. Wel zit er in die viewer een selectie-tool waarmee je de foto (of een deel ervan) kan selecteren en downloaden als jpg. De output daarvan is een bestand vaak niet veel groter dan 40 kb. Wil je een afbeelding op hoge resolutie dan loopt dat via de webwinkel. Een download daarvan zit meestal richting de 4 Mb. 

 4. Tim de Haan Goede zaak Tim! Dank voor je aanvullingen.

Reageer