clear

zoeken

search

Harvard Book Store: hoe een klassieke boekenwinkel de strijd aangaat met Amazon

14 mei 2012

Een dag na het schrijven van Modern koopgedrag: De Drvkkery vs Bol.com, anderhalve maand geleden, sprak ik op Twitter nog even met Monique over aandacht voor de klant, over moderne dienstverlening en over het thuisbezorgen van boeken. Vooral over dat laatste onderwerp waren we het eens. Thuisbezorgen zou -nog steeds- een prachtige aanvulling zijn op de dienstverlening van zowel bibliotheken als boekenwinkels. Als je het goed wilt doen kost het helaas meer dan je zou willen, aan de andere kant: wat iedere pizzaboer kan met een paar jonge gasten op scooters moeten wij toch zeker ook wel kunnen?

Bij het lezen van How Harvard Book Store combines the best of digital bookselling with the best of physical bookselling moet ik terugdenken aan dat gesprek. Het succes van deze leuke winkel  is onder meer te danken aan het goed benutten van een Espresso Book Machine…en aan het nog dezelfde dag thuisbezorgen van de ‘prints on demands’:

But you don’t even have to go into the store to get a book. If you live in Cambridge and neighboring communities, you can order online and get any book delivered the same day by an eco-friendly Metroped “pedal-truck,” or a bicycle, as I like to call them. Beat that Amazon.

Precies: beat that, of je nu bibliotheek bent of boekenwinkel. Het hele verhaal is te vinden bij Forbes.

@

6 Reacties

  1. Ingmar Koch schreef:

    Ik neem aan dat je deze column van Christian Weijts ook gelezen hebt: Brommer:
    De vraag is alleen: in welke vraag voorziet dit aanbod? Zijn er werkelijk mensen die acuut behoefte hebben aan een boek? Shit, niks meer te lezen in huis! Meestal kan het wel een dag wachten, en dan heeft Amazon weer een streepje voor op die gehelmde amazones met twintig pk tussen hun benen. De postbode duwt het boek gewoon in je brievenbus (of die van de buren), zodat je er niet voor thuis hoeft te zijn. Boeken kunnen niet afkoelen en stillen ook geen fysieke behoefte. Ze onttrekken zich nu juist aan de gehaaste dial-for-delivery- en twenty-four-seven-cultuur. Boekverkopers vragen toch ook niet: hier lezen of meenemen?

  2. Hey Ingmar, die column had ik niet gezien nee. Is een grappige! Toch onttrekken boeken zich daar niet helemaal aan. Aanleiding van de discussie was ook het nieuwsbericht dat Bol nog dezelfde dag kon leveren. Als ik ongericht boeken ga kopen maakt het me allemaal niet zo gek veel uit, maar het laatste boek dat ik kocht moest bij de boekhandel nog besteld worden. Dan heb je het ook binnen twee dagen en krijg je keurig een tweet dat het er is, maar je moet dan wel echt denken aan die mogelijkheid. Als je thuis achter je pc zit (en dat gebeurt wel eens) is de klik en bestelling bij Bol zo gemaakt. Dan moet je dus wel even bedenken dat lokaal kopen belangrijk is. Dat je ook best even kunt wachten. Is niet zozeer dat je het a la minute nodig hebt, meer dat je zo gewend raakt aan die snelheid en zonder nadenken kiest voor de weg van de minste weerstand. Afgelopen zondag moest er met 4 man beslist worden over de avondmaaltijd. De meningen verschilden, van Italiaans tot Chinees. Uiteindelijk kozen we voor degene die met een brommer kon komen brengen, terwijl die qua trek en smaak niet als beste uit de bus kwam…

  3. Ingmar Koch schreef:

    O natuurlijk is "lokaal kopen" belangrijk, maar dat geldt voor alles: witgoed, elektronica, kleren en dus ook boeken. (Helaas is de boekhandel bij ons in het dorp verhuisd naar Valkenburg…)
    Ik vraag me alleen af of het de moeite loont om als boekhandel / bibliotheek die dienst te leveren. Ik denk dat het toch meer organisatie / kosten vergt dan op het eerste gezicht lijkt.

  4. schrijverdezes schreef:

    Die pizzabrommers zijn levensgevaarlijk! Ik sprak pas nog iemand die zei: dat alleen zou al een reden voor me zijn om nooit zo'n pizza te bestellen. Boeken zijn natuurlijk óók levensgevaarlijk, maar dat hoort pas als je ze leest op te treden 😉

  5. Dat is wel een goed punt. Zo'n Espresso kost ook kapitalen. Maar goed, ik zie soms prachtig veel munten verdwijnen in projectputten die ik veel minder interessant vind, dat dan weer wel.

  6. Haha, dat is vast een Randstadprobleem. Hier rijden er ook genoeg, maar gevaarlijke situaties zie ik toch niet zo vaak. Maar zal er eens op letten 😉

Reageer