clear

zoeken

search

Besteld: The Warcraft Civilization

11 mei 2010

Hoewel het een onderwerp is dat nog steeds mijn interesse heeft, is het alweer even geleden dat ik voor het laatst schreef over (de toekomst van) virtuele werelden en het Metaverse.

Zojuist las ik op Ars Technica het artikel Sociologists invade World of Warcraft, see humanity’s future, waarin ik ook een verwijzing aantrof naar het boek The Warcraft Civilization. Ik vond het artikel zo interessant dat ik het boek meteen besteld heb bij Bol. Ik zag weliswaar dat er ook Nederlandse bibliotheken zijn die het boek in bezit hebben maar opeens besefte ik dat ik misschien wel helemaal geen lid meer ben van de bibliotheek. Dat heb ik helemaal niet meer gevraagd, na mijn vertrek. Er is best kans dat ik opnieuw gratis lid mag worden, nu ik ook voor BibliOosterschelde werk, maar ik besloot het antwoord op die vraag niet af te wachten en het boek maar gewoon te kopen.

Het artikel van AT geeft ook nog een aardig inzicht in de beweegredenen van mensen, om gezamenlijk te gaan gamen op een locatie, niet bepaald een fenomeen dat in de bibliotheekwereld met gejuich wordt begroet:

They found that even virtual worlds had a strong real-world component; many Chinese WoW players prefer to play the game in Internet cafes where they might see friends or guild members, rather than at home, even when they have ample computing equipment.

“Gaming in the wang ba [Internet café] was experienced in a hybrid ecology in which the digital space of the game blended with the physical space of the café,” wrote the team. “Players commented on important aspects of the physicality of the wang ba, remarking that they enjoyed the provision of food, soft drinks, cigarettes, and air conditioning which afforded relief from the summer heat. Sometimes odd or humorous juxtapositions of the physical and virtual occurred as at one Internet café at the train station in Hanghzou, which offered foot massage and Internet access right next to each other.”

Er zijn nog werelden te winnen! Het onderwerp heeft mijn interesse weer.
Zie ook Journal of Virtual Worlds Research.

@

4 Reacties

 1. schrijverdezes schreef:

  En als je voor het lidmaatschap van de bibliotheek zou moeten betalen, wat zou je dan doen?

 2. test schreef:

  @schrijver: dat zou ik niet doen denk ik. Kan altijd nog meelezen en koop sowieso vaak mijn boeken. Van het werk nam ik er wel vaak mee omdat ik ze toevallig onder ogen kreeg.

  Maar dat is mijn indruk nu. Dat zou ook zomaar kunnen veranderen. Het is er nog niet van gekomen om er als klant heen te gaan. Dat heb ik me ook lang afgevraagd. Zulke dingen hebben tijd nodig.

  Overigens wel een puike werkplek 🙂

 3. schrijverdezes schreef:

  Veelzeggend wel eigenlijk, vind je niet? (Ik lift zelf ook mee op abonnementen van huisgenoten.)
  Puike werkplek? Fijn voor je! Maar 't is wél persoonlijk…

 4. Zonder meer veelzeggend. Voor 1997 was ik altijd een hele trouwe bezoeker en de bieb zit nog steeds in mijn hart…maar ook ik heb een miljoen alternatieven. Nu in ieder geval nog wel.

  Met die werkplek verwees ik nog even naar ons oude gesprekje over zzp'ers in de bibliotheek, en vrouwen met naaigerei 🙂

Reageer