clear

zoeken

search

Een machinebureaucratie

18 november 2009

Vandaag legde een collega mij uit waarom we, volgens de organisatiestructuren van Mintzberg, werken in een machinebureaucratie.

Twynstra Gudde vat de belangrijkste kenmerken samen:

 • vergaande opsplitsing van taken
 • veel planning en controle (management by numbers)
 • verticale centralisatie
 • vooral functioneel georganiseerd
 • gericht op zekerheid en veiligheid

“Een machinebureaucratie is kwetsbaar door beheersingsobsessie en overheadproblemen (niet effectief, wel efficiënt).”

Daar moet ik maar niet te veel Belbin op loslaten, vrees ik.

@

4 Reacties

 1. But schreef:

  Naar mijn mening hebben we toch ook wel veel weg van een professionele bureaucratie. Weliswaar met gebruikmaking van instrumenten als tijdklok en tijdschrijven.

 2. Ik kreeg later nog een mailtje waarin de collega aangaf dat het eigenlijk een mengvorm met de structuur die jij noemt inderdaad!

 3. Edwin, beetje off topic misschien: maar wat een waanzinnig beeld, ik zit er al een tijdje gebiologeerd naar te kijken. Wat is het?

 4. Hoi Sanne,

  Sorry dat ik dat er niet even bij had gezet. Het is een werk van Gustave Doré: "Les Saltimbanques". Zie //www.repro-tableaux.com/a/gustave-dore/les-saltimbanques.html en //en.wikipedia.org/wiki/Les_saltimbanques

  Nu ben ik sowieso een liefhebber van zijn werk, vooral van zijn gravures, en deze kwam ik bij het zoeken op zijn naam tegen. Ik wist ook niet waar het precies betrekking op had maar ik zie er allerlei symboliek in…Die symboliek is voor iedereen weer anders, waarschijnlijk 🙂

Reageer