clear

zoeken

search

Week van de Smaak: de moleculaire keuken en foodpairing

23 september 2009

Net ontwaakt en genietend van het eerste bakje koffie bladerde ik vanochtend in Quest en verbaasde me over het feit dat dit ‘braintainment-magazine’ een lifestylebijlage aan het oktobernummer had toegevoegd. Dat vind ik nu helemaal niets voor zo’n tijdschrift. Toch trof ik juist in die bijlage Koken voor avonturiers aan: een interessant artikel over foodpairing, het combineren van schijnbaar onverenigbare smaken op basis van geurmoleculen. Met mijn beperkte ervaringen op culinair gebied ben ik geneigd om te denken dat foodpairing erg veel lijkt op Moleculair koken.

Ik maak ongetwijfeld een denkfout maar dat kan me lekker niets schelen. Ik hoop eigenlijk alleen maar dat die ene wens van mij ooit nog eens uitkomt: dat ik ooit eens ‘moleculair’ mag dineren. Ik wil wel eens een biefstuk eten die naar peer smaakt, of een lekker kippenboutje combineren met ijs. Dat moet toch helemaal de waanzin zijn? Dat ik dan vervolgens overal lees dat deze kookvorm alweer over zijn hoogtepunt heen is laat me ook stikstofkoud. Als ik een keer mag aanschuiven bij een afgeleide van El Bulli ben ik best bereid daar een paar meiertjes voor te lammeren. Ik vind dat je zoiets minstens een keer in je leven moet hebben gedaan. Omdat het kan inderdaad.

Voorlopig zal het nog wel even bij het koesteren van de wens blijven. Mijn kans komt nog wel. Voor nu (het is de Week van de Smaak nota bene, en er is toch ook weer een link naar bibliotheken te leggen) beperk ik me tot het volkomen verward watertanden bij de links die Quest gaf:

@, de keukenprins.

6 Reacties

  1. Remco schreef:

    Week van de smaak, ook bij ons:


    KLIK

  2. één troost: je kunt niet niet moleculair koken 🙂

    Als je nog eens iets leuks wilt proberen kom dan eens naar het Muzieum voor een diner in het donker. Het zal je verrassen hoeveel invloed het (niet) zien op je smaakbeleving heeft

  3. Daan schreef:

    Ah, de wraak van het spruitje gelezen? 😉

  4. @Remco: Cool!

    @Marina: daar zit ook iets in. Het is best een vreemde benaming, als je er zo over nadenkt.
    Dat Muzieum kwam ik laatst ook tegen ergens en dat ziet er buitengewoon uit. Als ik ooit nog eens in Nijmegen kom moest ik daar toch maar eens gaan kijken!

    @Daan: dat niet nee, maar het lijkt me wel een grappig boekje.

  5. Anoniem schreef:

    Braintainment he, typisch zo'n bedenksel van marketeers, nu ook met een historische niche. I just hate them!

  6. @Ano: tsja, daar had ik nog niet eens bij stilgestaan. In Google duikt vooraleerst Quest op inderdaad..

Reageer