clear

zoeken

search

Wordt noob het miljoenste Engelse woord?

12 mei 2009


In december 2008 stelde de hoofdredacteur van De Dikke Van Dale in het Nederlands Dagblad dat nieuwe Nederlandse woorden steeds vaker ‘blijven steken in subculturen.” Als je terugdenkt aan het belachelijke woord swaffelen begrijp je meteen wat de man bedoelde met die opmerking.

Desondanks vind ik het altijd erg leuk om de ontwikkelingen rondom nieuwe woorden (of neologismen) een beetje te volgen. In het archief van ‘neologisme van de week’, van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) vind je prachtige woorden. Van sommige had ik werkelijk nog nooit gehoord:

Neologismen worden ook bijgehouden voor de Engelse taal, en wel op The Global Language Monitor. Of de meetmethode die door die organisatie gehanteerd wordt ook klopt is nog maar de vraag, maar het is natuurlijk wel aardig om op tien juni a.s. even te kijken welk woord het miljoenste zal worden.

Escapist Magazine ziet een serieuze kanshebber in het woord Noob (of nub, Boon, nubbie) Hoewel ik dat woord maar al te goed ken uit mijn online gameperiode ben ik het toch wel eens met de afsluitende woorden van Andy Chalk:

Isn’t it just a tiny bit sad that 400 years of progress has brought us from “Let me be cruel, not unnatural; I will speak daggers to her, but use none,” to “QQ more, noob?”

Dan klinken de woorden van Shakespeare heel wat eleganter inderdaad…

In die zin is het mooi dat ik hier ook kan vermelden dat het INL over precies een week het Oudnederlands Woordenboek online zal zetten. Hier, om precies te zijn.

Zowel oude als nieuwe woorden worden dus in kaart gebracht. Het is aan jou om te bepalen waar je voorkeur naar uitgaat.

En mijn voorkeur? Die ligt ergens in het midden. Het is leuk om oude met nieuwe woorden te vermengen. Maar zo voor de gein, om mensen een beetje in verwarring te brengen?
Dan geef ik toch weer de voorkeur aan een kreet als ‘QQ more, noob?’

Andere koffie, weet je nog wel?

@

2 Reacties

  1. festina lente schreef:

    Van mijn kinderen hoor ik altijd dat je bij bepaalde games woorden als noob niet mag gebruiken. Zij (niet mijn kinderen hoor, die gebruiken dat soort woorden NOOIT 🙂 omzeilen dat door er puntjes tussen te zetten: n.o.o.b.

  2. Van het systeem niet nee? Dat is wel typisch. Dan krijg je dus dat kinderen creatief worden met taal. Nubbie, boon, puntjes.

    En dan woorden als l4m3 enzo 🙂

Reageer