clear

zoeken

search

Werken zonder regels

08 januari 2009


Zou dat werken, een bedrijf zonder regels, functies en managers? Roland Hameeteman dacht van wel. Hij richtte in 1991 zo’n bedrijf op en schreef zeventien jaar later een boek over zijn ervaringen: De kracht van mensen. Hameeteman zegt ook zwarte sneeuw te hebben gezien maar constateert nu dat zijn bedrijf een succes is geworden.

Ik wil dat boek wel eens lezen. Ik wil namelijk best geloven dat zo’n benadering goed werkt in een kleine organisatie maar denk ook dat het al snel een rommeltje wordt als je het loslaat op een grote onderneming. Ik ben ook benieuwd hoe het boek zich verhoudt tot titels als Hoe word ik een rat, Kantoorlog en Intensieve Menshouderij.

Eerder deze week las ik over een recent onderzoek naar de opvattingen van werknemers over hun managers. Als we die cijfers mogen geloven staat het er niet best voor met het respect voor leidinggevenden. Toen ik verder zocht op dit onderwerp vond ik op Daily Tzolkin een bericht over de scriptieprijs 2008. Die prijs ging naar Suzanne van der Graaf, voor haar scriptie ‘Psychopaten in organisaties’. Dat sluit mooi aan op deze materie! Jammer dat je er 40 euro voor neer moet tellen…

@

Attendering: Joost Geraets

6 Reacties

 1. Christian schreef:

  Ik herinner me dan altijd weer het verhaal van dat ‘kruispunt des doods’, waar ze tot wanhoop gedreven alle verkeerslichten, zebrapaden, oversteekheuvels, haaietanden, voorrangsborden enzovoort maar verwijderden, om er alleen een groot, bestraat vierkant vlak voor in de plek te leggen.

  Mensen moesten het zelf maar uitzoeken en in onderling ‘overleg’ maar regelen hoe ze allemaal heelhuids aan de overkant kwamen.

  Het gevolg was dat er véél minder ongelukken gebeurden. Wat minder goed was, was dat het gevóel van onveiligheid wel was gegroeid. Dat was er trouwens onder andere ook de reden van dat mensen voorzichter werden en er dus minder ongelukken gebeurde, waardoor in wérkelijkheid de veiligheid alleen maar toenam.

  Anyway, ik geloof wel in dat soort regelloosheid, alhoewel je je in een organisatie wel ‘veilig’ moet voelen. En inderdaad, je bent goed nat met een rat, zeker in een dergelijke organisatie.

  Klikt allemaal toch een beetje als de communistische Heilstaat. Die is er ook nooit gekomen… terwijl de meerderheid dat best wilde, geloof ik. Maar ja, wat een meerderheid wil, dat gebeurt natuurlijk nooit hè! 😉

 2. Klopt helemaal Christian. Die analogie van het kruispunt kende ik niet, maar dat er altijd lieden zijn die hun witte fiets in hun eigen schuur zullen zetten ben ik helemaal met je eens…

 3. JoG schreef:

  Kantoorlog. Ik dacht even *huh* over welke ‘kant’ wordt oorlog gevoerd. Tot ik verder klikte en er achter kwam dat het gaat over de oorlog op kantoor. Dus de kantoor-oorlog of kantoorlog. Haha.

  De vraag: ‘In welke organisaties kun je dit in welke mate toepassen?’ hield mij ook vrij vlot bezig naar aanleiding van het artikel. Misschien dat de schrijver een poging doet in het boek om daar op in te gaan. E-office is een bedrijf met kenniswerkers, professionals en hun collega’s / ondersteuners zo schat ik in.

  Maar goed, of er nu echt veel ‘regels’ nodig zijn in welke organisatie dan ook? ‘Eigen verantwoordelijkheid’ en ‘sturen op resultaat / output in plaats van op aanwezigheid’ vind ik in deze toepasselijk.

  Joost Geraets

 4. @ Joost: het verschilt natuurlijk per organisatie maar ik herinner me bijvoorbeeld nog wat experimenten met zelfsturing. Dat slaagde volgens mij maar deels.
  Het hangt ook samen met de bedrijfscultuur en de aard van de werkzaamheden denk ik.

  Maar interessant is het!

 5. Sjoukje Dijkstra schreef:

  Interessant is het zeker en het mooie is: je kunt het nu gratis ontvangen. Carriere.blog.nl mag 5 x ‘De kracht van mensen’ weggeven. Wil je dit boek gratis ontvangen, laat ons weten hoe je denkt dat jouw organisatie of bedrijf kan worden vormgegeven door de kracht van mensen. De origineelste antwoorden worden gepubliceerd en uiteraard beloond met het boek van Roland Hameeteman: ‘De Kracht van mensen’. Let op: je kunt je antwoord insturen tot 13 februari 2008. Surf naar: //carriere.blog.nl/actualiteit/2009/01/13/5-x-kans-op-gratis-managementboek-de-kracht-van-mensen

 6. Dat is een leuke aanvulling Sjoukje. Thanks!

Reageer