clear

zoeken

search

Overheid publiceert handleiding rookvrije horeca

27 mei 2008

Volmaaktheid is zo ergelijk dat ik er dikwijls spijt van heb dat ik het roken gestaakt heb.

-Emile Zola-

Naast het aanstaande voetbalgeweld is het zonder twijfel een van de meest besproken onderwerpen in kroegen, kantines en andere horecagelegenheden: het rookverbod dat per 1 juli in Nederland van kracht is.

Er zijn twee dingen die daarbij opvallen: ten eerste lijkt niemand precies te weten wat er straks nu nog wel en niet mag, ten tweede lijken er nog maar bitter weinig horecagelegenheden creatief aan de slag te willen gaan met de nieuwe maatregelen. In Middelburg in ieder geval nog niet.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft onderkend dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over deze tere materie en is daarom gestart met de campagne Horeca Rookvrij. Afgelopen vrijdag is er zelfs een heuse handleiding rookvrije horeca gepubliceerd, die aan alle onduidelijkheid een einde moet maken. Deze handleiding kan als PDF gedownload worden.

Ik heb die handleiding diagonaal gelezen en vind dat de auteurs de nieuwe wet- en regelgeving in heldere taal toelichten. Daar ligt het probleem niet. De vaagheid zit ‘m in de ruimte die er nog is voor creatieve interpretatie. Rookruimten zijn toegestaan en zijn niet gebonden aan hele strenge regels. Bedienend personeel mag er wel komen maar het liefst zo weinig mogelijk. Als een ruimte geen afgesloten dak heeft kan het al snel als een terras worden beschouwd.

Van gedogen is weliswaar geen sprake maar ik ervaar de regels toch als paradoxaal. Met een beetje creativiteit kun je toch weer veel mazen in de wet creëren. De boetes zijn mals bovendien.

Mijn gedachten gaan weer uit naar het goede oude Dublin; daar was het verbod al lang van kracht maar daar merkte je als roker weinig van. Het zou me verbazen als het in Nederland anders zal zijn. Betuttelen en verbieden volgens het poldermodel: wie ligt daar nu eigenlijk wakker van?

@

NB: ik vraag mezelf wel af wat deze campagne kost. De handleiding had ook best op de bestaande website Roken en de Wet gepubliceerd kunnen worden, toch? Ik vind het mooi dat er belang wordt gehecht aan transparantie maar zouden nieuwe folders, logo’s en websites daar erg veel aan toevoegen? Ik durf er mijn hand niet voor in het vuur te steken.

7 Reacties

  1. Daan schreef:

    Dat hele gemekker vooraf (niet van jou, begrijp me niet verkeerd, je bent tot nu de enige roker die ik ken en die van het rookverbod geen probleem maakt, waarschijnlijk vanwege je Dublin ervaring in je achterhoofd) baart me nu al zorgen. In België geldt het rookverbod al een tijdje en behoudens laatst bij het Polsslag festival was het tot dusver geen probleem. Als niet roker juich ik het alleen maar toe maar ik ben absoluut niet objectief.

    Ach ja, die arme Keith Richards mag straks in de Arena niet eens roken 🙂 //tinyurl.com/6bcor8

  2. @ Daan: maar waar maak je je dan precies zorgen om? Dat mensen blijven mekkeren?

    Weinigen zijn dol op verandering he 🙂

    Oom Keith. Ik denk zomaar dat ze daar gewoon het dak voor openschuiven!

    @ Jacco:

    Ik ga Gummbah steeds leuker vinden. Er stond er vandaag een in de volkskrant die me deed schateren, thxs!

  3. Daan schreef:

    Ja, dat ze blijven mekkeren en dat niemand zich aan het verbod houdt. Het is natuurlijk wel Nederland hè? Alhoewel, in België had ik laatst het idee dat de meeste rokers die zich niet aan het verbod hielden het wel stoer vonden dat ze een verbodsregel overtraden om zo te laten zien dat ze het er niet mee eens waren.

    In Engeland is het overigens zo geregeld dat zowel de roker als de pub eigenaar een boete krijgt bij overtreding van de wet. Ik heb begrepen dat in NL alleen de eigenaar van de kroeg die boete krijgt.

    Zo, genoeg van deze niet roker. Gelukkig mag je je in je eigen stulpje wel nog een sigaretje opsteken 🙂

  4. Misschien eens op zoek naar een vergelijking van de effecten van beleid per land. In sommige staten van de States is zelfs dat laatste niet eens meer vanzelfsprekend!

  5. Alleraardigst Henk!

    Ik denk dat veel niet-rokers er gewoon gezellig bij komen staan ^^

Reageer