clear

zoeken

search

De betutteling voorbij: lekkerroken.nl

14 april 2006


Ieder mens heeft slechte gewoonten. Bij de een gaat dat niet verder dan het continu overdrijven van feiten, mogelijkheden en beperkingen, bij een ander is het geëscaleerd en draait het leven om middelen die geest en lichaam in een adembenemend tempo in een uitgewoonde tempel transformeren.
Nu vind ik persoonlijk dat iedereen de vrijheid moet hebben om zelf te bepalen wat goed of slecht is en in hoeverre slechte gewoonten gekoesterd worden en ik heb altijd een hekel gehad aan betuttteling van de rijksoverheid, vooral omdat deze betutteling vaak tot uiting komt in hypocriete campagnes: ons wordt verteld hoe slecht roken, drinken en gokken is (de bekendste voorbeelden) maar ondertussen verdient dezelfde overheid miljarden aan belastingen, vooral aan kanspelbelasting en hoge accijnzen. Dat vind ik niet chique. Verbied het dan helemaal!

Neemt niet weg dat de jeugd best gewezen mag worden op alle gevaren die zij tegemoet gaan in de ‘grote mensen wereld’. Een waarschuwing voor de gevaren van roken op een pakje sigaretten heeft echter nauwelijks uitwerking, denk ik. De jeugd paft maar door. Voor drinken geldt precies hetzelfde: Nederlandse kinderen drinken als nooit tevoren en voeren fier alle Europese ranglijsten aan op dat gebied. Leven de miljoenenverslindende overheidscampagnes…

De jeugd wil niet betutteld worden, dat werkt meestal averechts. Maar sites als Adbusters zijn erg populair: grote merken worden er op de hak genomen en mensen worden er aan het denken gezet. Culture jamming heet dat. Een heerlijk fenomeen.
Gisteren trof ik in een kaartenmolen van Boomerang een stickerkaart aan van ‘lekkerroken.nl‘, met stickers die je over de waarschuwingen op je pakje sigaretten kunt plakken. Kreten in de trant van ‘Roken verrijkt je leven’ en ‘Lang zal de roker leven’. Die werden meteen op alle pakjes geplakt natuurlijk, al is het maar omdat het zo lekker is om niet-politiek correct te zijn.

Toch wilde ik wel eens zien wie achter deze kaarten zat en ik heb vanochtend meteen een kijkje genomen. Ik vind het een goede campagne! Helemaal van deze tijd. Betutteling is tegenwoordig een wolf in schaapskleren 🙂

E

6 Reacties

  1. Henk schreef:

    Ook ik ben tegen betutteling, maar heb wel een handtekening gezet voor het ‘burgerinitiatief rookvrije horeca’ op Clean Air Nederland.

    Vooral in restaurants is het in Nederland heel slecht geregeld voor niet-rokers. Ga graag uit eten maar wil mijn smaakpapillen niet laten vergallen door de rook die andere bezoekers uitblazen. (En je kleren etc. gaan ook zo vreselijk stinken…)

  2. Henk schreef:

    Ps: wel een leuke site!

  3. Henk schreef:

    Die Marlborocowboy is overigens overleden aan aids…..

  4. Danniëlle schreef:

    Ik ben absoluut TEGEN betutteling maar die rookvrije horeca waar Henk het over heeft lijkt me ook wel ideaal… In Nieuw-Zeeland was het heel gebruikelijk dat er in restaurants niet gerookt mocht worden en dat bleek ik toch erg op prijs te stellen. Maar nee, betutteling, bleeeeh.

  5. Anoniem schreef:

    In restaurants, op het werk, in het openbaar vervoer: ik vind het allemaal prima. De niet-rokers hebben gelijk. Maar als ik in de kroeg niet meer mag roken ga ik mopperen. En dat komt er ook nog wel van. Gelukkig is er nu een ventilatiesysteem dat voor 95% leegtrekt.

    Aan aids ja? Ik dacht echt longkanker.

    Tijd om een sigaretje te draaien nu, lekker thuis 🙂

    Ed

  6. Anoniem schreef:

    En dan neem consumeer ik nog een zak drop, waar je dan weer hoge bloeddruk van kunt krijgen. En wie weet wat ‘acesulfaam’ en ‘fenylaline’ in cola light allemaal met je doet 🙂

Reageer