clear

zoeken

search

Van Google Books tot Open Library: de universele digitale bibliotheek toch geen illusie?

01 maart 2008


YouTube is weer volop in het nieuws, nu mede-oprichter Chen zich heeft laten ontvallen dat de videosite dit jaar nog zal komen met live-video.

Toen ik daar meer over wilde lezen kwam ik op Google OS nog een paar interessante verwijzingen tegen: de Firefox-extensie YouTube Lyrics, die songteksten toevoegt aan muziekvideo’s op YouTube, en de mededeling dat Google profielen nu ook zijn gekoppeld aan Google Books. Daarmee krijgt de Google-bibliotheek ook een persoonlijk gezicht en schuift verder in de richting van een open systeem als Library Thing.

En terwijl ik onlangs schreef over de ontwikkelingen rondom personalisering bij Worldcat en de Aquabrowser, komt het initiatief Open Library ook weer in beeld. Vanaf deze maand in dit theater.

Je gaat je toch afvragen of de universele digitale bibliotheek echt niet bestaat. Er is concurrentie genoeg maar er ontstaan ook steeds meer samenwerkingsverbanden, en diensten kruipen meer en meer naar elkaar toe. Ook dat is geen nieuws meer.

Op dit moment is het nog niet scherp waar te nemen maar de contouren van een versmolten, open en gedecentraliseerde boekencatalogus doemen wel op. Overvloed en onbehagen worden grijpbaar.

Gisteren sprak ik met een collega over het feit dat wij als bibliotheek weken- of zelfs maandenlang kunnen praten over het al dan niet toevoegen aan de catalogus van functionaliteiten als RSS.
Er wordt vaak gesproken over mogelijkheden die we op termijn, als gebruikers, kunnen verwachten maar die om allerlei redenen pas na enorme vertraging geïmplementeerd worden of helemaal niet. Ik kan daar erg kritisch over zijn, simpelweg omdat ik niets kan met ‘Vaporware‘.

Door mijn interesse in open systemen weet ik goed wat er zoal mogelijk is, hoe het ook kan. Ook in de vrije wereld wordt vernieuwing van te voren aangekondigd maar dan kun je er meestal ook echt vanuit gaan dat het er komen zal. Vrijwel wekelijks schrijf ik hier over nieuwe software en websites en functionaliteiten die in mijn ogen ook echt iets toevoegen.

Misschien maakt me dat tot een verwend jongetje. So be it. Een mens dat weet wat er te koop is is tenminste wel moelijker te verleiden tot enthousiasme over iets dat simpelweg niet voldoet. In zulke discussies laat ik me echt niet de kaas van het brood eten. Ik word weliswaar niet gehinderd door een overdosis aan technische kennis; ik weet wel waar de werkelijke kansen en bedreigingen liggen. Niet in geneuzel in ieder geval.

@

4 Reacties

  1. een verwend jongetje kun je toch alleen zijn als anderen je bedelven met informatie en jij lekker relaxed achterover gaat zitten? Nee, wij – de lezers – zijn de verwende jongetjes (en meisjes) in dit geval! 🙂

    geneuzel kills ideas

  2. Jan Tweepuntnul schreef:

    Het meest verontrustende vind ik dat 90% van ons bibliotheekvolk dit soort berichten niet eens volgt, sterker nog niet weet waar dit over gaat en vervolgens overgaat tot het bekende geneuzel waar jij het over hebt. En wie zijn er verwend? De mensen die zich een slag in de rondte zoeken en bloggen om kennis te vergaren en te delen of de mensen die met de benen op tafel ‘boer zoekt vrouw’ volgen en denken dat het allemaal zo’n vaart niet loopt?
    Slaan zou je ze!

  3. @ Jan: dat is nu net de kloeke taal waar ik even omheen schreef 🙂

    Thxs!

    @ Marina,

    Ik zie dat linkje pas in tweede instantie. Mooi istie!

Reageer