clear

zoeken

search

Een netwerk van grote samenwerkingsverbanden krijgt gestalte

29 augustus 2006


En Nicholas Carr flikt het ‘m weer: hij bezorgt me opnieuw een aha-erlebnis. Soms lees je nieuws maar sta je niet stil bij de impact van dat nieuws. Oom Nicholas helpt dan soms een handje.

Gisteren nam ik via zijn blog met stijgende verbazing kennis van de houding die de twee giganten Google en Microsoft aannemen t.o.v. elkaar. Waar je verwacht dat ze van plan zijn elkaar dood te gaan concurreren lees je opeens dat ze elkaar in zekere mate helpen….en aanvullen. Zo is Writely bedoeld als aanvulling op MS Word, niet als concurrent.

En laatst las ik ergens ook dat Microsoft bereid zou zijn het ontwikkelteam van Firefox te helpen hun browser goed af te stemmen op hun nieuwe besturingssysteem, Windows Vista. Dat vond ik al heel opmerkelijk.

Maar als ik dan Carr’s post van vandaag lees, valt het kwartje opeens: er is veel meer aan de hand. Natuurlijk! Het is wat de genoemde Richard Waters dus ‘the network of grand alliances taking shape on the internet’ noemt:

  • Google gaat samenwerken met eBay, MySpace en AOL
  • Microsoft sluit een pact met Amazon en Facebook en zelfs met Yahoo om Instant Messaging af te stemmen
  • En google en microsoft vullen elkaars officepakketten dus aan.

En las ik laatst ook niet dat het digitaliseren van de collecties van de Universiteit van Californië niet alleen door Google wordt uitgevoerd maar ook door Microsoft/Yahoo en Archive.org?

Carr stelt dat deze ontwikkeling niet op zichzelf staat. De genoemde partijen genereren ontzettend veel kapitaal en investeren dat in overnames, grotere infrastructuren en samenwerkingsverbanden. E pluribus unum inderdaad; ‘uit velen een’. Homogeniteit, een zelfde standaard, projecten en belangen raken verstrengeld. Het is allemaal volkomen logisch maar toch krijg ik er een beetje een raar gevoel bij. Duopolies, monopolies, ik vind het altijd een beetje griezelig.
Carr sluit af met:

“Will the coordinated management of those shared interests ultimately come to be more important to these companies than competing with one another? At the moment, that appears to be the trend, and, should it continue, it seems likely that governments, and the public, will begin to take notice.”

Op de een of andere manier moet ik denken aan de kreet ‘Who needs enemies with friends like these?’

Maar dit vind ik echt spannende blogposts. Hup Nicholas!

@

1 Reactie

Reageer